Τι προβλέπει το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Κρίσιμη θεωρείται η νέα μορφή που θα λάβει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται επί της ουσίας την παράταση του νόμου Κατσέλη, διατηρώντας το επίπεδο προστασίας σχεδόν στο σύνολο των δανειοληπτών, όχι μόνο στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους σκοπούς, αμιγώς επιχειρηματικούς.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι σκέπτεται πρωτίστως τις εκλογές και ενδιαφέρεται κυρίως για τον προσεταιρισμό του πλήθους των δανειοληπτών που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη τους κατοικία. Προστασία με κριτήρια ή αδιακρίτως προς όλους; Επιδιώκει βασικά να καλύψει αδιακρίτως, τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς προβλέπει προστασία της κύριας κατοικίας που έχει χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για δάνεια που δόθηκαν στο παρελθόν και δεν εξυπηρετούνται, ανεξάρτητα από τον σκοπό της χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι στην περίμετρο της ρύθμισης περιλαμβάνονται, εκτός από στεγαστικά δάνεια, και χορηγήσεις για τις οποίες υποθηκεύτηκε το σπίτι του επιχειρηματία/επαγγελματία.

Τα όρια προστασίας διαμορφώνονται κατ’ ανώτατο στα 250.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας και στις 35.000 ευρώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.

Από εκεί και πέρα το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής - αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%. Σημειώνεται πάντως πως η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του. Εξάλλου ο οφειλέτης έχει δικαίωμα άρνησης της ρύθμισης.

Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο. Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.

Τα κριτήρια του παραπάνω σχεδίου έχουν θορυβήσει τις τράπεζες. Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στη νέα ρύθμιση και ελεύθερους επαγγελματίες που υποθήκευσαν την κατοικία τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΜΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΤΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ,ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑ,ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΤΛ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΩΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΕ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ?ΔΕΝ ΠΕΡΝΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΠΟΥΝΑΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΜΦΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ.ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.ΜΗ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΩ.ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΔΩ.ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ.ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για όλους τους δανειολήπτες,τουλάχιστον από 30000€ ετησίως και κάτω,πρέπει να ληφθουν άμεσα μέτρα.Οχι μόνο στους "κόκκινους".
  Είναι άδικο από μέρους της κυβέρνησης,όλα τα προνομιακά επιδόματα να πηγαίνουν στους κάτω των 10000€ ετησίως.
  Εγώ έχω 16000 ετησίως είμαι 62 ετών,έχω δύο παιδια 30αχρονα,άνεργα,που τα συντηρώ,έχω αυτοκίνητο,με ότι συνεπάγεται,έχω στεγαστικό δάνειο,πληρώνω ΟΛΟΥΣ τους φόρους σαν πο@στης,αλλά πώς; Εχοντας διαγράψει την δική μου ζωή και της συζύγου μου. Κόψαμε το τσιγάρο,κόψαμε εδώ και χρόνια το ντύσιμο,κόψαμε την έξοδο. Εχουμε να πάμε σε ταβερνάκι να πιουμε ένα κρασί,πάνω από χρόνο. Αλλάξαμε την θέρμανση από το πετρέλαιο στα καυσόξυλα. (αυτό κι αν είναι....πρόοδος,να γυρίζουμε πίσω δεκαετίες). Γιατί όλα αυτά; Για να μου φτάνουν να συντηρώ τα παιδιά μου,και να μπορώ με νύχια και δόντια να πληρώνω τις τράπεζες. Καταστρέψαμε τις ζωές μας,για να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και στεγαστικά δάνεια. Και σ αυτή την κατάσταση είναι όλοι οι Ελληνες,πλην αυτών των συστηματικά τζαμπατζήδων,που ζουν σαν παράσιτα ανάμεσά μας.
  Ποιά είναι λοιπον η δικαιοσύνη σ αυτή την χώρα; Γιατί εγώ να κάνω το σκτό μου παξημάδι για να πληρώνω κράτος και τράπεζες,και κάποιοι άλλοι να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρησης;
  Δεν θα συνεχιστεί για πολύ όμως. θα το παιξω κι εγώ "ξύπνιος" και όσα χρόνια μου ένειναν να ζήσω,θα ζήσω σαν άνθρωπος και όχι σαν ζόμπι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...