Συμφωνία των Πρεσπών: Τι αλλάζει στη ψηφοφορία η «μεταγραφή» Θεοχάρη

Πώς διαμορφώνονται πλέον οι ισορροπίες στη Βουλή

Ηπροσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ στην κόψη του ξυραφιού πριν από
την ψήφιση του προϋπολογισμού δημιουργεί σίγουρα κάποιες εντυπώσεις αλλά στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί τελικά πως μεγαλύτερη σχέση  έχει με την ουσία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση –χαρακτήρα που παραδοσιακά υπέχει ο προϋπολογισμός- παρά με την αλλαγή των δεδομένων όσον αφορά στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής απέδωσε την προσχώρησή του στην ταύτιση των απόψεών του με εκείνες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας «τόσο για την ανάταξη της οικονομίας, όσο και για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού μετώπου». Ωστόσο αν και αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης έμπαινε στην πρόσθεση των δυνάμεων που θα στήριζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, διακριτικά είχε ήδη βγει εκτός, στις πιο… ψαγμένες εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών.

Στις ασκήσεις με τα συν και πλην, που έδιναν και έπαιρναν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να βγουν τα κουκιά και ο πήχυς να παραμείνει ψηλά, στις 151 αναγκαίες ψήφους, ο κ. Θεοχάρης δεν αναδείχθηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τους 145 βουλευτές που συντεταγμένα αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας και μαζί με την ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη ανεβάζει τα διαθέσιμα «ναι» σε 147.

Αν σ’ αυτά προστεθούν η ψήφος της Κατερίνας Παπακώστα, και των τριών Ποταμίσιων Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Λυκούδη, η απαραίτητη πλειοψηφία συμπληρώνεται πριν καν μετρηθεί η ψήφος της Έλενας Κουντουρά, που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση αλλά εκτιμάται ότι διάκειται θετικά ούτε του Θανάση Θεοχαρόπουλου που προαναγγέλλει συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή.

Από ποια ακριβώς πλευρά λοιπόν μπορεί κανείς να εκτιμήσει το ειδικό βάρος της μεταγραφής Θεοχάρη; Ίσως το τάιμινγκ είναι ενδεικτικό, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πάντα, αλλά και τώρα, ντύνει με το ένδυμα της ψήφου εμπιστοσύνης την υπερψήφιση του προϋπολογισμού προκειμένου να βάλει υπόβαθρο κανείς στη σημερινή ανακοίνωση.

ethnos.gr

loading...

1 thought on “Συμφωνία των Πρεσπών: Τι αλλάζει στη ψηφοφορία η «μεταγραφή» Θεοχάρη

  1. Ολοι για την καρεκλα αγωνιζονται.

Comments are closed.