Η ΝΔ μπορεί να πιάσει το 40%!

Του Θανάση Κ.

Χθες έγραψα ότι με βάση προσεκτική ανάγνωση

    από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις,

    τις «στατιστικές διορθώσεις» που γίνονται

    (που υπερτιμούν πλέον τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ,

    ενώ υποτιμούν αντίστοιχα την πραγματική δυναμική της ΝΔ)

    και τα αντίστοιχα ευρήματα των Ευρωπαίων,

    η ΝΔ μπορεί κάλλιστα να φτάσει πια το 40% στις εθνικές εκλογές!

   

    (Το 36% με 38,5% που της δίνουν οι τελευταίες έρευνες των Ευρωπαίων για τις επικείμενες ευρωεκλογές, αντιστοιχεί σε τουλάχιστον σε 40% στις εθνικές εκλογές! Γιατί πάντα το πρώτο κόμμα που ανεβαίνει παίρνει αισθητά περισσότερα στις εθνικές παρά στις ευρωεκλογές).

    Συνεπώς το 40% δεν είναι «πολύ φιλόδοξο» πια για τη ΝΔ.

    Μη σας πω ότι είναι και «μετριοπαθές»…

    Αλλά χρειάζεται προσοχή.

    Γιατί το κυνηγάμε σε «λάθος κατεύθυνση», μού φαίνεται…

    Για να το καταλάβουμε αυτό, ξεχάστε προς στιγμήν τα εκλογικά ποσοστά και προσέξτε τους συνολικούς ψηφοφόρους…

    (Τα ποσοστά μπερδεύουν πολύ, όταν η αποχή διευρύνεται)…

    Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2015, η ΝΔ πήρε ενάμιση εκατομμύριο – για την ακρίβεια: 1.526.000 ψήφους!

    Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 έχασε 192 χιλιάδες ψήφους!

    Πώς «κατάφερε» και έχασε ψήφους η ΝΔ,

    όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015;

    Ήταν τα σφάλματα που έγιναν τότε από την ηγεσία Μεϊμαράκη,

    ο οποίος έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε «να τα βρει» με τον Τσίπρα…

    Αυτό πια το καταλαβαίνουν όλοι…

    Είναι εκπληκτικό ότι στα δυόμιση χρόνια που κυβέρνησε ο Σαμαράς, από τον Ιούνιο του 2012 ως το Γενάρη του 2015, έχασε μόλις 108 χιλιάδες ψήφους.

    Και στους έξη μήνες που ΔΕΝ κυβέρνησε και που επαληθεύθηκαν απόλυτα οι προειδοποιήσεις του Σαμαρά για τον Τσίπρα, η νέα ηγεσία της ΝΔ έχασε τότε τις διπλάσιες ψήφους!

    Οι κακόπιστοι που υπονόμευσαν τη ΝΔ από τα μέσα – είχαμε πολλούς τέτοιους, τώρα ξεμασκαρεύτηκαν ευτυχώς – «χρέωναν» στο Σαμαρά το 19% που πήρε η παράταξη το Μάϊο του 2012…

     Περιέργως όμως, ξεχνούν το 30% (29,66% για την ακρίβεια) που πήρε η ΝΔ ενάμιση μήνα αργότερα – τον Ιούνιο του 2012 – και με το οποίο κυβέρνησε τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

    Ξεχνούν ακόμα ότι το ποσοστό αυτό το κράτησε ουσιαστικά κι όταν έχασε, τις εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015. Έπεσε από το 29,66% στο 27,81%!

    Δηλαδή, στην περίοδο της πιο δύσκολης διακυβέρνησης που υπήρξε ποτέ, ο Σαμαράς κατάφερε να έχει τη μικρότερη φθορά διακυβέρνησης που υπήρξε ποτέ: μόλις 1,85%!    Όταν την ίδια περίοδο το ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε…

    Ο Τσίπρας σε έξη μήνες διακυβέρνησης έχασε πάνω από τις τριπλάσιες ψήφους απ’ όσους έχασε ο Σαμαράς σε δυόμιση χρόνια!

    Και βέβαια, ο Τσίπρας ποτέ δεν συγχώρεσε το Σαμαρά που κράτησε τη ΝΔ όρθια και την αξιόμαχη.

    Όπως δεν του το συγχώρησαν του Σαμαρά, ούτε και οι «δούρειοι ίπποι» του Τσίπρα μέσα στη ΝΔ, που τώρα όμως, έχουν αποκαλυφθεί κι έχουν απομονωθεί…

    * Εν πάση περιπτώσει, η πρώτη «δεξαμενή» που έχει να αντλήσει η ΝΔ σήμερα είναι αυτές οι 200 χιλιάδες ψήφοι που έχασε από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο του 2015.    Αλλά δεν είναι οι μόνοι…

    * Παράλληλα η ΝΔ διεκδικεί πλέον τους μισούς περίπου από τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ, κόμμα που πλέον έχει «εξαερωθεί» δημοσκοπικά.

    Ξεκίνησε με 10,62% το Μάϊο του 2012, έπεσε στο 7,51% τον Ιούνιο του 2012, έπεσε στο 4,75% τον Ιανουάριο του 2012 και ξανάπεσε στο 3,69% τον Σεπτέμβριο του 2012.

    Σήμερα δεν έχει ούτε τα μισά απ’ όσα του είχαν απομείνει – και δεν μπαίνει στη Βουλή. Με τίποτε…

    Από τις 200 χιλιάδες που πήρε την τελευταία φορά οι μισοί τουλάχιστον μπορούν να επιστρέψουν στη ΝΔ.

    100 χιλιάδες λοιπόν, επαναπατρίζονται άνετα από τους διαλυμένους πλέον ΑΝΕΛ στη ΝΔ.

   

    * Ακόμα η Ένωση Κεντρώων είναι επίσης σε κατάσταση διάλυσης. Με τη στάση που κράτησε το Κόμμα αυτό και στο Μακεδονικό και σε άλλα θέματα, οι ψηφοφόροι του είναι πιο επιρρεπείς να πάνε στη ΝΔ παρά οπουδήποτε αλλού. Είναι κεντροδεξιοί ψήφοι (σε κάποια θέματα είναι πιο συντηρητικοί δεξιοί από την ΝΔ)…

    Άρα κι από εκεί υπάρχει μια δεξαμενή τουλάχιστον 100 χιλιάδων ψηφοφόρων.

   

    * Αλλά και το ΠΟΤΑΜΙ σήμερα έχει πλήρως διαλυθεί. Ο Θοδωράκης αποδείχθηκε εντελώς ακατάλληλος να χαράξει Πολιτική.

    Συμπαθής, αλλά ιδεοληπτικός και εμμονικός,

    παγιδευμένος στα στερεότυπα της «πολιτικής ορθότητας»,

    είναι αδύνατο να σταθεί.

    Και… ελαφρώς «εθνομηδενιστής», για να τα λέμε όλα.

    Από τις 225 χιλιάδες που του είχαν μείνει, οι περισσότεροι είναι προς επαναπατρισμό στη Φώφη.

    Αλλά από αυτούς ένα μέρος, γύρω στις 50 χιλιάδες τουλάχιστον είναι «υπ’ ατμόν» να πάνε στη ΝΔ. Όχι μόνο γιατί η ΝΔ μπορεί να φέρει σε πέρας τη μεταρρυθμιστική ατζέντα (πράγμα που κυρίως ενδιαφέρει τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΟΤΑΜΙού), αλλά και γιατί ιεραρχούν – αυτοί ειδικά – τη σημασία να φύγει ο Τσίπρας και να μη ξαναγυρίσει.

    Και το καλύτερο «εργαλείο» για να επιτευχθεί αυτό είναι νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία…

    Από το ΠΟΤΑΜΙ λοιπόν, η ΝΔ έχει μιαν επί πλέον «δεξαμενή» 50 χιλιάδων ψήφων να κερδίσει…

    * Τέλος, υπάρχει η διαπιστωμένη απ’ όλους τους δημοσκόπους απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ. Πρόκειται κυρίως για «παλιννόστηση»: Είχαν φύγει από τη ΝΔ (λόγω ΕΝΦΙΑ ή για να «εκδικηθούν» το Σαμαρά που… «συνεργάστηκε» με το Βενιζέλο), και κατέληξαν να αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που ψήφισαν …Τσίπρα, Πολάκη, Φίλη, Τσακαλώτο και Κοτζιά…

    Πόσοι είναι αυτοί; Τουλάχιστον 200 χιλιάδες! Αυτό είναι ένα μέγεθος που το βεβαιώνουν όλες οι μετρήσεις – κυρίως στο σκέλος των «καθαρών μετακινήσεων» ανάμεσα στα κόμματα.

    * Έχουμε λοιπόν, συνολικά μέχρι στιγμής μια μεγάλη «δεξαμενή» ψηφοφόρων που δεν είχαν ψηφίσει ΝΔ το Σεπτέμβριο του 2015 και είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν τώρα, συνολικού μεγέθους (200+100+100+50+200=) 650 χιλιάδες!

    Αυτοί όλοι ΔΕΝ είναι «αντι-δεξιοί»!

    Είναι άνθρωποι που έχουν ψηφίσει κατά καιρούς και ΝΔ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ψηφίσουν ΝΔ, οι περισσότεροι σε πολλά ζητήματα έχουν δεξιότερες θέσεις ή πιο φιλελεύθερες θέσεις (συχνά και τα δύο) από τη ΝΔ.

    Και δεν τους αρέσει καθόλου να τους εκλαμβάνουν ως «δεδομένους»…

   

    Αυτούς και μόνο αν κερδίσει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές βρίσκεται ήδη στο 39-40% (με βάση το εκλογικό σώμα του Σεπτεμβρίου του 2015).

    Προσοχή, όμως: Από τον Ιανουάριο του 2015 ως το Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης έφυγε από το εκλογικό σώμα, ένας τεράστιος αριθμός ψηφοφόρων!

     750 χιλιάδες περίπου, είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο, αλλά ΔΕΝ ψήφισαν τον Σεπτέμβριο. Από αυτούς, όπως είδαμε, 200 χιλιάδες περίπου προέρχονταν από τη ΝΔ και τους υπολογίσαμε ήδη να επιστρέφουν…

    Άλλες 170 χιλιάδες είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και επέλεξαν αποχή το Σεπτέμβριο. Μένουν 380 χιλιάδες περίπου, που είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα τον Ιανουάριο και δεν ψήφισαν ξανά το Σεπτέμβριο (έφυγαν από τους ΑΝΕΛ, λιγότερο το ΚΚΕ και από τα πολύ μικρά, ανεκπροσώπητα κόμματα).

     Όσοι δεν ψήφισαν τότε ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται σχεδόν να ψηφίσουν τώρα.

    Αλλά το ένα τρίτο περίπου από αυτούς μπορούν κάλλιστα να ψηφίσουν ΝΔ. Ιδιαίτερα μετά την δικαίωση της πολιτικής της στην περίοδο 2012-15, αλλά και τη στάση που κράτησε η παράταξη στο Μακεδονικό τον τελευταίο χρόνο.

    Συνεπώς μεγάλος στόχος για τη ΝΔ είναι να ξανακερδίσει ένα μέρος όσων έφυγαν από το εκλογικό σώμα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015. Αυτούς που δεν ήταν ούτε συμπεριφέρονταν ως «αντί-δεξιοί»…

    Γύρω στις 120 χιλιάδες!

    (Πολλοί από αυτούς μπορεί να έγιναν στο μεταξύ και «αντί-αριστεροί»…)

   

    Αλήθεια πώς είναι δυνατό να μετράμε πάντα τους αντιδεξιούς «σταθερούς» – που δεν είναι – αλλά να μην υπολογίζουμε ποτέ, ότι μετά απ’ όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, οι αντί-αριστεροί έχουν αυξηθεί;

   

    Συμπέρασμα: Με ένα εκλογικό σώμα που θα φτάσει ξανά τα 6 εκατομμύρια (όσο ήταν τον Ιανουάριο του 2015), η ΝΔ χρειάζεται γύρω στα 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων για να πιάσει το 40%.

    Χρειάζεται ακόμα άλλες 120 χιλιάδες!

    Μπορεί να τους βρει από τον τεράστιο αριθμό όσων εγκατέλειψαν το εκλογικό σώμα πριν το 2015: από το 2004 ως το 2015.

    Πόσοι είναι αυτοί; 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες! Μείον όσοι ξενιτεύτηκαν στο μεταξύ (λόγω της κρίσης), μένουν 1,2 εκατομμύρια!

    Αυτοί παραμένουν δυνητικοί ψηφοφόροι πως ως τώρα έκαναν σταθερά αποχή.

    –Από αυτούς οι 600 χιλιάδες εγκατέλειψαν το εκλογικό σώμα πριν το 2009 και είναι σχεδόν αποκλειστικά νεοδημοκράτες…

    –Άλλες 700 χιλιάδες περίπου εγκατέλειψαν το εκλογικό σώμα μετά το 2009 και μέχρι το 2012. Αυτοί είναι σχεδόν αποκλειστικά παλαιοί ΠΑΣΟΚοι. Που όμως ΔΕΝ πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ!

    Και δεν «τσιμπάνε» στις σαχλαμάρες «αντι-δεξιάς» συσπείρωσης…

    Από όλους αυτούς ένα μικρό κρίσιμο ποσοστό μπορεί να κερδηθεί από μια μεταρρυθμιστική ΝΔ. Που όμως, θα τους μιλήσει καθαρά. Και κυρίως δεν θα τους μιλήσει με όρους «πολιτικής ορθότητας».

    Εδώ μια δεξαμενή πάνω 200 χιλιάδες, είναι άνθρωποι έτοιμοι να ακούσουν και να έλθουν. Φτάνει να ξέρουμε πώς να τους μιλήσουμε.

    Είναι οι πιο ψυλλιασμένοι, οι πιο απογοητευμένοι, οι πιο απαιτητικοί.

    Και είναι πολλοί (η μάλλον πολύ περισσότεροι)…

     

    Η ΝΔ μπορεί να φτάσει στα 2,4 εκατομμύρια ψήφων, δηλαδή να προσθέσει 850-900 χιλιάδες ψηφοφόρους σε αυτούς που πήρε στα «χειρότερά» της, το Σεπτέμβριο του 2015…

    Αυτό όπως είδαμε είναι ήδη εφικτό. (Ο Σαμαράς κέρδισε 633 χιλιάδες ψηφοφόρους, μέσα σε έξη εβδομάδες: από το Μάϊο ως τον Ιούνιο του 2012).

    Είναι ακόμα εφικτό γιατί υπάρχουν «δεξαμενές» ψηφοφόρων που ήδη υπολογίζουν να επιστρέψουν στη ΝΔ από διάφορα κόμματα ή από την αποχή του 2015.

    Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς να μεταπείσουμε ΚΑΝΕΝΑ φανατικό «αντί-δεξιό»

    Κάποιους από τους δικούς μας που χάσαμε – είτε με ευθύνη μας είτε με ευθύνη τους – να ξανακερδίσουμε αρκεί!

    Και κάποιους απ’ όσους μεταστράφηκαν μόνοι τους στην πορεία.

    Γιατί η δικαίωση της παράταξής μας φάνηκε καθαρά ό,τι και να λέει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις.

   

    Οι σοβαροί άνθρωποι που υπέφεραν και κατάλαβαν είναι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Ένα 70-75% δεν συζητάει καν να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

    Από αυτούς οι περισσότεροι βλέπουν προς τη ΝΔ, ως τη μοναδική λύση για να βάλουμε πίσω για πάντα αυτόν τον εφιάλτη που ζήσαμε.

    Μη τους υποτιμάτε. Και μη προσπαθείτε, προκειμένου να μεταπείσετε κάποιους ελάχιστους από τους υπόλοιπους – τους ψεκασμένους, τους αδιόρθωτα φανατικούς – να χάνουμε αυτούς που ήδη προσβλέπουν σε μας.

    Που είναι πολλοί περισσότεροι!

    Και δεν περιμένουν να τους πούμε πως είμαστε τάχα κι εμείς «προοδευτικοί»…

    Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βαρεθεί ή έχουν ξεπεράσει αυτές τις ανοησίες. Ή δεν τις πίστεψαν ποτέ…

    Περιμένουν να τους πούμε ότι είμαστε φιλελεύθεροι και μεταρρυθμιστές

    και έχουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τον μέσο πολίτη,

    τον μέσο άνθρωπο,

    όχι «προνομιακές ομάδες» και «περιθωριακά γκρουπούσκουλα»…

   

    Η «πολιτική ορθότητα» βλάπτει σοβαρά την υγεία.

    Και περισσότερο τη ΝΔ.

    Κι ακόμα περισσότερο την Ελλάδα…

    

loading...

3 thoughts on “Η ΝΔ μπορεί να πιάσει το 40%!

  1. Η Νέα Δημο(Πασο)κρατία μάλλον θα πιάση το ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ…
    Για να το βάλη εκεί που ξέρει πολύ καλά!!

  2. ουυυσττ κλασμεντεν ψωφοδεξια

  3. ΤΩΡΑ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΒΛΑΜΜΕΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ: Η ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΑΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΑΜΕΛΕΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΛΠΗ, Η ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 22% ;;;;;; (ΙΩΑΝΝΗΣ)

Comments are closed.