Οι επιστήμονες τον εντόπισαν – Αυτός είναι ο «σούπερ δολοφόνος» όλων των καρκινικών κυττάρων

Η νόσος  Χάντινγκτον παράγει «μόριο δολοφόνου» το οποίο όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες εκτός από τα εγκεφαλικά κύτταρα σκοτώνει και τον καρκίνο!
Μπορεί μια ασθένεια να εξολοθρεύσει μια άλλη;

H Νόσος του Huntington (Huntington’s Disease, HD) αποτελεί γενετική κληρονομική νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία επηρεάζει σταδιακά τη φυσική, γνωστική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου που νοσεί.

Τώρα όσοι ασχολούνται με την εξάλειψη της καρκινικής νόσου εκκινούν πως σε αυτή την πάθηση πρέπει να εστιάσουν επειδή ο καρκίνος είναι σπάνιος στα άτομα που νοσούν από αυτήν.

Στο μικροσκόπιό τους μπαίνει ένα το γονίδιο που ευθύνεται για τη σταδιακή νέκρωση  του εγκεφάλου το οποίο παράγει ένα μόριο που είναι θανατηφόρο σε καρκινικά κύτταρα.

«Αυτό το μόριο,» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Marcus E. Peter, ο οποίος είναι καθηγητής του μεταβολισμού του καρκίνου, «είναι ένας σούπερ δολοφόνος εναντίον όλων των καρκινικών κυττάρων.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε μια σύντομη θεραπεία που αφενός θα μπορεί να στοχεύσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα αφετέρου δεν θα προκαλεί την προοδευτική εγκεφαλική βλάβη που συμβαίνει παράλληλα με τη νόσο του Huntington που είναι θανατηφόρα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τη νόσο του Huntington, η οποία προκύπτει από ένα σφάλμα στο γονίδιο huntingtin.Το ελαττωματικό γονίδιο έχει πάρα πολλά επαναλαμβανόμενα μοτίβα, διαπιστώνουν οι ερευνητές. Περιέχει περισσότερο από έναν κανονικό αριθμό επαναλήψεων μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας νουκλεοτιδίων στον κώδικα DNA του.

Τα νουκλεοτίδια είναι το «αλφάβητο» του DNA και του RNA και υπάρχουν πέντε από αυτά: Α, G, C, T και U. Στη νόσο του Huntington, το γονίδιο huntingtin περιέχει πάρα πολλές επαναλαμβανόμενες ακολουθίες CAG και  όσο νωρίτερα αναπτύσσεται η ασθένεια και αυτές τόσο δημιουργούνται  μόρια που ονομάζονται μικρά παρεμβαλλόμενα RNA  δημιουργώντας μέσω των γονιδίων ένα τύπο κυτταρικού θανάτου.

Εκεί στοχεύουν οι ερευνητικές μελέτες καθώς έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να κυτταρικού θανάτου και των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές πιστεύουν  ότι μια βραχυχρόνια θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου για μερικές εβδομάδες θα ήταν δυνατή, στο προσεχές μέλλον συνδυαστικά με τη θεραπεία. «Θα μπορούσαμε να θεραπεύσουμε έναν ασθενή για να σκοτώσουμε τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκαλέσουμε τα νευρολογικά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν οι ασθενείς του Huntington» εξηγεί ο Δρ Murmann αν και διατηρεί κάποιες επιφυλαξεις αφού προκειται για παράτολμο εγχείρημα. Δεν αποκλείεται να  υπάρξουν καταστάσεις όπου ο μηχανισμός κυτταρικού θανάτου να  είναι «υπερβολικός σε ορισμένους ανθρώπους και όπου μπορεί να προκαλέσει απώλεια ιστών».

loading...