Τι Βρήκαν Κάτω από το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα οι Αρχαιολόγοι

Η μορφή του Κόμη Δράκουλα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ύστερα από το μυθιστόρημα του Bram Stoker, ιδιαίτερα στον κινηματογράφο. Ωστόσο
φαίνεται να υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε αυτό και την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το livescience.com, οι αρχαιολόγοι φαίνεται να έχουν διαφωτίσει αρκετά την ίδρυση του διάσημου κάστρου Corvinov στην Τρανσυλβανία, όπου ο Βλαντ Τέπες φυλακίστηκε και βρήκαν ίχνη πολλών εγκαταστάσεων, τις οποίες οι ιστορικοί δεν γνώριζαν μέχρι πρότινος.

Η φιγούρα του Δράκουλα, του πιο διάσημου βαμπίρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οφείλει την ύπαρξή της στον πρίγκιπα Βλάντ Τέπες, ο οποίος κυβέρνησε τη Βλαχία κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Ήταν διάσημος για την απίστευτη σκληρότητα του, ακόμη και για εκείνη την εποχή. Είχε την τάση να βασανίζει, να κάνει μαζικές εκτελέσεις ανεπιθύμητων αγοριών και να παλουκώνει τους εχθρούς.

Όπως αναφέρει το earth-chronicles.com, αυτά τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, όπως πολλοί χρονογράφοι και σύγχρονοι ιστορικοί πίστευαν, οδήγησαν στο γεγονός ότι απέκτησε γρήγορα δύο ψευδώνυμα – το Dracula, που σημαίνει «διάβολος» σε μια από τις διαλέκτους της ρουμανικής-μολδαβικής γλώσσας, και το Tepes που σημαίνει «κόμης».

Σχεδόν από τις πρώτες μέρες της ανεξάρτητης πολιτικής και στρατιωτικής του καριέρας, ο Vladislav βρισκόταν σε εχθρότητα με τον διοικητή της Ουγγαρίας János Hunyadi, με τις εντολές του οποίου εκτελέστηκε ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Η ήττα των στρατευμάτων της Ουγγαρίας και των σλαβικών πριγκίπων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1448 επέτρεψε στον Τέπες να ξανακερδίσει το θρόνο, αλλά κυριολεκτικά έξι μήνες αργότερα, ο Hunyadi και οι σύμμαχοί του διασκόρπισαν τα στρατεύματα του Δράκουλα και επέστρεψαν τον
Vladislav Β, τον δολοφόνο του πατέρα του, στον θρόνο.

Ο μελλοντικός «παλουκωτής» κατέφυγε στη Μολδαβία όπου, σύμφωνα με κάποια από τα ουαλικά χρονικά της εποχής εκείνης,  μεταφέρθηκε στην οικογενειακή φωλιά του Hunyadi, το κάστρο Corvinov, χτισμένο γύρω από τη σύγχρονη ρουμανική πόλη Hunedoara.

Πολλοί ιστορικοί δεν πιστεύουν σε τέτοιες θεωρίες, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο Δράκουλας να μπορούσε να πήγε στη Μολδαβία το 1448, γνωρίζοντας ότι οι σύμμαχοι του Hunyadi κυβερνούσαν εκεί.

Παρ ‘όλα αυτά, το κάστρο του Korvinov προσελκύει ακόμα την προσοχή τόσο των μελετητών όσο και των οπαδών των ιστοριών βαμπίρ που προσπαθούν εξίσου ενεργά να βρουν εδώ ίχνη του πραγματικού Δράκουλα.

Η Isabel Morris  από το Princeton University και οι συνεργάτες της διενήργησαν την πρώτη σοβαρή αναζήτηση για διάφορες «μυστικές αίθουσες βασανιστηρίων» και άλλες χαμένες εγκαταστάσεις, φωτίζοντας το θεμέλιο της φωλιάς του ουγγρικού κυβερνήτη με τη βοήθεια ειδικών ραντάρ.

Ο τρόπος λειτουργίας τους επιλέχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε τα ραδιοκύματα που παράγονται από αυτά να μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος πολλών δεκάδων μέτρων.

Όπως παρατήρησε η Morris, η ομάδα της δεν μπόρεσε να βρει τέτοιους χώρους, αλλά βρήκαν ίχνη κατασκευής πολύ μεταγενέστερους, οι οποίοι φαίνεται να είχαν κάποιες διοικητικές λειτουργίες. Επιπλέον, βρήκαν ιδιαίτερες πέτρινες «υποστηρίξεις» που στηρίζουν το κάστρο σε εκείνα τα σημεία όπου τα θεμέλια εκτείνονται πέρα ​​από τον στερεό βράχο, πάνω στον οποίο είναι χτισμένο.

«Δεν βρήκαμε κανένα από τα δωμάτια βασανιστηρίων του Δράκουλα, αλλά βρήκαμε ίχνη ενός κτιρίου που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Πιθανότατα εκεί πραγματοποιήθηκαν κάποιες διοικητικές λειτουργίες. Σε κάθε περίπτωση, οι ανακαλύψεις μας θα μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε την ιστορική εμφάνιση του κάστρου. Ωστόσο, ούτε ένας ολοκληρωμένος χάρτης δεν επέζησε, καθιστώντας δύσκολη την μελέτη και αποκατάσταση », δήλωσε η Isabel Morris.

Αν και σίγουρα, δεν είναι αυτό που περίμενε ο περισσότερος κόσμος, αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους αναστηλωτές να κατανοήσουν πώς να ενισχύσουν τα τείχη του κάστρου και οι αρχαιολόγοι θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για να μελετήσουν σε ποιες ιστορικές εποχές γνώρισαν διάφορες αναδιαρθρώσεις και επεκτάσεις.

diadrastika.com

loading...

2 thoughts on “Τι Βρήκαν Κάτω από το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα οι Αρχαιολόγοι

  1. Τασούλαμ, τσάκου τμπούτσαμ!

Comments are closed.