ΗΠΑ: «Η Κύπρος είναι ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων»


Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων, δήλωσε
ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου .

Τόνισε επίσης ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Ο κ. Μίτσελ, μόλις 24 ώρες μετά τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις τρεις αυτές χώρες αποτελεί ένα φυσικό βήμα και μέρος της στρατηγικής της Ουάσιγκτον είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην περιοχή της Μεσογείου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο πιο φυσικός τρόπος για κάτι τέτοιο είναι να αυξήσουν την επίσημη συμμετοχή τους στο τριμερές σχήμα και ψάχνουν τρόπους να το πράξουν εντός του επόμενου έτους.

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι η σχέση με την Κύπρο πρέπει να καλλιεργηθεί και ότι οι ΗΠΑ κάνουν καλύτερη δουλειά απ’ ότι στο παρελθόν προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ακόμα ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καθυστερήσουν τη φυσική διαδικασία συνεργασίας με την Κύπρο ή "να κρατούν τη μύτη τους κλειστή", μέχρι να καρποφορήσουν οι προσπάθειες στο νησί.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μίτσελ είπε ότι η δήλωση προθέσεων που υπογράφηκε, στέλνει μηνύματα σε πολλούς παίκτες στην περιοχή ότι οι ΗΠΑ παίρνουν την Κύπρο στα σοβαρά και σχεδιάζουν να εμβαθύνουν την εμπλοκή τους εκεί.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :