Συμφωνία Πρεσπών: Στην Επιτροπή η πρώτη «μάχη» μετά την ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Το βράδυ της Τετάρτης έφθασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με απλά λόγια, από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ υλοποίησε τη δέσμευσή του, το μπαλάκι περνάει πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, μάλιστα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έστειλε την «καυτή πατάτα» με ευχολόγια: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της Συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε. Αντιθέτως, ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, προκειμένου να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά από τέσσερις ημέρες οργιώδους παρασκηνίου και αντεγκλήσεων, με τη βοήθεια των έξι «πρόθυμων» βουλευτών, πήρε το πολυπόθητο «151».

Τώρα σειρά έχει η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την Συμφωνία, επικαλέστηκε τη ρηματική διακοίνωση για να υπογραμμίσει πως η αναφορά του όρου «Μακεδόνας» αφορά την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα. «Θα έρθει η Συμφωνία και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν με βάση την συνείδησή τους και ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία και ό,τι νομίζει καθένας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της ιθαγένειας και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεύτερον, ότι η επίσημη γλώσσα των γειτόνων μας, όπως αναφέρεται στην Συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».

Με την έλευση της ρηματικής διακοίνωσης ουσιαστικά αρχίζει και επίσημα η επόμενη μάχη για την Κυβέρνηση: Η εξασφάλιση 151 βουλευτών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξάλλου, αυτός είναι και ο διακηρυγμένος της στόχος: Να περάσει η Συμφωνία με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, καθώς η σχετική θα σημάνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο δεδομένα όσο ήταν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Κώστα Ζουράρι να την καταψηφίσει κατεβάζει το νούμερο στο 150. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα βρεθεί ο 151ος.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων του το Ποτάμι, ή έστω και ένας βουλευτής του αποφασίσει να υπερψηφίσει, η Συμφωνία θα περάσει άνετα. Εάν έστω και ένας επιλέξει το «παρών», η Συμφωνία θα περάσει, αλλά χωρίς το πολυπόθητο 151, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως όριο για πολιτική νομιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην -όχι πολύ πιθανή- περίπτωση που όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού καταψηφίσουν, η μόνη εφεδρεία του Μαξίμου είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία, αλλά για τη λήψη της οριστικής απόφασης έχει συγκαλέσει τα όργανα της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση στην ελληνική Βουλή άμεσα, ίσως και την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας όχι από την Ολομέλεια, αλλά από την Επιτροπή, στην οποία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Αυτές τις ώρες οι παρασκηνιακές διεργασίες τρέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό όμως, σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ, η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην Επιτροπή οι ανεξάρτητοι να εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές.

Φωτιά στο σκηνικό έβαλε το Ποτάμι όταν αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Μία μεθόδευση που συζητείται είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών περνάει.

Τους παραπάνω υπολογισμούς φαίνεται ότι έχει κάνει και η Πειραιώς. Η ΝΔ γνωρίζοντας ίσως τις κυβερνητικές προθέσεις για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής κάνει λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Όπως και να έχει, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε χθες το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας με ειρωνικό ύφος προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μονομαχήσουν τηλεοπτικά «γιατί εμείς έχουμε επιχειρήματα, εσείς έχετε συνθήματα και λαϊκισμό», όπως είπε και συνέχισε: «Θέλετε στην ΕΡΤ, θέλετε στον Σκάι για να σπάσουμε το εμπάργκο», είπε προκαλώντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών του.

Δείτε τα έγγραφα της ρηματικής διακοίνωσης που έστειλαν τα Σκόπια:

loading...