Κοιτάσματα-«μαμούθ» στην Κρήτη: «200 δισ. ευρώ η αξία» – «Μυρίζονται» χρήμα & θέλουν να βάλουν χέρι οι Τούρκοι – Ηχητικό

Καταπέλτης για την νέο-οθωμανική Τουρκία του πλεονέκτη Ερνττογάν, ήταν ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Ηλίας Κονοφάγος ο οποίος έκρουσε τις καμπάνες για ένα τεράστιο και
«βρώμικο» σχέδιο» των Τούρκων νοτίως της Κρήτης .

Αρχικά δήλωσε σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Γ.Σαχίνη, ότι ο κύριος στόχος του ακραίου ισλαμικού καθεστώτος στην Άγκυρα, είναι η «αξίωση μεριδίων  στον ορυκτό μας πλούτο που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου  νότια της Κρήτης”. 

Όμως μόνο τα κοιτάσματα αυτά στην Κρήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, ανέρχονται σε 200 δις ευρώ όσο ακριβώς και της Κύπρου που είναι άλλα 200 δις ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Η. Κονοφάγος, η Τουρκία δεν πρόκειται να μας επιτρέψει να αποκομίσουμε όλο αυτόν τον πλούτο μόνοι μας, διότι πολύ απλά θα καταστούμε και τα δύο κράτη μαζί ηγέτιδα δύναμη στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με άλλους ειδικούς και αμυντικούς αναλυτές, τα  ποσά αυτά θα μας δώσουν την δυνατότητα αγοράς ακριβών οπλικών συστημάτων ( φρεγατών,UAV, αρμάτων μάχης, ακόμα και πυραύλων Cruise), με τα οποία θα κυριαρχούμε σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Αυτό ακριβώς θέλουν να μπλοκάρουν οι Τούρκοι πάση θυσία, ενόψει του σχεδίου τους που αφορά την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας , όσο και να ακούγεται ακραίο, διότι το σχέδιο τους αυτό ήδη υλοποιείται σε Συρία και Ιράκ.

Το τουρκικό εθνικό συμβούλιο ασφαλείας σύμφωνα πάντα με τον κ. Η. Κονοφάγο, έχει λάβει απόφαση να μην επιτρέψει στην Ελλάδα και την Κύπρο να βγάλουν τίποτα από τα κοιτάσματα τους όχι μόνο στην Κρήτη αλλά ακόμα και αυτά «ψηλά» στο Ιόνιο Πέλαγος στα σύνορα με την Αλβανία του Ράμα.

Όπως είχαμε αναφέρει, για αυτό ο Ερντογάν ζήτησε εκτάκτως πριν μερικές ημέρες τον Αλβανό πρωθυπουργό στην Τουρκία, για να του δώσει οδηγίες κλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα για να μην επέλθει συμφωνία στο ζήτημα των χωρικών υδάτων με σκοπό να μην ξεκινήσουν έρευνες στην περιοχή από την Αθήνα.

Ο ίδιος ο ειδικός κ.Κονοφάγος,  αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο ψυχολογικό πόλεμο με κινήσεις και προκλήσεις που έχουν στόχο την δημιουργία κλίματος φόβου στην ελληνική κυβέρνηση, για να μην ξεκινήσουν οι έρευνες ούτε νότια της Κρήτης, ούτε πουθενά και φυσικά να μην προβούμε σε ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ με επουδενί τρόπο.

«Δεν πρέπει να έλθει στην επιφάνεια κανένας πλούτος για τον ελληνισμό», αυτό είναι το κεντρικό νόημα , κατά τον Έλληνα επιστήμονα, του «απίστευτου» τουρκικού σχεδίου..το οποίο πιθανότατα να φτάνει μέχρι και την πρόκληση «πολεμικού επεισοδίου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, η «τρελή» τουρκική θεωρία για την Κρήτη έχει συνάφεια  με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή του Καστελορίζου και της Κύπρου, καθώς και με τις εξής νομικές και στρατηγικές κινήσεις:

Με την αμφισβήτηση των ειδικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως αυτά καθορίζονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στην ΑΟΖ. Το ζήτημα αυτό είναι συναφές με τα νομικά θεμέλια επί τη βάσει των οποίων στηρίζεται η υπόστασή τους ως διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και υποκειμένων διεθνούς δικαίου.

Αυτό σημαίνει επανακαθορισμό των ΑΟΖ στην περιοχή, αφού πρώτα καθοριστεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα σε σχέση με την κυπριακή, εξέλιξη κατά την οποία:

Θα προκύψει γενικότερο θέμα επανακαθορισμού των ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Θα επιδιωχθεί από την Άγκυρα η απάλειψη της θαλάσσιας περιοχής στην οποία ενώνεται η κυπριακή με την ελληνική ΑΟΖ, όπως με τη βοήθεια της Αιγύπτου συμβαίνει σήμερα.
Κύριο σχέδιο του προκλητικού Ερντογάν είναι η της Συνθήκης της Λωζάννης, ακόμη και με… πόλεμο αν απαιτηθεί, διότι δεν είναι εύκολο να αναθεωρηθεί μια συμφωνία που την απαρτίζουν τόσες χώρες .

Οι Τούρκοι για αυτές τις προκλήσεις  και σχέδια  προετοιμάζονται εδώ και χρόνια ενώ οι κινήσεις τους το τελευταίο διάστημα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο αυτήν ακριβώς την «οσμή» έχουν.

loading...