Μείωση επενδύσεων και όχι… έκρηξη

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μέσα στα πολλά ψέματα που ξεφουρνίζει από το πρωί ως το βράδυ η κυβέρνηση είναι και το ψέμα περί… έκρηξης των επενδύσεων.

Επενδύσεις δεν γίνονται, ο κόσμος μπορεί να το μυριστεί, αλλά τα περί «έκρηξης» ακούγονται με τόση έμφαση και επαναλαμβάνονται τόσο πομπωδώς, που σχεδόν δεν τολμά να μιλήσει κανείς για να…μην τον βγάλουν τρελό!

Η αλήθεια δημοσιοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση (που δεν διαψεύδεται) στο γ΄ τρίμηνο του 2018 οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 23,2%!

Αυτό σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2017. Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018, οι επενδύσεις μειώθηκαν (κι’ άλλο), κατά 14,5%.

(Σημειώστε ότι το β΄ τρίμηνο του 2018, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2017 και το α΄ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,3%).

Την ίδια ώρα, το γ΄ τρίμηνο του 2018 είχαμε αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 7,9%, αλλά και αύξηση των εισαγωγών κατά 15%!

Δηλαδή, οι εισαγωγές μας είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τις εξαγωγές.

Δηλαδή, το γνωστό θηριώδες εμπορικό έλλειμμα!

Επίσης, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018, το γ΄ τρίμηνο είχαμε αύξηση των εξαγωγών κατά 2,8% κι αύξηση των εισαγωγών κατά 7,5%. Δηλαδή υπερδιπλάσια αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών!

Δηλαδή, εισπράττουμε ένα από το εξωτερικό και πληρώνουμε πάνω από δύο!

Κατά τα λοιπά, η οικονομία ανακάμπτει και ζούμε μέρες εκτός μνημονίων!

loading...