ΣΕ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΒΑΘΥ ΣΧΙΣΜΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΧΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ2 ΒΙΝΤΕΟ
ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ!


Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος υπέγραψε χθες Σάββατο, τον Τόμο για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη νέα...
Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στην υπογραφή του Τόμου για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προχώρησε το Σάββατο ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, δίνοντας την αφορμή για ένα βαθύ και μεγάλο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η τελετή της υπογραφής έγινε υπό το ανυπόμονο βλέμμα του σχισματικού «προκαθήμενου της νέας εκκλησίας» Επιφανίου (φωτο κεφαλίδας) αλλά και με την παρουσία του νεοναζιστή πραξικοπηματία προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του και άλλα πολιτικά πρόσωπα της νεοναζιστικής κυβέρνησης της  Ουκρανίας.

 paradosi autokefalou 1

Τον Δεκέμβριο είχε πραγματοποιηθεί στο Κίεβο μια «ενωτική σύνοδος» με πρωτοβουλία του Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε αυτό, ο Επιφάνιος ανακηρύχθηκε επικεφαλής της νέας «αυτοκέφαλης εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Στη σύνοδο παρευρέθησαν εκπρόσωποι κυρίως μη κανονικών δομών που δεν αναγνωρίζονται από τις εκκλησίες του ορθόδοξου κόσμου. Μόνο δύο επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας έλαβαν μέρος στη συνάντηση.Παρότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Ποροσένκο, είχαν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, πολλοί εξ αυτών συχνά επικοινωνούσαν με ιεράρχες, όπως και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αυτοκεφαλία.

Το σχίσμα που προκαλείται με την υπογραφή της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει  είναι μέγα διότι ήδη:  

Πρώτον, το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της αυτοκεφαλίας ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», δηλώνοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών, ενώ έχει προχωρήσει στη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Δεύτερον, Ο αρχιεπίσκοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησιάς του Πατριαρχείου Μόσχας, Κλήμης, δήλωσε: «Καθώς ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης προσευχήθηκε σήμερα με τους διαφωνούντες, συμμετέχει πλέον στο εκκλησιαστικό σχίσμα, σύμφωνα με τους αποστολικούς κανόνες.
Αναγνωρίζουμε αυτό το γεγονός με βαθιά θλίψη και λύπη. Τέτοιες ενέργειες του πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης δεν αποτελούν μόνο ένα βαθύ πνευματικό τραύμα, αλλά και ένα πειρασμό για πολλούς πιστούς».

Τρίτον, το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας έχει ήδη από μηνός σχεδόν δηλώσει δια του μέλους της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  Μητροπολίτου Δανιήλ (Νικολόφ) του Βίντιν, ότι:  «Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης ενεργεί εκτός δικαιοδοσίας του υποσχόμενος να χορηγήσει αυτοκέφαλια στη νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

2 σχόλια :

  1. Μάλλον δίκαιο αφού ή Ουκρανία έχει αυτονομηθεί εδώ καί αιώνες,καλώς ή κακώς δέν έχει σημασία,ή Εκκλησία δέν κάνει πολιτική...
    Επίσης ή κίνηση αυτή είναι καί έξυπνη από μέρους τού Πατριαρχείου,διότι ανακόπτει τό ΚΟΜΠΛΕΞ καί τόν ΥΠΟΥΛΟ σχεδιασμό πού έχουν οί αδελφοί Ρώσσοι γιά τήν "3η Ρώμη"...Τούς τήν έφερε καί ισχυροποίησε τήν θέση τού οικουμενικού θρόνου,ώς πραγματικό οικουμενικό κέντρο!!!
    Συμπτωματικά ή Δύση θέλει τήν αποκοπή τής Ουκρανίας,αλλά αυτό είναι πολιτικό θέμα καί όχι Εκκλησιαστικό,τώρα όμως ή Ουκρανία είναι πιό ασφαλής κοντά στόν ελληνισμό,παρά στόν εκκλησιαστικό ιμπεριαλισμό τής Μόσχας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή