Περιπέτεια πανεπιστημιακού στην Κακαβιά

Κακαβιά: Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αλβανία του Παναγιώτη Μπάρκα- είχε βιβλία για την Βόρειο Ήπειρο. Τι απαντάει ο ίδιος.

Προχθές το βράδυ στη συνοριακή διέλευση της Κακαβιάς, από την Ελλάδα στην Αλβανία, απαγορεύτηκε από τις αλβανικές τελωνειακές και αστυνομικές υπηρεσίες να εισέλθει στην Αλβανία ο Παναγιώτης Μπάρκας, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου.

Η απαγόρευση έγινε επειδή ο Μπάρκας μετέφερε μαζί του περίπου 100 βιβλία, από τα οποία περίπου 20 είχαν ιστορικό περιεχόμενο για τη «Βόρεια Ήπειρο», και τα βιβλία αυτά ήταν για το πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πηγές αναφέρουν ότι τα βιβλία που κατασχέθηκαν και το υλικό που είχε ο Μπάρκας θα μεταφερθούν στο γραφείο του εισαγγελέα.

Η αστυνομία κράτησε αυτό το γεγονός μυστικό, και δεν ανέφερε ούτε την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία του Παναγιώτη Μπάρκα, ούτε την κατάσχεση των βιβλίων.

Ο Μπάρκα- σύμφωνα με το δημοσίευμα- είναι εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και συχνά κατηγορείται για αντι-αλβανισμό.

Παρακάτω διαβάστε τι γράφει ο ίδιος για το περιστατικό αυτό:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΝΤΙΑΛΒΑΝΙΚΑ” ΚΑΙ “ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ” ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Αγαπητοί φίλοι!
Εσείς που ανησυχήσατε, τηλεφωνήσατε, ή δεν προσέξατε ή και αδιαφορήσατε.. Επιθυμώ να Σας ενημερώσω γι΄όσα μου συνέβησαν διότι θέλω να πιστεύω πώς δεν με αφορούν μόνο προσωπικά. Πρώτα όμως να ευχαριστήσω όλους εκείνους που ενδιαφέρθηκαν και μου συμπαραστάθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο, κυρίως τις διπλωματικές μας αρχές!
Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο γεγονός, που μηνύει ξεκάθαρα τι επιδιώκει και στοχεύει! Τον εκφοβισμό και την πτώση κάθε αντίστασης διατήρησης της ταυτότητας.Την παραβίαση γι΄αυτό της πανεπιστημιακής αυτονομίας, την ελευθερία διακίνησης των ιδεών και των βιβλίων, την κατάχρηση κάθε αρχής σοβαρότητας και αξιοπρέπειας την πλαστογράφηση γι΄αυτό κάθε αλήθειας, την επίκληση κάθε ανομίας.
Καθώς επέστρεφα από Ιωάννινα μετέφερα μαζί μου περίπου 130 βιβλία για τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικών. Ήταν δωρεές από πανεπιστήμια και ιδρύματα στην Αθήνα, με διάφορα περιεχόμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, κλπ
Στην Κακαβιά, στο τελωνείο αλβανικής πλευράς, αφού δήλωσα ότι φέρω βιβλία, μου είπαν ότι υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συμφώνησα μαζί τους και πήγα τα βιβλία στην αίθουσα που μου υπόδειξαν. Θα έμεναν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εκεί είδα όμως να φθάνουν με βιασύνη 6-7 άνδρες με πολιτικά η οποίοι αργότερα έμαθα ότι καμιά σχέση είχαν με το τελωνείο. Ζήτησαν να ανοίξουν τις κούτες. Τις άνοιξαν και αφού δεν βρήκαν κανένα βιβλίο πήραν ότι μπορούσαν που νόμισαν ύποπτα. Όπως ένα βιβλίο για τον Άρη Βελουχιώτη, ένα βιβλίο για το στρατηγό Γρίβα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ένα βιβλίο μελέτη για τη Αρχαία Φοινίκη, ένα βιβλίο για το εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα, βιβλία για την Κουλουρίτσα, την Τσερκοβίτσα, για την Αυτοκέφαλη εκκλησία της Αλβανίας, τη θέση της Αλβανίας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, για τους υιούς των μισθοφόρων, μια μονογραφία για ένα ιερωμένο του 1890.
Οι πυκνές και συχνά έντονες επικοινωνίες έδειχναν ότι κάτι ετοιμαζότανε που τελικά έληξε με μια ανάκριση και με ένα πρακτικό κατάσχεσης στο οποίο τα βιβλία θεωρούνται στοιχεία ενός ποινικού αδικήματος. Παρά το γεγονός ότι μου είπαν ότι είναι τυπικό με ενημέρωσαν όμως ότι τα βιβλία θα τα πάρω αν κριθούν εντάξει στον εισαγγελέα. Άρα στην ουσία εισαγγελική υπόθεση. Δεν έδωσα κάποια σημασία διότι δεν έβλεπα κάποιο νομικό κώλυμα.
Έφυγα με τα υπόλοιπα βιβλία και τι όμως έγινε. ΟΙ φωτογραφίες που τραβούσε ένας τύπος κυκλοφόρησαν την επόμενη στα αλβανικά ΜΜΕ με την κατηγορία ότι πρόκειται για αντιαλβανικά βιβλία που προσβάλλουν την εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια της Αλβανίας. Ότι τα βιβλία θα εισέρχονταν σε ένα δημόσιο αλβανικό πανεπιστήμιο και θα δίδονταν στους φοιτητές. Με κατηγόρησαν ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές από μένα κλπ
Δεν έχω κανένα σχόλιο. Απλώς θέλησα να σας ενημερώσω ή να σας περάσω κάποια μηνύματα, που μας αφορούν. Εγώ τα έχω ξεπεράσει, Έχω πει τις απαντήσεις μου. ότι θέλω να με αποδεχτείτε ως Έλληνα και όχι αποβάλλοντας την ελληνικότητά μου. Γι΄αυτό και δέχομαι τώρα τα επεισόδια αυτά, γι΄αυτό πληρώνω….!

loading...