ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ – Η ΓΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Μετά την δολοφονία /εκτέλεση του εθνομάρτυρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ, στις Βουλιαράτες , ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η αλβανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον γενίτσαρο Εντι Ρέμα, έπαψε πλέον να κρατάει και τα στοιχειώδη προσχήματα και έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Ξανάρχισε πάλι να επιτίθεται στα περιουσιακά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών στην γη τους.

Οι αδελφοί μας Βορειοηπειρώτες, μη έχοντας άλλη βοήθεια, καταφεύγουν στην Μητέρα Ελλάδα, οι κυβερνήσεις της οποία ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ δείχνουν σαν να μην έχουν άλλο τρόπο να υπερασπισθούν την Ε.Ε.Μ , από το να απειλούν την Αλβανία ότι θα μπλοκάρουν την ένταξή της στην Ε.Ε. Τώρα η Ε.Ε., με επικεφαλής την Γερμανίδα Καγκελάριο, frau Merkel,ειδικά αυτόν τον καιρό, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να υπογραφεί, άρον –άρον, η λεγόμενη ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’, που είναι κατάφορα εις βάρος της Ελλάδος (πού είναι μέλος της ΕΕ) και υπέρ του κρατιδίου των Σκοπίων (που δεν είναι Μέλος της ΕΕ)

Η τελευταία εκδήλωση υπέρ των Βορειοηπειρωτών που έγινε στην Αθήνα ήταν την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, στις 7.00’μ.μ, την οποίαν διοργάνωσε η Ένωση Χειμαρριωτών ‘’Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ’’, με θέμα:

«ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, Η ΓΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ»

και με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο περιουσιακό ζήτημα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ, ο οποίος έδωσε τον λόγο τον δικηγόρο κ. ΕΥΘΥΜΙΟ ΝΑΥΡΙΔΗ , με παρουσία στα Τίρανα και στην Αθήνα, για να δώσει την νομική διάσταση του ζητήματος της Υπουργικής Απόφασης στην Αλβανία, κατά των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών. Ο κ. Ευθ. Ναυρίδης είπε ότι κάτι εκτάσεις που παλιότερα ανήκανε σε πολίτες , βρέθηκαν στις αρχές της 10ετίας του 1950, σε συνεταιρισμούς που είχαν συσταθεί στην Αλβανία. Το άρθρο 2 , του νόμου που προέρχεται από την μεταβίβαση των περιουσιών στους συνεταιρισμούς , προέβλεπε ότι σε περίπτωση διάλυσης του συνεταιρισμού, οι εκτάσεις αυτές θα επέστρεφαν στους παλαιούς ιδιοκτήτες. Με νόμο 9501 του 1991, ξεκίνησε την διαδικασία αυτή στο να επανέλθουν οι εκτάσεις στους παλιούς δικαιούχους. Αν και έχουν περάσει 27 χρόνια από τότε, (1991) , η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Έρχεται τώρα αυτή η πράξη του Υπουργείου υπ’αριθμ 708 της 21/10/2018 και όλες αυτές τις εκτάσεις τις δίνει στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αυτής της αλβανικής ριβιέρας, που πράγματι είναι μία ευνοημένη περιοχή, Αυτή η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μπορεί να πέσει και σε αλβανικά δικαστήρια και έτσι να μην χρειασθεί να πάει στο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι θέμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, το οποίο έως αυτή τη στιγμή, ήταν ένα 9μελές Ανώτατο Δικαστήριο. Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη του μειώθηκαν πάρα πολύ, είτε επειδή έληξαν οι θητείες τους, είτε επειδή κάποιοι επαύθησαν, συμπεριλαμβανομένου του Πρόέδρου του Δικαστηρίου αυτού, και από σήμερα πια τα μέλη είναι δύο. Πιστεύει όλος ο νομικός κόσμος της Αλβανίας ότι αργά ή γρήγορα θα ξανασυσταθεί το Ανώτατο αυτό Δικαστήριο. Βεβαία, οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους είναι Βορειοηπειρώτες, γιατί το φιλέτο από τους Αγίους Σαράντα , Χειμάρρα, Αυλώνα και κάτω είναι περισσότερο Ελληνικές περιουσίες.

Ακολούθως, , ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα κ. ΠΡΙΑΜΟ ΜΠΟΛΑΝΟ , Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Χειμάρρα στους Χειμαρριώτες», ο οποίος υπερασπίζεται τα περιουσιακά θέματα των Χειμαρριωτών.

Ο κ. Πρίαμος τόνισε την κρισιμότητα για το μέλλον της Χειμάρρας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής ένωσαν τους Βορειοηπειρώτες, παρά την θέλησή τους, με ένα διεφθαρμένο κράτος. Σήμερα οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με τις περιουσίες τους. Έχουν να κάνουν με ένα πολύ σκληρό καθεστώς, που ξεπερνάει και το κομμουνιστικό και έχει σκοπό να σπάσει τις ισορροπίες και να παραβιάσει την εθνολογική και πολιτισμική ταυτότητα της Χειμάρρας, προς ίδιον όφελος. Ο τελικός σκοπός τους είναι να τους ξεριζώσουν από την πατρίδα τους, γιατί άμα δεν μπορείς να ζήσεις στο τόπο σου, είσαι εξαναγκασμένος να μεταναστεύσεις.

Η απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2018 της Αλβανικής Κυβέρνησης τελικά σκοπεύει να εξαγάγει τους κατοίκους της Χ, στην πλειοψηφία τους Έλληνες και Ορθόδοξους, από τις ιδιοκτησίες τους, πράγμα που αποτελεί μία δίωξη, τύπου γενοκτονίας.

« Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος θέλαμε να έχουμε τις περιουσίες μας και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Για τον Σύλλογό μας, είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν μπορεί να έρθει από τα Τίρανα. Χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη από όλους εμάς. Η Χειμάρρα είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα. Δεν γνωρίζει κόμματα και ατομικά συμφέροντα. Ας ενωθούμε και να αποφασίσουμε το πιο σωστό για την επαρχία μας. Τώρα είναι η ευκαιρία, οι καιροί είναι δύσκολοι , οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτούνται σχεδιασμός και καθαρό μυαλό. Οι πρόγονοί μας με παλληκαριά κέρδισαν προνόμια από την Οθωμανική αυτοκρατορία και έγραψαν λαμπρή ιστορία. Έτσι και εμείς καλούμε να δείξουμε πως είμαστε απόγονοι των προγόνων μας. Πάνω από όλα, να βάλουμε τις αρχές μας , τα ιδανικά, την γλώσσα, την θρησκεία και την αγάπη για την μάνα πατρίδα μας , για την γή μας που είναι η ψυχή μας. Κάτω τα χέρια από την Ελληνική Χειμάρρα μας».

Μετά είχαμε προβολή σε video wall με τους χάρτες της Χειμάρρας , την παρουσίαση των οποίων έκανε ο κ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΛΑΝΟΣ , ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε ο Ράμα, προκειμένου να αποδώσει στο Υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, προς εκμετάλλευση, την γη των Χειμαρριωτών και άλλων Αλβανών πολιτών, από μέρη βορειότερα, αλλά και νοτιότερα της Χειμάσρρας. Κατά την γνώμη του Ράμα, αυτή η γη δεν έχει ιδιοκτήτη και θέλει, για ένα ευρώ, να την νοικιάσει σε δικούς του ‘’κολλητούς’’ φίλους που ξέρουμε ή ακούμε και διαβάζουμε από πού προέρχονται τα χρήματα αυτών των φίλων , τους οποίους θέλει να μας παρουσιάσει ως ‘’επενδυτές’’ στο σπίτι μας.

Η απόφασή του αυτή περιγράφει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια γεωγραφική / τοπογραφική τα οικόπεδα αυτά, έχει όμως κάποια βασικά χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφερθούν: μεταφέρει στο Υπουργείο Τουρισμού 1377 εκτάρια μόνο από τον Δήμο Χειμάρρας, έκταση που αντιστοιχεί με σχεδόν τρεις φορές την έκταση του Παλαιού Φαλήρου. Τα παιδιά στην Χειμάρρα έφτιαξαν την οπτική της αναπαράσταση του τι σημαίνουν οι γεωγραφικές αυτές συντεταγμένες πάνω στον χάρτη , οι οποίες δείχνουν με ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΆΜΜΕΣ ποιες περιοχές της παραλίας της Χειμάρρας έχουν ήδη υφαρπάξει οι καταπατητές, με αποτέλεσμα να έχουν κατακοκκινίσει ΟΛΟΙ οι χάρτες).

Ο λόγος μετά δόθηκε στον Πρόεδρο της ‘’ΟΜΟΝΟΙΑΣ’’ Χειμάρρας, κ. ΦΡΕΝΤΗ ΜΠΕΛΕΡΗ, ο οποίος έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για την δραστηριότητα των Αλβανών ενάντια στις περιουσίες των Χειμαρριωτών. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι στο χωριό Αγιος Βασίλης, είχαν κατοχυρωθεί ως κοινοτική περιουσία, με απόφαση δικαστηρίου τα τρία μεγαλύτερα παραθαλάσσια οικόπεδα που ανήκανε από το 1945 στους κατοίκους του Αγίου Βασίλη. Καταφέρανε να τα γράψουνε αυτά και στο υποθηκοφυλακείο. Και όμως, κάθε που γίνονται εκλογές, τους το παίρνουνε από το χωριό και το δίνουν στο κράτος. Κάθε φορά που προκηρύσσονται εκλογές, το παίρνουν από το κράτος και το δίνουν στους κατοίκους. Τώρα θα τους το ξαναδώσουν γιατί έρχονται εκλογές. Αυτό το κομμάτι είναι κατάφωρη παραβίαση. Πριν από 7 ή 8 μήνες είχαν κάνει τον νόμο περί στρατηγικών επενδυτών, που αν υλοποιηθεί θα κοκκινίσει όλος ο χάρτης από την Κακομαία μέχρι την Παλάσσα. Οι κάτοικοι δεν έχουμε πρόσβαση καθόλου στην παραλία.

Η Πρεσβεία μας στα Τίρνα ευαισθητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και προέβη σε επαφές με την αλβανική κυβέρνηση. Ο ίδιος εδώ είχε συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος είναι αποφασισμένος να βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ , σε περίπτωση που αυτά ισχύσουνε. Είδε και τον κ. Μητσοτάκη, που του είπε ότι ισχύει η τοποθέτηση που έκανε μέσα στην Ελληνική βουλή, αλλά το πιο ευχάριστο είναι ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 θα επισκεφθεί την Χειμάρρα, για να δει από κοντά την κατάσταση. Και συνέχισε ο κ. Μπελέρης :

« Το δικαίωμα επάνω στην περιουσία είναι ατομικό και ο καθένας προσωπικά θα πρέπει να κάνει προσφυγή για να προστατευτεί, εναντίον αυτής της υπουργικής απόφασης, Δικαιούται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ομάδα βουλευτών, το Δημοτικό Συμβούλιο, ή ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας μας είπε ότι ‘ Ἑγγράφουμε για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας μόνο την Κρατική Γη’’. Θεωρεί, δε ‘’κρατική γη’’ ὀ,τι δεν έχει εγγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, είτε της Χειμάρρας, είτε της Αυλώνας. Η γη, βάσει των αλβανικών νόμων αλλά και του Συντάγματος, είτε αγοράζεται, είτε κληρονομείται, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόκτησής της.

Ο σημερινός πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα είναι ε εντελώς διαφορετικός από τον προηγούμενο. Καταλαβαίνει και κατανοεί τα προβλήματά μας και τις αιτιάσεις μας.

Ο Ράμα επικαλείται το γεγονός ότι ψηφίστηκε για να κυβερνήσει από τον λαό, έχοντας ήδη προαναγγείλει το πρόγραμμά του ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.. Η πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών ζει στη Ελλάδα και είναι αδιάφορη. Όμως , όσοι ζουν στην γενέτειρα δεν μπορούν να είναι αδιάφοροι. Πρέπει όλοι μας να συσπειρωθούμε, να γίνει μία ειλικρινής κουβέντα , και ο καθένας να επωμισθεί τις ευθύνες του, για να παραδώσουμε τουλάχιστον στα παιδιά μας αυτά που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας.

Έχουμε την ελληνική κοινή γνώμη και , το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και χρειάζεται η θέλησή μας, πίστη και έλλειψη φόβου. Αν η κυβέρνηση Ρέμα επιμένει να μας αδικεί, μας μένει η αντίσταση στους δρόμους και οι προσφυγές στα δικαστήρια. Εμείς έχουμε φτιάξει φόρμα προσφυγής , αν και τα Υποθηκοφυλακεία λένε στον ιδιοκτήτη ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία ένστασης. Με άλλη υπουργική απόφαση του Φλεβάρη έχει σταματήσει κάθε εγγραφή περιουσίας σε αυτό το παραλιακό μέτωπο. Όμως η νέα υπουργική απόφαση λέει ότι σε 45 μέρες από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, (η οποία έγινε στις 8/12/2018) λήγει η προθεσμία για τον ιδιοκτήτη, εντός της οποίας μπορεί να κάνει ένσταση. Όποιος είναι μαζί μας και εναντίον της αρπαγής θα βάλει την υπογραφή του κατά της αποφάσεως αυτής, στα δικαστήρια.

Σήμερα, αν θέλει κανείς να μαζέψει ελιές από το χωράφι του στην Χειμάρρα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, γιατί οι ελιές είναι του Ράμα, επειδή η απόφαση μπήκε σε ισχύ, σύμφωνα με την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ένσταση δεν μπορούμε να κάνουμε, συνταγματικό δικαστήριο δεν έχει, το υποθηκοφυλακείο δεν δουλεύει , άρα μένει η πολιτική πίεση, για να πέσει η πολιτική απόφαση».

Ακολούθησε διάλογος με το κοινό. Πληροφοριακά, σας λέμε ότι την Παρασκςυή 22/12/2018 ομόφωνα «ΟΧΙ» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας (με 21 ψήφους έναντι 0 (μηδέν), στην αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων, βάζοντας φραγμό στην ουσία στην απόφαση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Στην συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος του παραρτήματος Χειμμάρας της ‘’ΟΜΟΝΟΙΑΣ’’, ΦρέντΗς Μπελέρης –
Αντιλήφθηκαν όλοι πλέον, στη Χειμμάρα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών, έχοντας ως πρόσχημα την ‘’ανάπλαση της παράλιας ζώνης’’

. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων, έξω από το Δημαρχείο της Χειμμάρας.

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Εκδήλωση στην Αθήνα της Ένωσης Χιμαριωτών με θέμα:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ – Η ΓΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ
Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στον πολιτιστικό χώρο «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4 (Σύνταγμα), στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τις εξελίξεις στο περιουσιακό θέμα της Χιμάρας. Ομιλητές ήσαν ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση, τις ενέργειες που γίνονται και τις συναντήσεις που είχε για να αποτραπεί η αρπαγή ουσιαστικά όλων των ακτών του Δήμου της Χιμάρας.
Πληροφόρησε πως πολλά θα κριθούν από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χιμάρας της 21.12.2018 όπου θα πρέπει ενωμένοι όλοι οι Χιμαριώτες να καταψηφίσουν την ενέργεια της κυβέρνησης Ράμα. Ακόμα μίλησε ο Έλληνας δικηγόρος με γραφείο στα Τίρανα Ευθύμιος Ναυρίδης, ο οποίος ανέλυσε τις νομικές πτυχές του θέματος. Μίλησε ακόμα ο Χιμαριώτης Πρίαμος Μπολάνος για την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης όλων των Χιμαριωτών ώστε να μην μπορέσουν να περάσουν οι αλβανικές μεθοδεύσεις. Στην συνέχεια ο Χιμαριώτης Στέλιος Μπολάνος, ειδικός στις διαστημικές αποτυπώσεις και αναλύσεις θεμάτων της γήινης επιφάνειας μέσα από διαστημικές αποτυπώσεις συντεταγμένων και των σχετικών χαρτών έδειξε παραστατικά τι επιχειρείται και το μέγεθος του ζητήματος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Θοδωρής Γκούμας.
Είδηση της τελευταίας στιγμής: Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας με ψήφους 21-0 παμψηφεί αρνήθηκε να εγκρίνει της μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα. Μία μεγάλη μάχη κερδήθηκε χάρη στο πνεύμα ενότητας που μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο ένωσε όλους του Χιμαριώτες. Μπράβο και πάντα έτσι.
Δημήτρης Περδίκης

Όχι στην λεηλασία – Η Γή μας είναι η ψυχή μας
Η ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ “Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ” διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00
στην αίθουσα Ρήγας Βελεσττινλής (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα) με σκοπό την ενημέρωση των συμπατριωτών μας για τις εξελίξεις στο περιουσιακό ζήτημα.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας, Διονύσιος Φρέντης Μπελέρης.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αναλυτικοί χάρτες με τις περιουσίες που υφαρπάζονται από την Υπ. Απόφαση 708, και θα συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης, οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αυτές που μπορούν να γίνουν στην συνέχεια προκειμένου να ακυρωθεί η αρπαγή των περιουσιών μας.
Η διεκδίκηση της Χιμάρας θα έχει επιτυχία αν είναι μαζική. Για αυτόν τον λόγο π

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑ» Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε 18/12 ο πρόεδρος της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης. Ο κ. Μπελέρης ενημέρωσε τον υπουργό για τις εξελίξεις στο περιουσιακό, τις κινήσεις που έχουν γίνει και τις προγραμματισμένες δράσεις των Χιμαραίων.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να στείλει εκ νέου νέα επιστολή στον επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν και ότι θα πραγματοποιήσει άμεσα την νέα χρονιά επίσκεψη στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτικών φορέων.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Συνάντηση Μπελέρη με Κατρούγκαλο

Επικαιρότητα

Κεραύνιος

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, 19:59

0 Σχόλια
Πηγή:
Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας Φ. Μπελέρης το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Δεκεμβρίου. Ο κος. Μπελέρης ενημέρωσε τον υπουργό για τις εξελίξεις στο περιουσιακό, τις κινήσεις που έχουν γίνει και τις προγραμματισμένες δράσεις των Χιμαραίων.

Ο κος. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον και την στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης στο πλαίσιο της οποίας ο ίδιος απέστειλε σήμερα σχετικές επιστολές στον αρμόδιο επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν και στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο
Ομόφωνα ΟΧΙ στην αρπαγή περιουσιών είπε χθες το Δημ. Συμβούλιο Χειμμάρας

on 22 Δεκεμβρίου 2018.

Ομόφωνα «όχι» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμμάρας (με • ψήφους 21 έναντι μηδέν) στην αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων, βάζοντας φραγμό στην ουσία στην απόφαση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Αντιλήφθηκαν όλοι, πλέον, στη Χειμμάρα ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπλαση της παράλιας ζώνης, αλλά η καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Χειμμάρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου – όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος του παραρτήματος Χειμμάρας της «Ομόνοιας» Φρέντι Μπελέρης – πραγματοποίησαν Έλληνες μειονοτικοί.
Έναντι ενός ευρώ!
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, σύμφωνα με το οποίο συνολικά 46 εκτάσεις γης, παραθαλάσσια «φιλέτα» συνολικού εμβαδού 1.614 εκταρίων, οι οποίες ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς, δίνονται χωρίς καμία αποζημίωση, έναντι μόλις ενός ευρώ, στο αλβανικό κράτος για τουριστική αξιοποίηση.
Από τις 46 αυτές εκτάσεις οι 41 (έκτασης 1.317 εκταρίων) βρίσκονται στην παραλία της Χειμμάρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.
Ανακοίνωση «Ομόνοιας»
Σε ανακοίνωσή της η «Ομόνοια» Χειμμάρας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολλές στιγμές συνολικής συστράτευσης για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευτούμε ως Χιμαραίοι. Η σημερινή είναι μια τέτοια ιστορική ημέρα. Ως ΟΜΟΝΟΙΑ, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο που συντάχθηκε με την πρότασή μας και τονίζουμε πως κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα που θα σταματήσει μόνο με την δικαίωση».
Άδεια για τουαλέτες!
Στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του δημοσιογράφου Σταύρου Μάρκου στους Δρυμάδες, που είναι Πρόεδρος της οργάνωσης «Ένωση Χειμμαριωτών Αλβανίας» και έχει ως κύρια δραστηριότητά της την υπεράσπιση των ιδιοκτησιών των Χειμμαραίων, έκανε έλεγχο η υπηρεσία πολεοδομίας ΙΚΜΤ (πρώην INUK). Ζητήθηκε η άδεια για τις εργασίες ανακαίνισης στις τουαλέτες του ξενοδοχείου! Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας, όμως, για την εκτέλεση εργασιών βελτίωσης υγειονομικών εγκαταστάσεων, δεν απαιτείται άδεια παρά μόνο μια τυπική δήλωση στο Δημαρχείο, όπως και είχε γίνει. Παρόλα αυτά απειλήθηκε ο κ. Μάρκος με ποινική δίωξη.
Η. Μ.

loading...