Σκόπια: Στην τελική ευθεία η συμφωνία των Πρεσπών – Στις 15 Ιανουαρίου η τελική ψηφοφορία

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται ότι
θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ για τις τελικές τροπολογίες της συνταγματικής αναθεώρησης, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα, που συμπίπτουν με τους αρχικούς χρόνους που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, στις οποίες θα εξετασθούν οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες, ενώ η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιείται στις 15 Ιανουαρίου. Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος από τη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Πάντως, πολλοί εκφράζουν εκ νέου επιφυλάξεις για το εάν οι οκτώ αντάρτες του VMRO-DPMNE θα ψηφίσουν εκ νέου υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ μόλις τα Σκόπια ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες, το «μπαλάκι» θα περάσει στην Ελληνική Βουλή.

loading...