Ερώτηση του Β.Κικίλια για τους 43.000 ψήφων αλλοδαπών στην Α΄Αθηνών

Ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την αποκάλυψη για ένταξη 43.000 αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς που θα έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με διαδικασίες-εξπρές, ενόψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως «δεν είναι τουλάχιστον κομψό τέτοιες αλλαγές να εξαγγέλλονται και να εφαρμόζονται ενώ επίκεινται εκλογές. Η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας αποτελεί κορυφαία πράξη και δεν πρέπει επ’ ουδενί να εντάσσεται σε κομματικούς σχεδιασμούς ή να εκλαμβάνεται ως μέρος τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει εγγράψει ήδη στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών 43.000 αλλοδαπούς ψηφοφόρους, ενώ αρνείται πεισματικά το αίτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων».

Το δημοσίευμα της «Εστίας»

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ για τις ελληνοποιήσεις

Η ερώτηση του Βασίλη Κικίλια

Πότε ακριβώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τις αλλαγές για την απόδοση της ιθαγένειας;
Ποιοι θα είναι οι νέοι όροι πολιτογράφησης;
Με τα νέα κριτήρια, πόσοι νέοι αιτούντες υπολογίζεται ο θα λάβουν την ιθαγένεια;
Πόσες είναι οι νέες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών από ψηφοφόρους που απέκτησαν πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια; Αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε να αλλάξει άρδην το εκλογικό σώμα της Α’ Αθηνών;

Ο ερωτών βουλευτής,
Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

Για ελληνοποιήσεις έγραφε η εφημερίδα

Η εφημερίδα «Εστία» στο ρεπορτάζ της παρουσίαζε με στοιχεία την κατάσταση στην Α’ Αθηνών, αναφέροντας πως στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα 43.000 αλλοδαποί.

Το 2015, στην ίδια εκλογική περιφέρεια τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει 78.431 πολίτες και τη ΝΔ 77.630 πολίτες. Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη «σύμπνοια» με την υπόθεση των ελληνοποιήσεων.

Σύμφωνα με αυτά, σε δειγματοληπτικές καταμετρήσεις, από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2018, το υπουργείο Εσωτερικών έχει απονείμει την ελληνική υπηκοότητα και έχει πολιτογραφήσει (αν και σε μικρότερη κλίμακα από την πρώτη κατηγορία) 1.515 πρόσωπα.

Κορυφαία όλων φαίνεται να είναι η 18η Οκτωβρίου, αφού είχαν καταμετρηθεί 274 πράξεις σε ένα 24ωρο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ερώτησή του στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι «σύμφωνα µε επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία τρία έτη καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στην έγκριση αιτήσεων για την απόδοση ιθαγένειας, η οποία αγγίζει το 136,9%!».

Από 14.178 το 2015, εκτοξεύτηκαν στις 33.487 το 2016 και στις 34.814 το 2017, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη 49.711!

ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφος στους αλλοδαπούς

Χθες, ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να προτείνει ρητή αναφορά για εκλογικό δικαίωμα σε αλλοδαπούς στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Όπως αναλυτικά ανέφερε το Τμήμα Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ:

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ένταξη, όταν μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν χρόνια στη χώρα μας, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά;

Συνάνθρωποί μας, που μένουν στις γειτονιές μας, έχουν φτιάξει εδώ τις οικογένειές τους, σπουδάζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, δεν μπορούν όμως να συναποφασίζουν για το μέλλον της πόλης που ζουν. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κι όμως η πολιτικοποίηση, μέσα από τη δυνατότητα εκλογικού δικαιώματος των αλλοδαπών στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα από τα πιο δυναμικά και ουσιαστικά μέσα ένταξης. Η ενεργή συμμετοχή στα κοινά μπορεί να συμβάλει δραστικά, ώστε να εξαλειφθούν και φανόμενα όπως η απομόνωση και η γκετοποίηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί βασικό αίτημα των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Εφαρμόζεται, ήδη, εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, επίσης, ένας από τους βασικούς άξονες στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη.

Γι’ αυτό, ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ρητή αναφορά για εκλογικό δικαίωμα σε αλλοδαπούς στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Χαιρετίζουμε την πρόταση αυτή και καλούμε κάθε προοδευτική, δημοκρατική κοινοβουλευτική δύναμη καθώς και ανεξάρτητους βουλευτές να τη στηρίξουν.

Γιατί η συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προϋπόθεση ένταξης! Γιατί πάνω απ´ όλα είναι ζήτημα ισότητας και δημοκρατίας!».

loading...

1 thought on “Ερώτηση του Β.Κικίλια για τους 43.000 ψήφων αλλοδαπών στην Α΄Αθηνών

  1. Πάντα η ΝΔ, δηλαδή το ΚρυπτοΚΚΕ, έλεγε Ψέμματα στον Ελληνικό Λαό!…., όπως καί τα άλλα αποκόμματα του ''συνταγματικού τόξου'' βέβαια……- Έτσι καί τώρα, δια του κ. Κικίλια, μας καθησυχάζει με τους δήθεν 43000 χιλιάδες αλλοδαπούς ψηφοφόρους!…. Η Πραγματικότητα είναι πολύ τραγική, διότι οι αλλοδαποί-λαθρομετανάστες-Ελληνοποιημένοι, που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Χώρα μας, υπερβαίνουν το ενάμισυ εκατομμύριο καί σε μία δεκαετία θα υπερβαίνουν τα τρία, ίσως καί τα τέσσερα εκατομμύρια!!!……… Κι εσύ Λαέ βασανισμένε συνέχισε το παιχνίδι με το …πουλί σου!………………. Καληνύχτα Yunanistan!……………………. …Ε.

Comments are closed.