Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου – Δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα των βραχονησίδων βάσει των συνθηκών

Μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμιά ντε φάκτο αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιώντας εκείνους που
κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο θέμα βλάπτουν τα συμφέροντα του έθνους τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947”, προσθέτοντας ότι “επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ντε φάκτο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό. “Προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία. Σε αυτό αυτός που δεν πρέπει να βλαφτεί ή να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ. Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η βουλή αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή: hellasjournal.com

loading...