Πέφτουν οι τόνοι από τον Ακάρ μετά τις δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού ΓΓΕΘΑ: «Πρέπει να να αποφεύγονται οι «παρεξηγήσεις» για να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες»

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας,Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας για «προκλήσεις» στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο και καλώντας σε αποφυγή των εντάσεων.

«Όλοι πρέπει να απέχουν από προκλήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ. Είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε όλων των ειδών τα μέτρα», ήταν το νέο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ πως σε περίπτωση που Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα «θα την ισοπεδώσουμε».

Τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την Sabah, συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «προκλήσεις» στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευγονται οι «παρεξηγήσεις» και όλοι να φροντίσουν ώστε να μην προκαλέσουν κάποια «περιπέτεια».

Όπως είπε, οι εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο Αιγαίο, σημείωσε ότι είναι προς όφελος όλων να αποφεύγεται η «αύξηση των εντάσεων στη Μεσόγειο».

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο ίδιος είχε πει μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση στα δικαιώματα της χώρας μας», προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί, όπως ανέφερε ο ίδιος, από δικαιώματα στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Το χρονικό της έντασης

Τη γνωστή και «αγαπημένη» του ρητορική των απειλών εναντίον της χώρας μας επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος απάντησε το Σάββατο στο Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, για τη δήλωση που είχε κάνει προ ημερών, ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε».

«Όλοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ» είπε σε αυστηρό ύφος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Και πρόσθεσε: «Όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτή την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο άλλοτε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων απειλεί τη χώρα μας και απαντά στο ναύαρχο Αποστολάκη.

Στις 20/12/2018 από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Ακάρ είχε πει: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε»

«Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο», κατέληξε ο Ακάρ.

Τι είχε πει ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Μιλώντας προ ημερών, ο κ. Αποστολάκης, αφού εξήγησε πως η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων και πως αυτή είναι και η επιδίωξη των ΗΠΑ, η απόφαση που ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι σαφής:

«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Παράλληλα, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε επιπροσθέτως πως «οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

loading...