IncreaseRev

Γ.Στουρνάρας: «Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για την ηχογράφηση Πολάκη - Δεν συναίνεσα να με καταγράψει»!

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση με βάση την οποία αρνείται ότι είχε συναινέσει στην ηχογράφησή του από τον Π.Πολάκη:«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του
Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης.

Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.
Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον.

Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Αλλάζουν τα πάντα ως προς την ηχογράφηση του Γ.Στουρνάρα από τον Π.Πολάκη αφού ο Διοικητής της ΤτΕ παραδέχθηκε πως θεώρησε πως ο συνομιλητής του αστειεύεται όταν του είπε ότι τον καταγράφει!

Συνεπώς ο Π.Πολάκης τον είχε προειδοποιήσει και άρα η ηχογράφηση είναι νόμιμη(;) καθώς είναι συναινετική. Πάντως ότι έχει πει, ο Γ.Στουρνάρας ισχύει στο ακέραιο.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ανέφερε επίσης πως είπε στον κ. Πολάκη πως «εγώ κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα αποσπάσματα της συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως δεν περιλαμβάνονται ούτε τα μισά απ όσα διημείφθησαν, υπονοώντας ότι ο κ. Πολάκης «προσάρμοσε» κατά το δοκούν τη συνομιλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνομιλία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

Ωστόσο, ο κ. Πολάκης παρά τις αντιδράσεις επανήλθε με νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξημερώματα της Τρίτης. «Και τώρα κύριε Αρχιτραπεζίτα;; (...) Θα περιμένω 3 μέρες να ελέγξετε ΚΑΙ τα δάνεια που σας είπα στο τηλέφωνο....Μετά ,αν δεν ,....θα ρθω από κει να κουβεντιάσουμε από κοντά», έγραψε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα.

Τελικά ως προς το δάνειό του τι προκύπτει;

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ με συμμετοχή στελεχών της Attica Bank διαπιστώθηκε πως το δάνειο που έλαβε ο κ. Πολάκης ήταν σύννομο. Πηγές της ΤτΕ, είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά πως το δάνειο «είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της Attica Bank» και πρόσθεταν: «Δεν υπάρχει άλλο πολιτικό πρόσωπο το οποίο να λάβει δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα. Το θέμα κλείνει για την ΤτΕ».

Άρα τι απομένει από όλη αυτή την ιστορία; Αυτά που είπε ο Γ.Στουρνάρας για την ΕΕ και το ότι ο SSM είναι αυτός που κρίνει ποια δάνεια θα ελέγχονται και ποια όχι

Το επίμαχο μέρος του ηχογραφημένου διαλόγου λέει τα εξής:

Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια:

1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,

2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,

3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,

4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.

Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;

Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.

Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν αφήνεις κατά μέρος τις παπαριές σου και τις φαιδρές δικαιολογίες ρε σκαντζόχοιρε; Αυτό σ΄ ενοιαξε απ΄όλη την ιστορία με τον ορεσίβιο; Σε ρωτάει κατάμουτρα τι γίνεται με τα δάνεια κάποιων συγκεκριμένων (τομαριών). Αν δεν έχεις να πεις τίποτα για τα τομάρια, ΒΟΥΛΩΣΤΟ σαρσέμη! Μακάρι να σου κουβαληθεί εκεί μέχρι να του δώσεις απαντήσεις όπως λέει...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...