16.020.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

Της Λέττας Καλαμαρά

Χαράς ευαγγέλια στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού με το διαγωνισμό ανάθεσης και εκτέλεσης συμφωνίας πλαίσιο 7ετούς διάρκειας για το υποπρόγραμμα “Προμήθεια και εν Συνεχεία Υποστήριξη Ταχυπλόων Σκαφών μεταφοράς Προσωπικού” με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και δημοσίευσης της δεύτερης προκήρυξης διαγωνισμού υπ’αριθμ 04/2018 που έγινε την 24 Ιανουαρίου 2019 να προχωράει στην επόμενη φάση του σύντομα. Το πρόγραμμα σύμφωνα με την προκήρυξη αφορά 41 σκάφη, συνολικής αξίας 16.020.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κατά τον νόμο προβλεπομένων κρατήσεων, φόρων και τυχόν λοιπών δαπανών, δηλαδή 390.731,7 ευρώ κατά σκάφος.


Αναθέτουσα αρχή της προμήθειας είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κατάθεση δικαιολογητικών ποιοτικής επιλογής μέχρι την 07 Μαρτίου 2019 και ώρα 13:00 ενώ η αποσφράγιση των φακέλων που θα περιέχουν τα δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής θα διενεργηθεί την 08 Μαρτίου 2019 και ώρα 10:00 ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού. Τα τεύχη της προκήρυξης διατέθηκαν μόνο στην ελληνική γλώσσα σύμφωνα με την προκήρυξη που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Ναύαρχος ε.α. κ.Κυριακίδης Κυριάκος.


Ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί την 23 Μαϊου 2018 όμως την 31 Δεκεμβρίου 2018 αποφασίστηκε η αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας και η δημοσίευση εκ νέου της αρχικής προκήρυξης προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η συμμετοχή και να επιτευχθεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός επί του επικειμένου ανταγωνιστικού διαλόγου. Το ευχόμαστε και αυτό θα φανεί την 8η Μαρτίου 2019. Κριτήριο ανάθεσης η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.


Το νέο σκάφος του Ελληνικού Στρατού αναμένεται να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας που επιχειρούν στο Αιγαίο και όλοι περιμένουν τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές και δυνατή επιλογή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για ένα σκάφος μεγάλων δυνατοτήτων που θα εξοπλίζει τις επόμενες δεκαετίες τις νέες γενιές των επίλεκτων της Ελλάδας. Τα περασμένα χρόνια είχαν γίνει σχετικές δωρεές στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως τα δύο σκάφη ΩΚΥΑΛΟΣ στο Πολεμικό Ναυτικό, ένα τελευταίο τεχνολογικό θαύμα που παρουσιάστηκε στο Μανχάταν από την ONEX SA, ταχύπλοο σκάφος ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής καθώς και τα δύο σκάφη OCEANIC στο Στρατό Ξηράς από τον εφοπλιστή Μαρτίνο. Η εταιρεία «Ναυπηγεία Σύρου», που βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης και μεταβίβασής της στην ONEX SYROS SHIPYARDS το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο 2019, πρόσφατα επισκεύασε τα πλοία του πλοιοκτήτη και ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανασίου Μαρτίνου «Αθηνά Π.» και «Χαπυ Λέϋντι», παρουσία του νέου επενδυτή της ONEX SYROS SHIPYARDS Πάνου Ξενοκώστα.

loading...