Πολύ σπάνια Εικόνα του Ιησού Χριστού να φορά Σκουλαρίκι. Δείτε γιατί o Αγιογράφος πρόσθεσε ΑΥΤΗ τη λεπτομέρεια!

Είναι πολύ σπάνιο, όμως υπάρχει μία καλή εξήγηση που ώθησε κάποιους αγιογράφους να προσθέσουν αυτή τη λεπτομέρεια.

Το σκουλαρίκι στους άντρες, στις μέρες μας είναι κάτι συνηθισμένο. Κάποια χρόνια νωρίτερα ήταν μία πράξη προκλητική για την καθωσπρέπει κοινωνία. Πολλά χρόνια νωρίτερα, το συναντούσαμε στους πειρατές. Τον λόγο που το φορούσαν οι σκληροί της θάλασσας, μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ!

Σε κάποιες αγιογραφίες όμως, το σκουλαρίκι βρίσκεται στο αφτί του Χριστού! Και προφανώς και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία καλή εξήγηση. Κατ” αρχάς να πούμε ότι το σκουλαρίκι στο Βυζάντιο ονομαζόταν σχολαρίκιον και το φορούσαν οι μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Κωνσταντινουπόλεως για να διακρίνονται από τους υπόλοιπους, αφού προορίζονταν για μέλη της αυτοκρατορικής φρουράς.

Στην πορεία το σχολαρίκι έγινε σκουλαρίκι.

Στο αφτί του Χριστού όμως, προφανώς δεν βρίσκεται γι’ αυτό τον λόγο. Η ιστορία έχει να κάνει με μία διαφορετική συνήθεια των ανθρώπων. Σκουλαρίκι έφεραν, σε κάποιες περιοχές, οι μοναχογιοί και μοναχοπαίδια μιας οικογένειας.

Και ο λόγος που ένας μοναχογιός φορούσε σκουλαρίκι, ήταν για να έχει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα από τους χωριανούς που έτσι γνώριζαν ότι το παιδί αυτό δεν είχε αδέρφια και είχε ανάγκη από περισσότερη αγάπη.

Το σκουλαρίκι έφευγε από το αφτί του αγοριού όταν αυτό παντρευόταν. Ο Χριστός ήταν το μοναχοπαίδι και ο μοναχογιός της Παναγίας, γι” αυτό και προστέθηκε σε κάποιες εικόνες αυτή η λεπτομέρεια.

* Η εικόνα βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά της Επαρχίας Λευκωσίας. Χρονολογείται στο 1192.

loading...