Καζάνι που βράζει η Βενεζουέλα: Διαδηλώσεις με νεκρούς σε όλη τη χώρα

Πολιτικό χάος επικρατεί για άλλη μια φορά στη Βενεζουέλα, όπου ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε χθες, Τετάρτη, πρόεδρος της χώρας.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS).

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Pitazo, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας.

Οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών της περιοχής αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία, η Χιλή, ο Ισημερινός, το Περού, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη και η Κόστα Ρίκα.

Ο Νικολά Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον και διέταξε αμέσως τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση του Γκουάιδο ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο πλευρών.

Με τη στήριξη των ΗΠΑ ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος
Ο 35χρονος Γκουάιδο, που ορκίστηκε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας, δήλωσε ότι η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητουκινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις» είπε ο Γκουάιδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ήδη τον Γκουάιδο ως πρόεδρο της χώρας, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει «όλα το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Ενθάρρυνε, μάλιστα, και άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο.

loading...