ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ! Handelsblatt: Επιδεινώνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών!

Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή ένα περίεργο ρεπορτάζ δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με θέμα ότι επιδεινώνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών!

Του Νίκου Κούτρικα
Και λέμε περίεργο αφού μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Ρεπορτάζ που μας βάζει στο κλίμα της συγχώνευσης τραπεζών, αφού από καιρό ξέρουμε ότι οι ξένοι θέλουν λιγότερους τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα.

Μήπως τελικά ο χορός των συγχωνεύσεων τώρα ξεκινάει;

Σίγουρα η χώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων κάτι το οποίο ξέρει καλά η κυβέρνηση και γιαυτό οι δηλώσεις των κκ Δραγασάκη για το νόμο Κατσέλη ότι έγινε ο νόμος για την περίοδο της κρίσης (!) και τώρα θα αλλάξει δηλαδή πάμε γρήγορα σε αυτόματους πλειστηριασμούς ακινήτων και Φλαμπουράρη περί στήριξης του κ Στουρνάρα…

Προάγγελος εξελίξεων στην χώρα και στις Τράπεζες το σχετικό ρεπορτάζ δεν μένει αυτό πολύ σύντομα θα αποδειχθεί.

Να δούμε το τι αναφέρει η Handelsblatt:

Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στην εικόνα λιγότερων ΑΤΜ στη χώρα αναφέρει η εφημερίδα, καθώς οι τράπεζές τους αρχίζουν τις περικοπές…

Το αναλυτικό άρθρο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υπό τον τίτλο «Επιδεινώνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών».

Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στην εικόνα λιγότερων ΑΤΜ στη χώρα, καθώς «οι τράπεζές τους αρχίζουν τις περικοπές.

Η διάθεση μετρητών είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις τράπεζες. Από το 2010 οι όμιλοι μείωσαν τον αριθμό των ΑΤΜ από 8.650 σε 5.300. Τώρα περιορίζουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το άρθρο επισημαίνει ότι «αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο με το οποίο οι τράπεζες της Ελλάδας προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Όλα εξετάζονται προσεκτικά:

Υποκαταστήματα, προσωπικό, μισθοί, ωράρια εργασίας.

Μπορεί μετά από οκτώμισι χρόνια η Ελλάδα να εξήλθε τον Αύγουστο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ριζικές αλλαγές», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη συνέχεια στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που στα μέσα της χρονιάς άγγιξε σχεδόν το 48% αλλά και στη συνεχιζόμενη μείωση του τζίρου των ομίλων.

Αναφερόμενη στις αλλαγές που πρέπει να δρομολογήσουν επιτακτικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, η Handelsblatt σημειώνει ότι οι περισσότερες αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης εξαγόρασε έξι μικρότερες τράπεζες με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί από την τέταρτη στη μεγαλύτερη πλέον τράπεζα της χώρας. «Ωστόσο, με τις συγχωνεύσεις, η Πειραιώς κληρονόμησε και μεγάλο αριθμό προσωπικού, υποκαταστημάτων και ένα βουνό κόκκινων δανείων», γεγονός που, σύμφωνα με την εφημερίδα, εντείνει τις πιέσεις για περικοπές και εξοικονόμηση κόστους.

Πάντως, η όλη συζήτηση στην Πειραιώς καταδεικνύει ότι έρχονται δύσκολες εποχές για τραπεζικούς υπαλλήλους, συμπεραίνει η οικονομική εφημερίδα.

«Σύμφωνα με ανεπίσημη υπόθεση εργασίας του κλάδου, τα επόμενα τρία χρόνια οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν άλλα 800 υποκαταστήματακαι να απολύσουν 10.000 εργαζόμενους. Ενώ μέχρι πρότινος οι τράπεζες προχωρούσαν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου προσφέροντας εφάπαξ έως και 180.000 ευρώ, αυτή τη φορά οι όροι μάλλον δεν θα είναι τόσο ευνοϊκοί. Στον κλάδο ακούγεται ότι δεδομένων των πιέσεων για μείωση του κόστους, οι απολύσεις δεν αποτελούν πλέον ταμπού.

Ακόμη και το θέμα των συγχωνεύσεων ενδέχεται να επανέλθει στην ατζέντα.

Τα περασμένα χρόνια έγιναν ήδη αρκετές προσπάθειες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του 2012 με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και τη Eurobank, οι οποίες βρέθηκαν λίγο πριν τη συμφωνία που τελικώς όμως κατέρρευσε.

Εδώ και καιρό, αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ΑΕΠ της τάξης των περίπου 185 δισ. ευρώ, είναι πολύ μικρή για να έχει τέσσερις τράπεζες με δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

loading...