Tα φύτρα κρύβουν … το μυστικό της νεότητας!

Τα φύτρα, οι σπόροι δηλαδή που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό και αρχίζουν να βλασταίνουν, είναι γνωστά για την θρεπτική τους αξία πάνω από 5000 χρόνια. Αποτελούν ολοκληρωμένη τροφή, καλλιεργούνται εύκολα χωρίς χώμα και
ήλιο και το μόνο που χρειάζεστε είναι σπόροι, βάζα και νερό! Φύτρο, λοιπόν, ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο (με τη βοήθεια του νερού) και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένας τρυφερό, άσπρο βλασταράκι.
Όταν ήμασταν στο σχολείο μας μάθαιναν πως φυτρώνει η φακή. Κανείς όμως δεν μας είπε για την πολυτιμότητα της κατανάλωσής της σε αυτή τη μορφή. Διότι τα φύτρα κάπως έτσι αναπτύσσονται, χωρίς όμως να χρησιμποποιείται το βρεγμένο βαμβάκι.
Πού μας ωφελούν τα φύτρα;
Τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετικά πολύτιμη τροφή, ακόμη πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τους ίδιους τους σπόρους. Η αιτία είναι το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό.
Π.χ. Η βιταμίνη C στο σιτάρι που φυτρώνει αυξάνεται κατά 600% στην αρχή του φυτρώματος. Τα φύτρα είναι η καλύτερη “ζωντανή τροφή”, στην πραγματικότητα είναι τόσο ζωντανά που συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς τα τρώμε. Επομένως, τα φύτρα είναι τροφή εξαιρετικής βιολογικής αξίας, που θα πρέπει να ενταχθεί δυναμικά στη διατροφή μας, υπογραμμίζει μιλώντας στο MadeinCreta η ενεργειακή διατροφολόγος Ιπποκράτειας Διατροφής κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη.
Σύμφωνα με την ίδια μάλιστα “τα φύτρα είναι η δύναμη της γέννησης“.
“Το φύτρο της ροβίτσας έχει την περιεκτικότητα υδατανθράκων ενός πεπονιού, την περιεκτικότητα βιταμίνης Α ενός λεμονιού, την περιεκτικότητα θειαμίνης ενός αβοκάντο, την περιεκτικότητα ριβοφλαβίνης ενός αποξηραμένου μήλου, τη νιασίνη μιας μπανάνας και το ασκορβικό οξύ ενός μούρου.
Τα φύτρα alfa alfa έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαιντανό, κατεβάζουν την χοληστερίνη και τα λίπη. Το alfa alfa, ο ηλιόσπορος και το τριφύλλι περιέχουν 4% πρωτείνη ενώ το σπανάκι έχει μονο 2% ,όταν το κρέας περιέχει 19% πρωτείνη το φύτρο ροβίτσας περιέχει 28%, οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτείνη.

Τα φύτρα των δημητριακών και των ξηρών καρπών είναι πλούσια σε λιπαρά π.χ ηλιόσπορος είναι η τέλεια πηγή για ωμέγα 6. Το φύτρο του ραδικιού έχει 29 φορές περισσότερη βιταμίνη Cαπό το γάλα και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α…»
Πηγή νεότητας και υγείας.
Τα φύτρα παρέχουν δύο σημαντικά πράγματα στη διατροφή μας – μια σταθερή πηγή βιταμινών όλο το χρόνο και υψηλή περιεκτικότητα ενζύμων. Και τα δύο αυτά διατηρούν υψηλή την ενζυματική δράση του σώματός μας.
Χωρίς τα ένζυμα θα πεθαίναμε. Και η βασική αιτία της γήρανσης είναι ακριβώς αυτή, η έλλειψη ενζύμων. Η απώλεια των ενζύμων του σώματος είναι που μειώνει τις ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων. Καθώς μειώνεται η λειτουργία των κυττάρων, δεν έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται τόσο γρήγορα. Συγχρόνως καθώς μειώνεται η δράση των ενζύμων τα κύτταρα γίνονται πιο ευάλωτα σε βλάβες από ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξικές ουσίες που εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την αναπαραγωγή τους.
Καθώς περνάνε τα χρόνια η αιτία που προκαλεί τη γήρανση και την ευαισθησία σε ασθένειες είναι ακριβώς η ανικανότητα του σώματος να αντικαταστήσει τα παλιά κύτταρα με νέα και υγιή σε αρκετά γρήγορο ρυθμό σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη απώλεια ενζύμων του σώματος.
Γι’αυτό το λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο ευάλωτο καθώς μεγαλώνουμε. Διατηρώντας τη δράση των ενζύμων στο σώμα μας στα μέγιστα επίπεδα θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε βιολογικά νέοι και υγιείς. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουν τα φύτρα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να τα αποκαλέσουμε πηγή νεότητας.
Ιστορία
Τα φύτρα είναι γνωστά για τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες πάνω από 5.000 χρόνια. Κινέζοι γιατροί τα σύστηναν για διάφορες θεραπείες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τη χρήση τους από τους Ινδιάνους.
Στη Δύση κατά τα γραφόμενα χρησιμοποιήθηκαν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέιμς Κούκ ο οποίος στην προσπάθεια του να σώσει το πλήρωμά του από το σκορβούτο επέβαλε την κατανάλωση φύτρων.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι ώστε να βρούν ένα λαχανικό που να καλλιεργείτε κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο, να μη δημιουργεί απορρίμματα κατά τη διάρκεια της παρασκευής του και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Και κατέληξαν στα φύτρα τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία.
Πως καταναλώνονται
Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται (με αργό ρυθμό)

.

Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Τα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση, ψιλοκομμένα μέσα σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.
Είναι μοναδική τροφή για υγιείς και αρρώστους, καθώς και για τα παιδιά.

loading...