Να κατατεθεί μομφή κατά του Προέδρου της Βουλής κατά το άρθρο 150 τΚβ , για τον εξής λόγο .

Ο θεσμός του Πρόεδρου της Βουλής, του τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα, είναι καίριος για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και κατ’ επέκταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ως εκ τούτου,
το πρόσωπο που αξιώνεται αυτή τη θέση οφείλει να διαθέτει και να επιδεικνύει προσωπικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που αντανακλούν την κοινοβουλευτική παράδοση της χώρας, τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στις δημοκρατικές αξίες.

Ως εκ τούτων η , από την θέση του Προεδρείου της Βουλής , δήλωση του Προέδρου της Βουλής την 16/1/2019 ,  ότι «Η Ολομέλεια νομοθετεί. Και ο νοών νοείτω» που έγινε εν όψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και προκειμένου να  ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον αριθμητικό συσχετισμό στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, εμπίπτει στα παρακάτω.

Άλλο το γεγονός ότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει την κυρίαρχη αρμοδιότητα της Ολομέλειας στο νομοθετικό έργο, «Η Βουλή ασκεί το νομοθετικό της έργο σε ολομέλεια» όπως αναφέρει ρητά το άρθρο 70 του Συντάγματος κι άλλο η νόμιμη σύνθεση και λειτουργία των αρμόδιων επιτροπών της , που σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ 4 και 5 τΚβ στηρίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση των Κοινοβουλευτικών ομάδων , που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αυξομείωση των μελών κάποιας επιτροπής , μόνο αναλογικά μπορεί να γίνει.

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το  γεγονός ότι , μετά την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση  ,στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, στην οποία θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 μέλη επί συνόλου 55 και ως εκ τούτου  δεν έχει την πλειοψηφία , δείχνει τα παρακάτω.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ δημόσια ,καίτοι μπορούσε να το αποφύγει ,την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας  στην οποία θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών – ως αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή και ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου στην Ολομέλεια -σε μια χρονική στιγμή που το εξαιρετικής σημασίας αυτό Εθνικό Θέμα ( η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή ) απασχολούσε κυρίαρχα την Ελληνική  Βουλή , την Ελληνική κοινωνία , και το διεθνές τύπο .

Σημαντικό :

Υπόμνηση για τους αποδέκτες : Έχουμε δηλώσει ( και εμείς ) ότι έχουμε αναλάβει την «τελετή ταφής » της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προκειμένου όμως τούτο να υλοποιηθεί , θα πρέπει ενίοτε «να μας ακούτε »

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία σχετική με την εκκρεμότητα αυτή , αφού έτσι , παραδέχεται ότι υπάρχει διαφορά . Η λύση θα έρθει εν καιρό , ενώ όπως και να΄χει , οποιαδήποτε λύση που δεν θα συνεπάγεται ανταλλάγματα για την Ελλάδα , θα είναι σε βάρος μας και όσοι την στηρίξουν θα είναι υπόλογοι

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ (Πρ. Τμημ. Πολιτικής Επιθεώρησης)

loading...