Μαγνήσιο: σε ποιες τροφές υπάρχει και τι προσφέρει στην υγεία

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο το οποίο υπάρχει στα οστά και σε άλλα όργανα του σώματος και ενισχύειδιάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Ο οργανισμός μας πρέπει να το λαμβάνει σε συγκεκριμένες ποσότητες, ενώ επιτελεί σπουδαίο ρόλο και στη λειτουργία άλλων σημαντικών για τον οργανισμό μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο.

Το μαγνήσιο ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς. Η έλλειψή του από τον οργανισμό μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην καρδιά, καθώς δυσχεραίνει τη λειτουργία του καρδιακού μυός. Έτσι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το μαγνήσιο κυριαρχεί μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των βασικών λειτουργιών του. Το μεγαλύτερο ποσοστό μαγνησίου είναι αποθηκευμένο στα οστά, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό που είναι αποθηκευμένο σε άλλους ιστούς.

Οι ασθενείς που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου είναι όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.

Το μαγνήσιο το λαμβάνουμε μέσα από τις τροφές μας, ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή. Η απορρόφηση του μαγνησίου από τον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι και η ανάγκη που έχει ο οργανισμός για μαγνήσιο, η ηλικία κ.ά.

Η πρόσληψη του μαγνησίου από τον οργανισμό είναι δυνατό να επηρεαστεί από κάποιες διατροφικές συνήθειες, παθήσεις του εντέρου, έντονη σωματική κόπωση, στρες ή εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το μαγνήσιο έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση. Αμερικανικές μελέτες συνέδεσαν τη ΛΗΨΗ μαγνησίου με τη βελτίωση της αντοχής των οστών σε ηλικιωμένα άτομα.

Επιπλέον, έχει συνδεθεί και με τις ημικρανίες καθώς και με το έντονο στρες. Αυτό που έχει μελετηθεί περισσότερο από όλα είναι η σχέση του μαγνησίου με την υγεία της καρδιάς και την υπέρταση. Τα ευρήματα έρευνας έδειξαν ότι το μαγνήσιο μπορεί να έχει ευεργετική προληπτική δράση.

Τέλος, το μαγνήσιο έχει συνδεθεί και με τις κράμπες των κάτω άκρων, καθώς η έλλειψή του είναι δυνατό να προκαλέσει δυσλειτουργία των μυών.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια.

Ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο που περιέχεται σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Μερικές από αυτές είναι ο ηλιόσπορος, ο λιναρόσπορος, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια, οι χουρμάδες. Επίσης, μαγνήσιο περιέχουν τα όσπρια όπως τα ρεβίθια και τα φασόλια, τα πράσινα λαχανικά, οι μπανάνες, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα σύκα, το καλαμπόκι, τα δημητριακά, το σκόρδο, το μπρόκολο, οι αγκινάρες και ο σολομός. Ακόμη και η σοκολάτα αποτελεί μία πηγή μαγνησίου.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πηγές μαγνησίου και με τις ιδιότητές του.

Πηγη doctoranytime

loading...