Η πιο αισθησιακή σκηνή του κινηματογράφου – «Ήταν πέρα για πέρα αληθινό» (βίντεο)

Η τέχνη απαιτεί θυσίες. Στην περίπτωση των πρωταγωνιστών της ταινίας
«Μετά τα Μεσάνυχτα», η «θυσία» παραήταν απολαυστική.

Τόσο απολαυστική που κατάφερε να μείνει στην ιστορία τόσο για το πάθος της όλης διαδικασίας όσο και για τις φήμες που για δεκαετίες ολόκληρες κυκλοφορούσαν και αφορούσαν στο κατά πόσο οι ηθοποιοί… υποκρίνονταν.

Η ταινία «Don’t Look Now» του 1973 σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρεγκ μπήκε στη λίστα με τις παραγωγές που σόκαραν το κοινό, όταν μαθεύτηκε πως η ερωτική πράξη στην οποία είδαμε τους πρωταγωνιστές να επιδίδονται ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Καμία «υποκρισία», μόνο έντονο, συναρπαστικά παθιασμένο s e x.

Κάτι –για πολλούς- μη απαραίτητο, αφού η ιστορία που πραγματευόταν η εν λόγω ταινία δεν είχε τέτοιες απαιτήσεις.

Βρισκόμαστε στη Βενετία. Το ζευγάρι Τζον και Λόρα Μπάξτερ έχουν μόλις μετακομίσει εκεί μετά τον αιφνίδιο θάνατο της κόρης τους που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Όχι, δεν μιλάμε για ακόμα μία δραματική ταινία, αν εκεί πήγε το μυαλό σου. Στο «Μετά τα Μεσάνυχτα» το δράμα συναντά το θρίλερ, το μεταφυσικό μπαίνει κι αυτό στο παιχνίδι και η όλη ατμόσφαιρα έρχεται να απογειωθεί με λίγο… s e x.

Η ερωτική σκηνή των Ντόναλντ Σάδερλαντ και Τζούλι Κρίστι αποτελεί μία εκ των ωραιοτέρων της μεγάλης οθόνης και όχι άδικα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το Esquire την έχει χαρακτηρίσει ως «την πιο καυτή σκηνή που είδαμε ποτέ σε ταινία», με τη Δάφνη Ντε Μοριέ, τη συγγραφέα του μυθιστορήματος στο οποίο βασίστηκε η ταινία, να μην είχε καν στο μυαλό της αυτές τις εικόνες.

Πόσο μάλλον ένα τόσο «δυνατό» αποτέλεσμα που δεν έζησε για να δει.

Τελικά έγινε όντως η πράξη μεταξύ των πρωταγωνιστών ή πρόκειται για ακόμα έναν μύθο των παρασκηνίων; Οι απόψεις διίστανται. Πλέον όμως, η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: Σάδερλαντ και Κρίστι ενώθηκαν –κυριολεκτικά- στον βωμό της τέχνης.

Επί χρόνια και οι δύο αρνιόντουσαν το ότι όσο είδαμε έλαβαν πράγματι χώρα, κάνοντας λόγο για ρεαλιστικό αποτέλεσμα το οποίο οφείλεται καθαρά στις υποκριτικές τους ικανότητες.

Ωστόσο, η ατάκα του βοηθού παραγωγού στην ταινία, Πίτερ Μπαρτ –ο οποίος ήταν «παρών» στο γύρισμα, τα είπε όλα. Το 2011, ως συντάκτης του Variety έγραψε χαρακτηριστικά:

«Ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Γαμ***ντουσαν μπροστά στην κάμερα!». «Δεν το παραδέχονται αλλά το κάνανε στ’ αλήθεια», συνέχισε.

Την εποχή που κυκλοφόρησε η ταινία θεωρήθηκε προκλητικότατη. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που η φήμη της ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο και χάρισε στους δύο ηθοποιούς ακόμα μεγαλύτερη δόξα.

Επρόκειτο, άλλωστε, για λήψεις που ελάχιστα άφηναν στη φαντασία, αφού κάθε πλάνο έδειχνε και από ένα απόκρυφο σημείο των κορμιών τους. Επίσης, περιελάμβανε στοματικό στην κινηματογραφική Λόρα.

Αυτό που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά ήταν το γιατί κανείς από τους δύο δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι είπαν το «ναι» στο πραγματικό  s e x καταφέρνοντας να χαρίσουν στην παραγωγή την τόσο μεγάλη της επιτυχία.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι λίγοι οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί που έχουν σχολιάσει ότι τα διαβόητη πλάνα αποτέλεσαν έμπνευση για δικές τους αντίστοιχες ερωτικές σκηνές…

Και να σκεφτείς ότι ο Ντόναλντ Σάδερλαντ  δεν τη θεωρεί καν «σκηνή s e x».

Τι να πεις…

loading...