Μετανάστες: «Η Ελλάδα κακοποιεί και επαναπροωθεί βιαίως πρόσφυγες» γράφει η Sabah – Διαψεύδει η Γεροβασίλη

Η τουρκική εφημερίδα μιλά για 2.490 επαναπροωθήσεις προσφύγων μόνο το Νοέμβριο
Τον ισχυρισμό ότι οι ελληνικές αρχές προχωρούν στη βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία κάνει η εφημερίδα Daily Sabah κατηγορώντας την Ελλάδα ότι στέλνει τους μετανάστες πίσω στο τουρκικό έδαφος αφού πρώτα τους παίρνει τα ρούχα παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Την κατηγορία διέψευσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ρωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο, πάντως, επιμένει επικαλούμενο στοιχεία από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας ότι 2.490 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν βιαίως μόνο τον Νοέμβριο.

Κατά τις ίδιες καταγγελίες ανάμεσα τους βρίσκονταν 300 μετανάστες που είτε κακοποιήθηκαν είτε υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία αφού τους έβγαλαν τα ρούχα.

Το δημοσίευμα επικαλείται μαρτυρία ενός Αφγανού, του Τζαμαλουντίν Μαλάνγκι ο οποίος ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα που σταμάτησαν οι Έλληνες αστυνομικοί την περασμένη Τρίτη. «Φτάσαμε σε ένα χωριό κοντά στο δάσος. Ζητήσαμε βοήθεια χτυπώντας τις πόρτες των σπιτιών. Την ίδια ώρα η ελληνική αστυνομία ήρθε και μας συνέλαβε. Στην αρχή μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και μετά στις όχθες του ποταμού (σ.σ. στον Έβρο)» λέει ο Αφγανός μετανάστης. Σύμφωνα με τον ίδιο στη συνέχεια τους υποχρέωσαν να μπουν σε δύο βάρκες που χρησιμοποιεί η αστυνομία και τους έστειλαν στην Τουρκία.

Μια παρόμοια ιστορία μεταφέρει και ένας 23χρονος από την Αλγερία, ο οποίος κατά το δημοσίευμα βρέθηκε παγωμένος και ημίγυμνος μαζί με άλλους 13 ανθρώπους σε χωριό της επαρχίας της Ανδριανούπολης. «Η αστυνομία μας πήγε στην όχθη του ποταμού. Φορούσαν μάσκες. Αρχικά μας πήραν τα κινητά, τα χρήματα και τα ρούχα και μετά μας έβαλανα σε βάρκες» υποστηρίζει ο Αμπντελκαντέρ Φικράς.

Η Sabah υποστηρίζει ότι τέτοιες πληροφορίες για βίαιες επαναπροωθήσεις έχουν φτάσει και στο ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

loading...

1 thought on “Μετανάστες: «Η Ελλάδα κακοποιεί και επαναπροωθεί βιαίως πρόσφυγες» γράφει η Sabah – Διαψεύδει η Γεροβασίλη

  1. Αν ήταν αλήθεια αυτά, πολλοί Ελληνες θα έδιναν για πρώτη φορά συγχαρητήρια στη Γεροβασίλη. Με την προϋπόθεση, ότι δεν τους βγάζουν και τα ρούχα.

Comments are closed.