«Βυθίζονται» στο χάος τα Βαλκάνια: Ο UCK ετοιμάζεται να βάλει «φωτιά» στο Πρέσεβο – Αλβανοί έκρυβαν αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες

Nέα μεγάλη επιτυχία για τις σερβικές υπηρεσίες μετά την σύλληψη ενός εκτελεστή-ισλαμιστή «μοναχικού λύκου» στο Νόβι Παζάρ, με την ανακάλυψη ολόκληρης κρύπτης με όπλα του UCK, τα οποία προορίζονταν για νέες επιθέσεις κατά Σέρβων πολιτών, βρέθηκαν σε δήμο του Πρέσεβο.

Τα όπλα ανακαλύφθηκαν στο χωριό Depce, όπου κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης των Αλβανών το 1999 στο νότιο τμήμα της κεντρικής Σερβίας, υπήρχε η έδρα του αποκαλούμενου απελευθερωτικού στρατού του Πρέσεβο, Μεντβέκια και Μπουγιάνοβτς, με αρχηγό τον Rexhepi Ali.

Βρέθηκε αριθμός αυτομάτων όπλων, κινεζικά και εγχώρια ημι-αυτόματα τουφέκια, χειροβομβίδες κινεζικής παραγωγής, τα οποία έχουν σταλεί για πραγματογνωμοσύνη. Τα όπλα ήταν σε καλή κατάσταση και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κανονικές επιχειρήσεις και θάφτηκαν στο υπόγειο ενός εγκαταλελειμμένου πέτρινου σπιτιού.

Την προσοχή των Σέρβων στρατιωτικών προσέλκυσε το γεγονός ότι αυτό το σπίτι βρίσκονταν κοντά σε σερβική στρατιωτική βάση και ότι τα μέλη των σερβικών δυνάμεων πραγματοποιούσαν στον τομέα αυτό περιπολίες σε τακτική βάση.

Υπάρχει επίσης μια κοντινή διάβαση που επιτρέπει σε δυνητικούς «τρομοκράτες» να μετακινηθούν άνετα από το σπίτι σε περιοχή του χωριού Depce και αντίστροφα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υποτίθεται ότι όλα τα όπλα είχαν παραδοθεί μετά το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ του 1999 και του 2001 στην περιοχή.

Για την ιστορία η εξέγερση των Αλβανών καταπνίγηκε το 2001, όταν οι σερβικές δυνάμεις εισήλθαν στη ζώνη ασφαλείας και τους αφόπλισαν όλους. Στην συνέχεια και μετά από πολύμηνες επιχειρήσεις όλα τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους Αλβανούς φέρονται να παραδόθηκαν στα κρατικά σερβικά όργανα.

Από ότι όλα δείχνουν όμως, ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου μεταφέρθηκε και «θάφτηκε» στο νότιο τμήμα της κεντρικής Σερβίας για νέες εξορμήσεις των UCKάδων.

Υπενθυμίζουμε ότι στους δήμους του Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού (89,1% στο Πρέσεβο και 54,69% στο Μπουγιάνοβατς, σύμφωνα με την απογραφή του 2002).

Στο δήμο της Μέντβετζα οι Αλβανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα (μετά τους Σέρβους) και το ποσοστό τους σε αυτό το δήμο ήταν 32% στην απογραφή του 1981, 28,67% το 1991 και 26,17% το 2002.

Η περιοχή του Μπουγιάνοβατς και του Πρέσεβο είναι ευρέως γνωστή ως Κοιλάδα του Πρέσεβο.

Υπάρχει μια μικρή κοινότητα Αλβανών στην περιοχή Πέστερ του Σαντζάκ, που τοποθετείται σε χωριά όπως τα Μποροστίτσα, Ντολίτσε και Ουγκάο. Για τις δύο τελευταίες γενιές αυτά τα χωριά έχουν γίνει εν μέρει βοσνιακά, λόγω των σχέσεων επιμειξίας με τον Βόσνιο πληθυσμό που τα περιβάλλει.

Ως εκ τούτου και λόγω των γιουγκοσλαβικών πολέμων και των μετέπειτα γεγονότων, επιλέγουν να δηλώνουν τους εαυτούς τους σε απογραφές ως «Μουσουλμάνους» και «Βόσνιους» αντί για Αλβανούς.

Οι ηλικιωμένοι σε αυτά τα χωριά εξακολουθούν να μιλούν άπταιστα αλβανικά. Η κύρια θρησκεία των Αλβανών στην περιοχή αυτή είναι το Ισλάμ.

pentapostagma.gr/
loading...