Ιστορική ήττα της Εκκλησίας: Πέρασε με 151 το ουτερόθρησκο κράτος!

Με 151 ψήφους κι έπειτα από μια ανατροπή-παρωδία που δεν έχει προηγούμενο, πέρασε τελικά το άρθρο 3, παρ. 1 για την αναθεώρηση του άρθρου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Ετσι, θα τεθεί
προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.
Η Εκκλησία έχασε μετά από τη σημερινή ψηφοφορία. Το ουδετερόθρησκο κράτος έρχεται για να να ισοπεδώσει ό,τι είχε απομείνει και η Ιεραρχία καλείται να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για τις άκαρπες διαβουλεύσεις της με την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση το άρθρο 3 που αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας πέρασε με 151 ψήφους.

To άρθρο 3 έλαβε τις εξής ψήφους:

Η πρώτη παράγραφος έλαβε 151 ψήφους υπέρ της αναθεώρησης, 101 ψήφους κατά, και 19 παρών.
Η δεύτερη παράγραφος έλαβε 151 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 19 παρών.
Η τρίτη παράγραφος έλαβε 167 υπέρ, 101 κατά και 4 παρών.
Τέλος, η ερμηνευτική δήλωσε έλαβε 153 υπέρ, 115 κατά και 4 παρών.

Αρχικά είχε κυκλοφορήσει πως το άρθρο 3 δεν είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να θεωρηθεί αναθεωρητέο εξαιτίας λάθους που έγινε στην καταμέτρηση των ψήφων, το οποίο αργότερα διορθώθηκε.

Το άρθρο 3 αναφέρει (Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας):

«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».

Πάντως, με απουσίες και διαφοροποιήσεις που θα αναδειχθούν και θα εκτιμηθούν έπειτα από αναλύσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά την οποία ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μακρά διαδικασία καταμέτρησης.

Στην ψηφοφορία που έγινε με ενοποιημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιείχε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και όσες συγκέντρωσαν παραπάνω από 50 υπογραφές, μετείχαν 274 βουλευτές ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη και δεν ψήφισαν επίσης ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Τι ψήφισε η ΝΔ

Η ΝΔ ψήφισε συνολικά πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο παραγράφους του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το άρθρο 62 για το ακαταδίωκτο των βουλευτών (στην κατεύθυνση περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής, αναφέρεται στη σχετική πρόταση), το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών και το άρθρο 101Α που αφορά στον περιορισμό της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών.

Τι ψήφισε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (10 από την αρχική πρόταση και 5 από συμπληρωματικές) που αφορούσαν 11 άρθρα του Συντάγματος και επίσης 2 διατάξεις από την πρόταση της ΝΔ που αφορούσαν δύο άρθρα.

Μεταξύ άλλων υπερψήφισε ώστε να προωθηθούν για συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική βουλή: Το άρθρο 86 για το οποίο ωστόσο εξέφρασε την κριτική του, καθώς, παρά τις βελτιώσεις, όχι μόνο δεν καταργείται πλήρως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά παραμένουν βασικά προβλήματα, όπως είναι ο κυρίαρχος ρόλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην άσκηση της ποινικής δίωξης, το αρ. 5, παρ. 2, ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, το άρθρο για τη διασφάλιση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία», καθώς και για την απαγόρευσης επίταξης απεργών. Επίσης το 24Α για την «προστασία των ζώων» και τις εισηγούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

Επίσης ψήφισε «παρών» στα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, στα άρθρα που αφορούν στο εκλογικό σύστημα, στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα που δεν είναι δεσμευτικά και εξαρτώντας από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Καταψήφισε όμως και άρθρα π.χ. για τον ΠτΔ, εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κ.α. που θεωρεί ότι «κινούνται στην αντιδραστική λογική της εξασφάλισης, με κάθε τρόπο, της κυβερνητικής σταθερότητας, στόχο στον οποίο συμπίπτουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ».

Η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, δίχασε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, κάτι που απορρίπτει η ΝΔ και συμπαρατάσσεται μαζί της η ΔΗΣΥ.

Οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τετραγωνίδια «Ναι», «Όχι» και «Παρών», δίπλα από κάθε πρόταση και το ερώτημα ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση

Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα. Οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τετραγωνίδια «Ναι», «Όχι» και «Παρών», δίπλα από κάθε πρόταση και το ερώτημα ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημείωναν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται, και με την υπογραφή τους το παρέδιδαν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης και στο τέλος συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

https://www.vimaorthodoxias.gr/

loading...

3 thoughts on “Ιστορική ήττα της Εκκλησίας: Πέρασε με 151 το ουτερόθρησκο κράτος!

  1. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟ, ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΗΡΕ 150, 150 ΚΑΙ ΟΧΙ 151 ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΕΑΙΏΝΟΥΝ ΟΙ 2 ΨΗΦΟΛΕΚΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΨΗΦΟΥ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ". ΤΟ ΕΙΠΕ ΧΘΕΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΣΤΟ "ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΗ ΚΑΛΟΓΥΡΟΥ, Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ "ATTICA TV", ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΗΜΗ FAKE NEWS, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-ΒΟΥΤΣΗ.

  2. ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ Η ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΓΙΝΕ 4 ΦΟΡΕΣ, ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;;;;;

  3. Το λένε και άλλη έγινε νοθεία στο νομοσχέδιο για την Ουδετεροθρησκεία Ανατροπή: Περίεργα πράγματα στην Βουλή – Βρήκαν μία ψήφο ακόμη για να δημιουργήσουν «ουδετερόθρησκο» κράτος! (upd)
    14/02/2019 – 17:42 | Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2019 – 11:59
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Ανατροπή: Περίεργα πράγματα στην Βουλή – Βρήκαν μία ψήφο ακόμη για να δημιουργήσουν «ουδετερόθρησκο» κράτος! https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/751340_itta-gia-syriza-den-perase-arthro-3-gia-tis-sheseis-kratoys

Comments are closed.