Τα 10 πιο σπάνια λουλούδια (εικονες)

Το να καθοριστεί μαι λίστα με τα 10 πιο σπάνια λουλούδια δεν είναι εύκολο, ιδίως δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περισσότερα από 270.000 είδη λουλουδιών (χωρίς να περιλαμβάνεται το 10-15% των μη ταξινομημένων σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου).
Δείτε τα 10 πιο σπάνια λουλούδια και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους.

10. Campion (Silene tomentosa)

Βρίσκεται μόνο στο Γιβραλτάρ και θεωρούνταν εξαφανισμένο μέχρι το 1992 από την επιστημονική κοινότητα. Το 1994, ανακαλύφθηκε ένα μόνο δείγμα του από έναν ορειβάτη στα ψηλά βράχια του Γιβραλτάρ. Αναπτύχθηκε στην Τράπεζα Σπόρων (Millennium Seed Bank) και τώρα καλλιεργείται στους Βοτανικούς Κήπους Almeda του Γιβραλτάρ, καθώς και στο Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Λονδίνου.

9. Jade Vine (Strongylodon macrobotrys)

Το Jade Vine, γνωστό για τα εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα, σαν νύχι άνθη του, παράγει μια κρεμάμενη ταξιανθία. Το λουλούδι γονιμοποιείται από τις νυχτερίδες που κρέμονται ανάποδα για να πιουν το νέκταρ του. Αυτά τα σπάνια λουλούδια σπάνια μπορεί κανείς να τα δει πλέον στη φύση και πιστεύεται ότι απειλούνται από την αποψίλωση των φυσικών οικοτόπων τους στις Φιλιππίνες.

8. Το ράμφος του παπαγάλου (Lotus berthelotii)

Θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια από το 1884, πιστεύεται ότι έχουν εξαφανιστεί στην άγρια φύση, αν και κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχουν ακόμα. Το φυτό είναι εγγενή στις Καναρίους Νήσους και πιστεύεται ότι επικονιάζονταν από τα πουλιά Sunbird. Έχουν γίνει πειράματα από τους επιστήμονες για να δουν αν τα λουλούδια μπορούν να βρουν νέους επικονιαστές, αλλά από το 2008, κανένα από τα πειράματα δεν είχε επιτυχία.

7. Chocolate Cosmos (Cosmos atrosanguineus)

Είναι ένα λουλούδι του Μεξικό, που έχει εξαφανιστεί στην άγρια φύση για πάνω από 100 χρόνια. Αλλά, το είδος επιβιώνει σαν μη γόνιμος κλώνος που δημιουργήθηκε το 1902 από τον πολλαπλασιασμό. Τα άνθη του έχουν ένα πλούσιο βαθύ καφέ χρώμα και φτάνουν τα 3-4 εκατοστά σε διάμετρο. Το άνθη του Chocolate Cosmos εκπέμπουν ένα υπέροχο άρωμα βανίλιας το καλοκαίρι.

6. Koki’o (Kokai cookei)

Ένα άλλο σπάνιο λουλούδι που προέρχεται από ένα δέντρο στη Χαβάη και που ανακαλύφθηκε το 1860. Το δέντρο Koki’o έχει αποδειχθεί δύσκολο στην αναπαραγωγή και, το 1950, θεωρήθηκε εξαφανισμένο. Ωστόσο, 20 χρόνια αργότερα, βρέθηκε ένα, αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1978 και σώθηκε μόνο ένα κλαδί που μπολιάστηκε σε 23 διαφορετικά δέντρα σε διάφορα μέρη στη Χαβάη. Το δέντρο φτάνει τα 10-11 μέτρα ύψος και έχει εκατοντάδες φωτεινά κόκκινα λουλούδια που παράγουν ώριμα δέντρα κάθε χρόνο.

5. Kadupul (Epiphyllum oxypetalum)

Αυτό το λουλούδι καλλιεργείτε εύκολα, αλλά είναι σπάνιο για τον μοναδικό λόγο ότι ανθίζει σπάνια. Βρίσκονται στη Σρι Λάνκα στο φυσικό περιβάλλον και έχουν πνευματική σημασία για τους Βουδιστές. Όταν ανθίζουν, το κάνουν μόνο τη νύχτα και στη συνέχεια μαραίνονται μυστηριωδώς πριν από την αυγή. Σύμφωνα με τους Βουδιστές, πιστεύεται ότι, όταν ανθίζουν, οι Nagas (ημι-μυθικές φιλές της Σρι Λάνκα) κατεβαίνουν από τις ουράνιες κατοικίες τους για να παρουσιάσουν το λουλούδι ως δώρο στον Βούδα. Είναι αρωματικά και παράγουν λεπτά, λευκά άνθη. Έχει επίσης μια πλούσια ιστορία στην Ιαπωνία όπου το όνομά του μπορεί να μεταφραστεί ως «ομορφιά κάτω από το φεγγάρι».

4. Ορχιδέα φάντασμα (Epipogium aphyllum / Dendrophylax lindenii)

Όχι μόνο είναι σπάνιο και συναρπαστικό, αλλά η ορχιδέα-φάντασμα θεωρείται ότι είχε εξαφανιστεί για σχεδόν 20 χρόνια και μόλις πρόσφατα αναπαράχθηκε. Το φυτό είναι τόσο σπάνιο, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να διαδοθεί. Δεν έχει φύλλα και δεν χρησιμοποιεί τη φωτοσύνθεση για να παράγει την τροφή του. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο μύκητα στενά συνδεδεμένο με τη ρίζα του για να τρέφεται. Μπορεί να ζήσει υπόγεια για χρόνια και βρίσκεται μόνο σε δάση στην Κούβα, και μια ακόμη ποικιλία, στη Φλόριντα. Τα άνθη είναι αρωματικά και μυρίζουν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Στην Κούβα μεγαλώνουν πάνω σε κυπαρίσσια στα οποία φαίνονται σαν φαντάσματα, εξού και το όνομα. Γονιμοποιούνται μόνο από μια τεράστια σφίγγα και αν ο σπόρος βρεθεί πάνω σε συγκεκριμένα βρύα.

3. Yellow and Purple Lady Slippers (Cypripedium calceolus)

Μια σπάνια άγρια ορχιδέα που κάποτε ευδοκιμούσε σε όλη την Ευρώπη, αλλά τώρα αναπτύσσεται μόνο σε ένα μέρος στη Βρετανία… Σε ένα γήπεδο γκολφ. Είναι υπό αυστηρή αστυνομική προστασία από το 1917, προκειμένου να διαφυλαχθεί από τους ανθρώπους και τις μπάλες του γκολφ. Ένα φυτό μπορεί να πωληθεί προς 5.000 δολάρια. Το φυτό δεν μπόρεσε να το καλλιεργήσει ούτε ο Δαρβίνος. Οι σπόροι του δεν παρέχουν καμία τροφή για στα φυτά και έτσι ζει συμβιωτικά με ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα που το τρέφει. Μόλις το φυτό ωριμάσει, ο μύκητας ζει από το ώριμο φυτό. Το λουλούδι έχει σκούρους μοβ -σχεδόν κόκκινο-καφέ- έλικες και φωτεινά κίτρινα σε σχήμα παντόφλας άνθη.

2. Youtan Poluo (δεν υπάρχει επιστημονική ονομασία)

Ανακαλύφθηκε από έναν Κινέζο αγρότη ονόματι Ding όταν το βρήκε να μεγαλώνει στους χαλύβδινους σωλήνες του, και αργότερα το είδε ξανά μια Κινέζα καλόγρια ονόματι Lushan κάτω από το πλυντήριο της. Το μυστηριώδη Youtan Poluo δεν έχει καμία επιστημονική ονομασία και αποτελείται από 28 μικροσκοπικά, άσπρα αρωματικά λουλούδια μήκους μόλις 1 χιλιοστού. Είναι ένα λουλούδι που έχει αναφερθεί σε ινδικό μύθο και πιστεύεται ότι ανθίζει μόνο όταν ο βασιλιάς Sage επισκέπτεται το σημερινό κόσμο. Στα σανσκριτικά το όνομα σημαίνει «το ευοίωνο λουλούδι από τον ουρανό». Το λουλούδι αναφέρεται επίσης στις Βουδιστικές γραφές και ειδικοί στα βότανα λένε ότι ανθίζει μόνο μια φορά κάθε 3000 χρόνια.

1. Λουλούδι πτώμα (Amorphophallus titanum)

Εγγενής στην Σουμάτρα, αυτό το σπάνιο και εντυπωσιακό φυτό, τα άνθη του φτάνουν μέχρι τα 6 μέτρα ύψος και 3 μέτρα διάμετρο. Βρίσκεται στο έδαφος τροπικών δασών στην Ινδονησία και μοιάζει με κάτι από την προϊστορική εποχή. Θεωρείται το πιο σπάνιο, μεγαλύτερο και πλέον απειλούμενο λουλούδι του κόσμου. Είναι επίσης γνωστό ως Rafflesia και η επιβίωσή του είναι αλληλένδετη με το Tetrastigma vine. Χωρίς κορμό, φύλλα και ρίζες, χρειάζεται το αμπέλι για να τρέφεται και να στηρίζεται. Εκπέμπει μια πικάντικη μυρωδιά σάπιας σάρκας (εξ ου και το όνομα, «λουλούδι πτώμα»), η οποία προσελκύει τις μύγες και τα σκαθάρια για να το γονιμοποιήσουν. Ανθίζει περίπου μια εβδομάδα πριν πεθάνει.

loading...