Εμπρηστική ανακοίνωση Ε.Ράμα: «Κύμα διωγμών και σειρά δολοφονιών Αλβανών από την Ελλάδα»

Εμπρηστική ανακοίνωση από την ίδια την Αλβανική κυβέρνηση είχαμε πριν λίγο με την οποία
πυροδοτεί ανθελληνικό κλίμα και νέο γύρο έντασης με την Ελλάδα μετά και την καταστροφή του μνημείου του οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη στη Βόρεια Ήπειρο στο μειονοτικό χωριό Κρανιά.

Ο Ε.Ράμα σε πρωτοφανή παραλήρημα εγκαλεί την ελληνική Αστυνομία γιατί κάνει την… δουλειά της και υπόσχεται στήριξη στα “θύματα” !

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας με αφορμή το έγκλημα με εμπλεκόμενο νεαρό αλβανικής καταγωγής στην Καβάλα, κάνει λόγο για κύμα διωγμών και «σειρά δολοφονιών Αλβανών» τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα που προκαλούν «αγανάκτηση» στην Αλβανία.

Με την ανακοίνωση αυτή, τα Τίρανα ουσιαστικά πυροδοτούν το ανθελληνικό κλίμα που τελικά χρησιμοποιείται και στρέφεται εναντίον της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας.

Στις περιπτώσεις που αναφέρεται το Αλβανικό ΥΠΕΞ, εκτός του Αλβανού που δολοφονήθηκε στην Κέρκυρα από πολίτη, συμπεριλαμβάνεται και ο θάνατος του διακινητή ναρκωτικών σε ανταλλαγή πυρών με την συνοριοφυλακή πριν μερικές ημέρες αλλά και το έγκλημα με θύμα τον 18χρονο Μάριο Ισακ αλβανικής καταγωγής που βρέθηκε νεκρός σε πολυκατοικία της Καβάλας τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ολες οι περιπτώσεις που είτε έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης είτε αφορούν το κοινό έγκλημα.

Το Αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του εκφράζει την «βαθιά αγανάκτηση για την απώλεια των συμπατριωτών, ένα αίσθημα που αυξάνεται από την καθυστέρηση στην εξιχνίαση των γεγονότων από ελληνικής πλευράς».

Στην ανακοίνωση επίσης το αλβανικό ΥΠΕΞ «καταδικάζει έντονα το υπόβαθρο του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους που συνοδεύει αυτά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα της Χρυσής Αυγής και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων να παραβιάσουν την ασφάλεια και αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συνεισφέρουν στη γειτονική χώρα».

Και συνεχίζει:

«Υπό αυτές τις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας νιώθουν την πίεση  μιας πρωτοφανούς εκστρατείας μίσους και βίας, το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την δέσμευση του Αλβανικού κράτους να προσφέρει στα θύματα και στις οικογένειες τους την αναγκαία νομική και οικονομική στήριξη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων  τους ως μελών της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, σπουδάζει και προσφέρει επι δεκαετίες στην Ελλάδα».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αυτή η εμπρηστική ανακοίνωση γίνεται λίγες ώρες μετά την συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι.

Aπάντηση ΥΠΕΞ και Αστυνομίας στην Αλβανία: «Εμείς είμαστε ευρωπαϊκή χώρα – Αναμένουμε το πόρισμα για τον Κατσίφα»

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με τη σημερινή ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών για το θάνατο Αλβανού πολίτη στην περιοχή της Καβάλας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά.

»Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

»Η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη.

»Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

»Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε «ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες.

»Αναμένοντας το τελικό πόρισμα για το θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλούμε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αναφέρει:

«Σε σχέση με τις πρόσφατες υποθέσεις ανθρωποκτονιών Αλβανών υπηκόων στην Ελληνική Επικράτεια, ανακοινώνεται ότι:

»Σε όλες τις συναφείς περιπτώσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί άμεσα προανάκρισης και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικονομικές και προανακριτικές ενέργειες –σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές– με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τη θεμελίωση των κατηγοριών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

»Σημειώνεται δε, ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιασθεί».

loading...