Αποθαρρυντικές ενδείξεις για την κυπριακή γεώτρηση

Μάλλον απαισιόδοξες είναι οι ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου, στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη-1».


Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Το γεγονός ότι η κοινοπραξία συμφώνησε με την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, στον στόχο «Γλαύκος-1», η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 9/1/2019 έδωσε τροφή στα σενάρια που κάνουν λόγο για αρνητικά αποτελέσματα, όπως σημειώνουν κυπριακά ΜΜΕ.

Στην επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη-1» που εκδόθηκε την Τετάρτη σημειώνεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του γεωτρητικού προγράμματος της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας.

Πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σημειώνουν ότι ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο με δεύτερη και αναθεωρημένη τεχνικά γεώτρηση στο ίδιο κοίτασμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αμέσως.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους συνέστησε υπομονή, επαναλαμβάνοντας ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από τον στόχο Δελφύνη».

Την ίδια στιγμή ο κ. Λακκοτρύπης επιχείρησε να στρέψει την προσοχή σε άλλες γεωτρήσεις σημειώνοντας ότι το 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και στις δοκιμές αυτές θα περιλαμβάνεται και αυτή στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που ανεστάλη λόγω τουρκικών παρενοχλήσεων τον Φεβρουάριο του 2018.

loading...