Τί απέγινε ο Λάζαρος μετά το θαύμα της εγέρσεώς του; – Πώς έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του;

Όλοι γνωρίζουμε το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου, όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι απέγινε ο Λάζαρος μετά από αυτό; Πώς έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, πού και πότε τελικά πέθανε;

Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρία, με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ.
Όπως ήταν φυσικό, το θαύμα της εγέρσεως του Λαζάρου εξέγειρε τους Ιουδαίους και «εβουλεύσαντο οι αρχιερείς, ίνα και τον Λάζαρον αποκτείνωσιν» (Ιω. ιβ΄ 9-11), καθότι ήταν το ζωντανό τεκμήριο του θαύματος. Ετσι ο Άγιος διωκόμενος από τους Ιουδαίους καταφεύγει στη νήσο Κύπρο, όπου τον συναντούν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας και τον χειροτονούν πρώτον επίσκοπο Κιτίου.
Το αρχαίο Κίτιο, η πόλη του φιλοσόφου Ζήνωνος είχε τη μεγάλη τιμή να ευαγγελισθεί το λόγο της Αληθείας όχι από έναν απλό εργάτη του Ευαγγελίου αλλά από ένα προσωπικό φίλο του Κυρίου. Σύμφωνα με τον Άγιο Επιφάνιο επίσκοπο Κωνσταντίας της Κύπρου (367-403), ο δίκαιος Λάζαρος έζησε άλλα τριάντα χρόνια μετά την έγερσή του. «Εν παραδόσεσιν εύρομεν ότι τριάκοντα ετών ήταν τότε ο Λάζαρος ότε εγήγερται, μετά δε το αναστήναι αυτόν άλλα τριάκοντα έζησε, και ούτω πρός Κύριον εξεδήμησε κοιμηθείς».
Οι παραδόσεις τον θέλουν σκυθρωπό και αγέλαστο κατά την παρούσα ζωή, και αυτό οφειλόταν στα όσα είχε δει κατά την τετραήμερη παραμονή του στον Άδη. Οι ίδιες παραδόσεις αναφέρουν ότι δε γέλασε ποτέ στη ζωή του παρά μία φορά, όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο αγγείο και σχολίασε αποφθεγματικά: «το ένα χώμα κλέβει το άλλο».
Άλλη παράδοση συνδέει τον Άγιο με την Αλυκή της Λάρνακος (σημερινή ονομασία του Κιτίου). Στη θέση της Αλυκής υπήρχε τον καιρό του Αγίου ένα μεγάλο αμπέλι. Διερχόμενος μια μέρα από εκεί ο Άγιος, δίψασε και ζήτησε λίγο σταφύλι από τη γυναίκα-ιδιοκτήτη του αμπελιού. Εκείνη αρνήθηκε και για να την τιμωρήσει, μετέτρεψε θαυματουργικά το τεράστιο αμπέλι σε αλυκή.
Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από τους εργάτες που συλλέγουν το αλάτι. Ισχυρίζονται ότι σκάβοντας βρίσκουν ρίζες και κορμούς αμπελιού. Λέγεται μάλιστα, πως στο μέσο της αλυκής βρίσκεται πηγάδι με γλυκό νερό, γνωστό ως «πηγάδι της «ρκάς» δηλ. της γριάς. Ο Συναξαριστης της Κωνσταντινουπόλεως, σχετικά με αυτή την παράδοση, αναφέρει ότι τη λίμνη διεκδικούσαν δύο αδέλφια, οι οποίοι ήρθαν σε έντονη ρήξη για την κατοχή της. Ο Άγιος «διά προσευχής εξήρανε και εις άλατος φύσιν αυτήν επήξατο».
Στα «Πάτρια» του Αγίου Όρους γίνεται άμεση σύνδεση της Κύπρου και του Αγίου Λαζάρου με τη Θεοτόκο και τον Άθωνα. Η μητέρα του Κυρίου, συνοδευομένη από τόν Ευαγγελιστή Ιωάννη, ήλθε στο Κίτιο, συνάντησε τον Άγιο Λάζαρο, στον οποίο μάλιστα δώρησε ωμοφόριο και επιμάνικα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τόν Άθω.
Σύμφωνα πάντα με τον Συναξαριστή της Κωνσταντινουπόλεως, ο Άγιος ετάφη σε μαρμάρινη λάρνακα η οποία έφερε την επιγραφή: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού». Η λάρνακα τοποθετήθηκε αργότερα σε έναν μικρό ναό.
Πέραν από την πληροφορία του αγίου Επιφανίου, σχετικά μέ τά τριάντα χρόνια της δεύτερης ζωής του Αγίου, η παλαιότερη, κατά τους ερευνητές, μαρτυρία για την παράδοση της παρουσίας του αγίου Λαζάρου στην Κύπρο αποδίδεται στον Άγιο Ιωάννη Ευβοίας, πρεσβύτερο και μοναχό του Πατριαρχείου Αντιοχείας (περι τό 744). Ο Άγιος σε ομιλία του «Εις τον τετραήμερον Λάζαρον» αναφέρει:
«΄Εμοι γάρ είρηκεν γέρων τις περι του μακαρίου Λαζάρου πληροφορηθείς από γραφης τών αυτου υπομνημάτων, ότι εν Κύπρω τη νήσω επίσκοπος γενάμενος και τόν του μαρτυρίου στέφανον υπέρ Χριστου ανεδήσατο τόν δρόμον τελέσας και την πίστην τηρήσας και συν τώ Χριστώ αιωνίως αγάλλεται».
Όπως γίνεται φανερό, γύρω στα 744 στον χώρο της Αντιοχείας είναι γνωστή και διαδεδομένη η παράδοση για τον Άγιο Λάζαρο. Η πληροφορία για μαρτυρικό θάνατο του Αγίου είναι μοναδική και δεν συναντάται σε άλλους εκκλησιαστικούς συγγραφείς.
Η τριακονταετής παραμονή του αγίου Λαζάρου στον επισκοπικό θρόνο του Κιτίου είναι γνωστή και στον Άγιο Θεόδωρο το Στουδίτη (759-826), ο οποιος αναφέρει εις τας Κατηχήσεις του: «Λαζάρου του μακαριωτάτου εορτάζωμεν τα μνημόσυνα, μαλλον δέ τά εγέρσια, Λαζάρου εκείνου τά τριάκοντα έτη ζήσαντος, ώς ο λόγος, και επισκοπήσαντος μετά την ανάζησιν».
Η ανακομιδη και μετάθεση του ιερού λειψάνου του αγίου Λαζάρου από το Κίτιο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία τιμάται από την Εκκλησία τη 17ην Οκτωβρίου, έγινε κατά το έτος 899/900 μετά από εντολή του αυτοκράτορος Λέοντος Στ΄ του Σοφού.
Η μετάθεση του λειψάνου περιγράφεται λεπτομερώς σε δύο πανηγυρικούς λόγους που εκφώνησε μπροστά στο ιερό λείψανο παρουσία του αυτοκράτορος ο μαθητής του Μεγάλου Φωτίου, μητροπολίτης Καισαρείας Αρέθας (850-μετά το 932). Στον πρώτο Λόγο, ο λόγιος κληρικός εκθειάζει το γεγονός της αφίξεως του λειψάνου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στο δεύτερο περιγράφει διεξοδικά την πομπή που σχηματίσθηκε, με τη συμμετοχή του αυτοκράτορα, για τη μεταφορά του λειψάνου από τη Χρυσούπολη στην Αγία Σοφία.
Ο Λέων Στ΄, ως αντάλλαγμα της μεταφοράς του λειψάνου στην Κωνσταντινούπολη, απέστειλε χρήματα και τεχνίτες στην Κύπρο, όπου έκτισαν το μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου, ο οποίος διατηρείται ως σήμερα στη Λάρνακα. Εκτός τούτου οικοδόμησε μονή στην Κωνσταντινούπολη επ’ ονόματι του δικαίου Λαζάρου, όπου εναπόθεσε το ιερό λείψανο. Στην ίδια μονή μεταφέρθηκε αργότερα από την ΄Εφεσο και το λείψανο της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής. Κατά τη βυζαντινή εποχή διατηρήθηκε το έθος να εκκλησιάζεται στη μονή κατά το Σάββατο του Λαζάρου, ο ίδιος ο αυτοκράτορας.
Το ιερό λείψανο του Αγίου πρέπει να μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την παλαιά λάρνακα. Τούτο συμπεραίνεται από το ότι η μαρμάρινη λάρνακα, που εναπόκειται σήμερα κάτω από την αγία Τράπεζα του ομωνύμου ναού στη Λάρνακα, φέρει επιγραφή, σε μεγαλογράμματη γραφή, «ΦΙΛΙΟΥ» (ονομαστική: Φίλιος), ενώ η παλαιά «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού». Στη σημερινή λάρνακα ανευρέθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1972 τμήμα του ιερού λειψάνου του δικαίου Λαζάρου μέσα σέ ξύλινη θήκη.
Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι οι Κιτιείς δεν πρέπει να είχαν παραδώσει ολόκληρο το λείψανο στον αυτοκράτορα αλλά το μεγαλύτερο μέρος του. Εξάλλου και ο Αρέθας στους Λόγους του δέν αναφέρεται σε άφθαρτο σκήνωμα αλλά σε «οστά » και «κόνιν». Εκτός αυτού ρωσική πηγή στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης αναφέρει ότι ένας Ρώσος μοναχός από το Μοναστήρι του Πσκώβ, που επισκέφθηκε κατά το 16ο αιώνα την πόλη της Λάρνακας, προσκύνησε τα οστά του αγίου Λαζάρου και πήρε μαζί του μικρό τεμάχιο από αυτά.
Το τεμάχιο διαφυλάσσεται ως σήμερα στο παρεκκλήσιο του αγίου Λαζάρου, στη μονή Πσκώβ. Η δυνατότητα την οποία είχε ο Ρώσος μοναχός να προσκυνήσει τον Άγιο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η λάρνακα με τα εναπομείναντα λείψανα ήταν θεατή στους προσκυνητές τουλάχιστον ως το 16ο αιώνα. Αργότερα σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται, οι Κιτιείς τα έκρυψαν κάτω από την αγία Τράπεζα όπου παρέμεινε μέχρι την ανεύρεσή της κατά το έτος 1972.
Απόσπασμα ομιλίας του Aρχιμανδρίτη Λαζάρου του Βατοπεδινού

loading...

9 thoughts on “Τί απέγινε ο Λάζαρος μετά το θαύμα της εγέρσεώς του; – Πώς έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του;

  1. Η χριστιανική θρησκεία έχει καταφέρει να φυτέψει στον εγκέφαλο των οπαδών της, την συνομιλία μιας γυναίκας κι ενός φιδιού, ως πραγματικό γεγονός!

    Πρόκειται για την Εύα και τον "κατηραμένο όφη" και την "συνομιλία" τους στον Παράδεισο.
    Γένεσις, 3: 1-3

    Επίσης ότι άνθρωπος "συνομίλησε" με…..γαϊδούρι!
    Αριθμοί, 22: 28-30

    Αν σκεφτεί λοιπόν κανείς, ότι υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν πως όντως συνέβησαν αυτά,
    τότε δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια
    οι ίδιοι άνθρωποι να πειστούν ότι ανεστήθη κάποιος Λάζαρος,
    ότι άνοιξαν τα μνήματα και σηκώθηκαν "κεκοιμημένοι" Εβραίοι,
    ότι μετά την σταύρωση έγινε σεισμός και σκοτάδι σ όλη την Γη,
    (Ματθαίος κεφ. 27 – 45,51,52,53), και ό,τι άλλo.

  2. Αγία Γραφή
    Αριθμοί κεφ. 22

    Ο Βαλαάμ και η γαϊδούρα του πιάνουν κουβεντούλα. Προφανώς, αυτό το έκαναν συχνά, αφού ο Βαλαάμ δεν εκπλήσεται ούτε στο ελάχιστο όταν η γαϊδούρα του αρχίζει να του μιλάει.

    28. "Τότε ο Κύριος έκανε το ζώο να μιλήσει και είπε στον Βαλαάμ: "Τι σου έκανα και με χτύπησες τρεις φορές ως τώρα;"

    29. "Και ο Βαλαάμ είπε στην γαϊδούρα: "Διότι με κοροϊδεύεις. Αν είχα στο χέρι μου ένα σπαθί θα σε σκότωνα τώρα".

    30. "Και η γαϊδούρα λέει στον Βαλαάμ: "Δεν είμαι εγώ η γαϊδούρα σου, την οποία καβαλάς από όταν ήσουν νέος; Σου έκανα πότε κάτι τέτοιο;" Εκείνος απάντησε: "Όχι"."

  3. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΔΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΗΔΗΞΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ ΒΟΔΙ (ΤΑΥΡΟ) ΚΥΚΝΟ ΚΛΠ .ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΝΘΕΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Α,ΟΙ ΗΜΙΘΕΟΙ (ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΙΚΑ
    ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ) , Β, ΜΙΚΡΟΘΕΟΙ ΣΑΤΥΡΟΙ ΚΛΠ ΑΝΩΜΑΛΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ . Γ,ΘΕΟΙ – ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΙΜΟΜΙΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΥΡΕΣΕΩΝ ,Δ.ΔΙΑΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΤΟΣ ΓΑΜΙΑΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΘΝΗΤΩΝ . Ε, ΕΝΑ ΒΟΔΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ- ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΕΒΡΑΙΚΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ .

  4. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο…"ΔΙΑΣ" ΜΑΜΟΥΣΕ, Ο…ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ…"ΛΟΥΓΚΡΑ", ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ?

  5. ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΑ ΕΥΤΑΞΟΥΛΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΝ ΜΑΜΗΣΕ Ο ΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕΣ ΤΟΣΟ ΧΑΙΒΑΝΙ

  6. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ…"ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕ ΡΑΒΙΝΕ" 10.09 μ.μ., ΕΠΕΙΔΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ…"ΕΛΛΗΝΑΣ". ΑΡΑ ΕΙΣΑΙ…"ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΤΟΥ…"IQ" ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΕΡΙΛΕΛΩΣ ΚΑΙ…"ΣΠΑΖΑΓΚΟΥΡΑΣ"…
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΟΥ…ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…"ΔΙΑΣ" ΚΑΙ ΤΙ…"ΖΕΥΣ", ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ…"ΘΑΡΡΟΣ" ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ…"ΓΑΙΔΟΥΡΙΝΗ ΥΠΟΜΟΝΗ", ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ…ΔΙΑΘΕΤΩ ΓΙΑ… ΕΣΕΝΑ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ…"ΕΥΤΑΞΟΥΛΑ", ΝΑ ΕΥΧΕΣΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΟΝ…"ΔΡΟΜΟ" ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ…"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΠΑΡΑ ΤΑ 63 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ…

  7. ΡΕ ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΠΑΣ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΣΩΒΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΣΤΟ ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΟ ΓΕΡΟΜΠΙΣΜΠΙΚΗ
    ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΚΟΥΤΙ ΒΙΑΓΚΡΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΟΥΡΑΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΟΥ ΜΑΛΑΚΟΚΑΒΛΗ
    ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΑΡΑΚΗΝΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ
    ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΙΤΗ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΟΔΙΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΑΖΕΙ Ο ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΤΙΖΕΙ ΘΑΛΑΣΣΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΡΔΙΖΕΙΣ ΚΡΑΥΓΑΖΟΝΤΑΣ ΑΗΡ ΑΗΡ
    ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΓΕΡΟΠΑΡΑΛΥΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΡΥΠΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟ.

  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Comments are closed.