Οριστική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με Φλαμπουράρη

Κλείδωσε η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου και διευθετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες αλλά και οι ενστάσεις που είχαν εγείρει οι δανειστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νέο πλαίσιο προβλέπει:

– Για όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη – η ισχύς του οποίου λήγει σήμερα – και δεν έχουν πάρει δικάσιμο οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων (κινητή, ακίνητη, περιουσία, εισοδήματα) μέσω μια ειδικής πρόσθετης πλατφόρμας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το Taxis.

– Θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και υπόλοιπο δανείου (συν του τόκους) έως 130.000 ευρώ.

– Το κράτος θα επιδοτεί έως και το 33% της μηνιαίας δόσης κλιμακωτά ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

– Η ισχύς του νέου πλαισίου θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα είναι για 1 έτος. Αντίθετα θα φθάνει και τα 5 έτη για ΑμεΑ και ανέργους

– Η ρύθμιση θα δίνεται μόνο για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία και όχι με εξυπηρετούμενο άλλο δάνειο που μπορεί να φέρει εγγύηση το ίδιο ακίνητο.

– Αν ο δανειολήπτης αφού ενταχθεί στο νέο πλαίσιο δεν πληρώνει σταθερά και με συνέπεια για 9 μήνες – ισχύει το ίδιο και για το δημόσιο όσον αφορά την επιδότηση της μηνιαίας δόσης – χάνεται αυτόματα η προστασία.

– Εισοδηματικά κριτήρια: Εισόδημα έως 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, δηλαδή ανώτατο όριο είναι τα 36.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά.

Πηγή: real.gr

loading...