Ακριβό «σπορ» η διεξαγωγή εκλογών – Πόσο θα κοστίσουν – Ποιες οι μέχρι στιγμής δαπάνες

Σε ακριβό σπορ εξελίσσεται η διεξαγωγή, όλων μαζί, των εκλογών του Μαΐου. Ο όγκος διαχείρισής τους, ειδικά αν επαληθευτεί το σενάριο που θέλει το Μάιο να γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές, θα
είναι τεράστιος, καθώς θα πρέπει μέσα σε δώδεκα ώρες, να έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες από το υπουργείο Εσωτερικών και συνεχίζονται… Πρόκειται για παραγγελίες “γενναίες” πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για χαρτί ψηφοδελτίων, φακέλους, παραβάν και κάλπες, ώστε οι ερχόμενες εκλογές να γίνουν χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία.

Έως τώρα, με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στη “Διαύγεια” έχουν εγκριθεί σχετικά κονδύλια, ύψους πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2019 έχουν περιληφθεί δαπάνες ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αφορούν σε έξοδα για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του έτους, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα σχετικά κονδύλια σίγουρα θα αναπροσαρμοστούν, αφού σύμφωνα και με δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, θα αυξηθούν, έως και θα διπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα, μπορεί να φτάσουν τις 35.000 με 40.000, από σχεδόν 20.000 που ήταν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να διεκπεραιωθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Στα 5.701.272 ευρώ η παραγγελία για τους φακέλους

Ανάλογες αποφάσεις υπάρχουν και για την προμήθεια ποσότητας χαρτιού για τα ψηφοδέλτια. Συνολικά, έως τώρα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει την ανάθεση προμήθειας 107.700 δεσμίδων, των πεντακοσίων φύλλων η κάθε μία, διαστάσεων 70 επί 100 εκατοστά.

Από αυτές τις δεσμίδες, οι 72.000 θα χρησιμοποιηθούν για τις ευρωεκλογές και θα είναι σιέλ χρώματος, ενώ από 17.850 δεσμίδες θα χρησιμοποιηθούν για τις βουλευτικές και τις κοινοτικές εκλογές και θα είναι λευκής απόχρωσης. Το κόστος για τους φακέλους φτάνει στα 5.701.272 ευρώ και τελική ημερομηνία παράδοσής τους είναι 10η Απριλίου 2019.

77 εκατομμύρια οι εκλογικοί φάκελοι – Στα  1.329.032 ευρώ το κόστος τους

Συγκεκριμένα, θα προμηθευτούν 77 εκατομμύρια εκλογικούς φακέλους έναντι του ποσού του 1.329.032 ευρώ. Από αυτούς,  τα 11 εκατομμύρια θα είναι απόχρωσης «ανοιχτό σιέλ» και θα αφορούν στις ευρωεκλογές και οι υπόλοιποι άσπρου χρώματος, για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η παράδοση των φακέλων θα πρέπει να γίνει έως τις 20 Απριλίου, ενώ με σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, καθορίζονται οι διαστάσεις, το χρώμα, ο τύπος τους χαρτιού και το ειδικό έντυπο γνώρισμα που θα φέρουν. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην απόφαση για τις περιφερειακές εκλογές, οι διαστάσεις των εκλογικών φακέλων, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν για αυτές, καθορίζονται σε 16Χ9,5 εκατοστά του μέτρου. Το χαρτί κατασκευής του θα είναι αδιαφανές, λευκής απόχρωσης και, στην μπροστινή τους πλευρά, θα φέρουν διαγώνια πέντε γραμμές μπλε απόχρωσης, με τη μεσαία να είναι κυματοειδής, συνολικού πλάτους ενός εκατοστού του μέτρου. Επιπλέον θα φέρουν το γράμμα «Π», επίσης μπλε απόχρωσης σε έντονη γραμματοσειρά.

Κόστος παραβάν:  6.688.560 συν 1.350.000 ευρώ

Τα παραβάν, με βάση την παραγγελία που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, φτάνουν τις 87.000 χιλιάδες και το κόστος τους στα  6.688.560  ευρώ και με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού κατά 20%, εφόσον υπάρξει τέτοια ανάγκη. Μάλιστα, έχει εγκριθεί και 1.350.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την ενδεχόμενη αυτή προσαύξηση.

Στα 17.113.488 το ποσό που θα διατεθεί για την αγορά καλπών

Οι κάλπες, με βάση την παραγγελία που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, φτάνουν τις 106.000 και χθες εγκρίθηκε το ποσό των 17.113.488 προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη 12.223.920 για την προμήθειά τους και 4.889.568 ευρώ για την ενδεχόμενη προσαύξησή τους, κατά 40%.

loading...

3 thoughts on “Ακριβό «σπορ» η διεξαγωγή εκλογών – Πόσο θα κοστίσουν – Ποιες οι μέχρι στιγμής δαπάνες

  1. Χρήματα για εκλογές πάντα βρίσκονται και για κρατική επιχορήγηση κομμάτων, άλλωστε ο λαός πληρώνει, δεν τα βάζουν από την τσέπη τους.

  2. Κόστος παραβάν: 6.688.560 συν 1.350.000 ευρώ
    ΤΑ ΠΑΡΑΒΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ????
    ΤΑ ΠΕΤΑΞΑΝ ????
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ ????
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ.
    ΤΕΛΟΣ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ….

  3. Πως θα πάρουν έξτρα μίζα, παρήγγειλαν καινούργια παραβάν και κάλπες. Τα παλιά παραβάν τα δίνουν στον Κοστέτσο να τα κάνει φούστες και στον Ψινάκη για να τα κάνει ριχτάρια. Όσο για τις κάπλες βάζουν μέσα το υπερπλεόνασμα για να μην τους φύγει.

Comments are closed.