Σύντροφοι, παιδιά και μετακλητοί υπάλληλοι, οι καλλιτέχνες που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έβαλαν στη λίστα και καλλιτέχνες χωρίς να τους ρωτήσουν! – Μανώλης Καραντίνης (μουσικός): «Δεν είμαι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν ξέρω πώς βρέθηκε εκεί το όνομά μου»
Έντονο κυβερνητικό χρώμα έχει η λίστα με τους 158 ανθρώπους της Τέχνης, του Πνεύματος και του Πολιτισμού που στηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών. Πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, νυν βουλευτές, συγγενείς και τέκνα, μετακλητοί στα γραφεία υπουργών και καλλιτέχνες που διαχρονικά έχουν πάρει θέση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, “υπογράφουν” μια συμφωνία που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ασφαλώς και ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει δημοσίως τη γνώμη του ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πόσο αντικειμενική όμως μπορεί αυτή να είναι, όταν ο ίδιος είναι κομματικό όργανο ή υπάλληλος της κυβέρνησης; Και όταν μάλιστα η λίστα αυτή δημοσιεύεται δύο 24ωρα πριν τη ψήφιση της συμφωνίας, μέσα από ένα “περιτύλιγμα” Τέχνης και Πολιτισμού, αποκρύπτοντας την κομματική ταυτότητα;

Μάλιστα υπάρχουν και ορισμένοι καλλιτέχνες, όπως ο μουσικός Μανώλης Καραντίνης, που έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν το όνομά τους στη λίστα, καθώς ουδέποτε έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. “Δεν έχω καμία σχέση και δεν είμαι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν ξέρω πώς βρέθηκε εκεί το όνομά μου. Ουδεμία σχέση έχω με όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια! Μουσικός είμαι και μουσικός θα παραμείνω!” έγραψε ο γνωστός μουσικός στη σελίδα του στο facebook.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε δει το φως μια παρόμοια λίστα με περισσότερες από 320 προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης, που είχαν υπογράψει ένα κείμενο στήριξης της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Τότε η συνθέτρια μουσικής και τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, ο εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης και η τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου, με αναρτήσεις τους στα social media είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι δηλώνουν την υποστήριξή τους στην συμφωνία των Πρεσπών.

Μεταξύ των 158 καλλιτέχνες που δηλώνουν σήμερα ότι στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι οι εξής:

Ρηνιώ Δραγασάκη, σκηνοθέτης: Το όνομά της συζητήθηκε το Μάρτιο του 2017 όχι για κάποια ταινία της, αλλά επειδή έλαβε κρατική χορηγία ύψους 130.000 από το ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αρκετοί συνέδεσαν τη χορηγία με τον πατέρα της, αφού η Ρηνιώ Δραγασάκη είναι η κόρη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Κωνσταντίνα Βούλγαρη, σκηνοθέτης-σεναριογράφος: Είναι η κόρη του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Στις 17 Ιουλίου 2018, δηλαδή ακριβώς ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, διορίστηκε μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη. Το 2012 είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για να δείξει “τον πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ”, καταγράφοντας την καθημερινότητά στα γραφεία του, το κλίμα στις λαϊκές συνελεύσεις, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, τα πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους του, τους εθελοντές του που κάνουν πράξη την αλληλεγγύη.

Ευγενία Λουπάκη, δημοσιογράφος: Πρόκειται για την σύζυγο του Θανάση Καρτερού, διευθυντή του γραφείου τύπου του Μαξίμου. Η ίδια είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Αυγή” και στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η ανάρτησή της με την οποία επέκρινε όσους μιλούσαν για πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι, συγκρίνοντας τον αριθμό των νεκρών με εκείνο από τη φωτιά στην Ηλεία. “Κόψτε τα πρωτοφανής τραγωδία: 63 ήταν οι νεκροί το 2007” είχε γράψει χαρακτηριστικά στα social media. Βέβαια στη συνέχεια οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι έφτασαν τους 100…

Όμηρος Πουλάκης, ηθοποιός: Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τελειόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Πρόκειται για τον γιο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Καλλιόπη Τακάκη, ηθοποιός: Από τις 23 Απριλίου 2018 είναι διορισμένη μετακλητή διοικητική υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Πολιτικές Επιστήμες, Κοινωνική Θεωρία: Εκλεγμένο μέλος στο Συντονιστικό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωταγωνίστησε σε ένα από τα βίντεο της κυβέρνησης “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”. Συγκεκριμένα εξηγούσε πόσο σημαντικό είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που νομοθετεί η κυβέρνηση, με το οποίο “εμείς οι νησιώτες και οι νησιώτισσες να απολαμβάνουμε ίσα δικαιώματα στη μετακίνηση και στη μεταφορά προϊόντων”.

Μάγκυ Δούση, σύμβουλος πολιτισμού και επικοινωνίας: Έχει διορισθεί ειδική συνεργάτιδα στον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στο παρελθόν η όμορφη επικοινωνιολόγος κατείχε τη θέση της εκπροσώπου Τύπου των Οικολόγων-Πρασίνων, με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ σύναψε συμμαχία στις εκλογές.

Φωτεινή Λαμπρίδη, στιχουργός – δημοσιογράφος: Η Φωτεινή Λαμπρίδη παρουσιάζει την ενότητα “Παρατηρητήριο Σεξισμού” στην ΕΡΤ1 κάθε Παρασκευή μεσημέρι, η οποία είναι ενταγμένη στην εκπομπή “Αλλη Διάσταση”. Η στιχουργός και δημοσιογράφος ήταν συνεργάτιδα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, τον οποίο μάλιστα θα παντρευτεί με πολιτικό γάμο.

Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός: Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό παίζοντας στις τηλεοπτικές σειρές Μάνα είναι μόνο μία, Εμείς κι εμείς, Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη και Το καφέ της Χαράς. Στη συνέχεια αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική με το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν υποψήφια στο νομό Αχαΐας στις εκλογές του 2007 και του 2009, έπειτα εξελέγη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων έως το 2012. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής με 8.760 ψήφους, δεύτερη πίσω από τον αρχηγό του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Άννα Χατζησοφιά, συγγραφέας-ηθοποιός: Η σεναριογράφος ήταν υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2009 χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Το Μάιο του 2014 ορκίστηκε βουλευτής, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Παπαδημούλη που συμπεριλήφθηκε στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι μέλος του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό.

Βασιλική Κατριβάνου, ψυχοθεραπεύτρια: Τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανανέωσε τη θητεία της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις 22 Μαΐου του 2016 παρέδωσε τη βουλευτική της έδρα, καθώς καταψήφισε μια σειρά άρθρων στο πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, ωστόσο δήλωσε πως παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικαταστήθηκε από τον Γιώργο Κυρίτση. Στις 2 Ιουνίου του 2017 διορίστηκε τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Αυγή Προγκίδη, χορογράφος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε χορό στο φυτώριο της ΚΣΟΤ και είναι απόφοιτη Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Υ.Π.Π.Ο. Από το 1987 ζει και εργάζεται ως χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού στη Θεσσαλονίκη. Έχει ενταχθεί στην Οργανωτική Γραμματεία του Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρήγας Αξελός, ηθοποιός, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων: Ασχολείται πολλά χρόνια με τα κοινά, στο Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα ορίστηκε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθήνας και αναδείχθηκε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα παραμένει δημοτικός σύμβουλος με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι και μέλος Συντονιστικού του Τμήματος Πολιτισμού του κόμματος.

Ματθαίος Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος: Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης ήταν ο δημοσιογράφος της “Αυγής”, στον οποίο προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε σε συνέντευξη, ότι θα καταργήσει τους μετακλητούς. Τελικά όχι μόνο δεν τους κατήργησε, αλλά προσέλαβε και τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο στο γραφείο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.

Όλγα Αθανίτη, ηθοποιός-μεταφράστρια: Μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των «53» του Τσακαλώτου ενώ υπήρξε υποψήφια βουλευτής. Είναι αρθρογράφος σε μέσα που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ όπως στην “Αυγή” και left.gr, υπογράφοντας κείμενα που έχουν τίτλους “Για την Αριστερά όλα γίνονται αλλιώς” και “Η Αριστερά θέλει τόλμη και εξωστρέφεια”.

Κώστας Ζυρίνης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης: Ο θεμελιωτής του κομμουνισμού Καρλ Μαρξ και ο κομμουνιστής ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ ήταν οι δάσκαλοι που διαμόρφωσαν τον ατομικό πολιτισμό του 75χρονου σήμερα σεναριογράφου και σκηνοθέτη Κώστα Ζυρίνη, σύμφωνα με το βιογραφικό του. Το όνομά του εμφανίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην “Αυγή” το 2018, με το οποίο διακόσια και πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ) και της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αποκαλούσαν τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Πόλυ Κρημνιώτη: Εκλεγμένο μέλος στο Συντονιστικό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

* Πανεπιστημιακοί που στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών:

Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ: Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Επί ημερών του ψηφίστηκε ο νόμος 4322/2015, πιο γνωστός ως “Νόμος Παρασκευόπουλου” με τον οποίο αποφυλακίστηκαν χιλιάδες κρατούμενοι.

Τάσος Κουράκης, Πανεπιστημιακός: Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

loading...

1 thought on “Σύντροφοι, παιδιά και μετακλητοί υπάλληλοι, οι καλλιτέχνες που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

  1. ΣΟΒΑΡΑ? ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΟΠΛΩΝ ΜΙΛΑΜΕ Η ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΗ? ΚΑΛΑ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΕΜ[ΠΟΡΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΑΝΕ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΑΠΡΑΖΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΝ ΑΜΟΛΗΣΑΝΕ? Ε ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΛΗΤΩΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟ ΕΛΛΕΙΠΕ..ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΛΗΤΕΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ…ΟΤΑΝ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΣΥΊΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΣΑΚΚΟΣ….

Comments are closed.