Φάρμακα… φαρμάκι: Σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ πλήρωσε ο Έλληνας από την τσέπη του

Οικονομική αιμορραγία προκαλεί στους ασθενείς η αγορά των απαραίτητων φαρμάκων, καθώς αποδεικνύεται ότι σε καιρό κρίσης οι πολίτες καταβάλλουν σχεδόν όσα και το κράτος για να αγοράσουν σκευάσματα.

Τα ποσά που προκύπτουν από τις επίσημες καταγραφές δείχνουν το μέγεθος της συμμετοχής των ασθενών, µία συμμετοχή που προκύπτει όχι µόνο από τα θεσμοθετημένα ποσοστά ανάλογα µε την ασθένεια (0%, 10% και 25%), αλλά και από κρυφές χρεώσεις που μπορεί ακόμη και να διπλασιάσουν τα χρήματα που πρέπει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι μυστικές αυτές χρεώσεις μπορούν μάλιστα να εκτοξεύσουν το ποσοστό συμμετοχής από το 25% που είναι το ανώτερο, ακόμη και σε 40 µε 45%.

Σύμφωνα µε στοιχεία που κατέγραψε η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του ∆ηµοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και η IQVIA, για το 2018, οι Έλληνες ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,26 δισ. ευρώ για:

– τις επίσημες συμμετοχές στα φάρμακα

-τα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση

-γενικότερες κρυφές συμμετοχές

-φάρμακα που δεν αγοράζονται µε συνταγή γιατρού

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση µε τα όσα καταβάλλει το κράτος (1,945 δισ. ευρώ) για φάρμακα, οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν από την τσέπη τους το 40%. Χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη και οι φαρμακευτικές εταιρείες συµβάλλουν καθοριστικά, αφού κατέβαλαν (το 2018) 990 εκατ. ευρώ ως υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 255 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλουν οι ασθενείς στη χώρα μας για φάρμακα που είναι φθηνά για τα οποία δεν διαθέτουν συνταγή γιατρού, καθώς συμφέρει μάλλον περισσότερο να τα πληρώσουν άμεσα στο φαρμακείο παρά να επισκεφθούν γιατρό για να καταβάλλουν άλλα 10 ευρώ για επίσκεψη.

Επίσης, τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, κοστίζουν στις τσέπες των Ελλήνων κοντά στα 265 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Έθνος

loading...