Στιβ Μπάνον: H ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει την αποχώρηση της Βρετανίας

Ο Στιβ Μπάνον, για ένα διάστημα σύμβουλος του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής, υποστήριξε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί πάντα να αποτρέψει το Brexit.

Ο Μπάνον, πρώην επικεφαλής του δεξιού ιστότοπου Breitbart, θεωρούμενος ως ο αρχιτέκτονας της νίκης του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, έχει ιδρύσει ένα κίνημα με σκοπό να εκλεγούν εθνικιστές, δεξιοί και λαϊκιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Οι ελίτ στην ΕΕ, τόνισε ο Μπάνον, δεν ήθελαν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει.

«Βλέπετε τι γίνεται. Δεν έχουν καμία πρόθεση να σας αφήσουν να φύγετε — καμία. Ουδεμία», επέμεινε ο Μπάνον σε ομιλία του στην Oxford Union, χωρίς πάντως να επικαλεστεί κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό, πέραν του να πει ότι οι Βρυξέλλες έχουν κάνει τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο πολύ δύσκολη.

«Το έχουν κάνει όσο πιο δύσκολο είναι δυνατόν, και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο πιο δύσκολο είναι δυνατόν», είπε ο Μπάνον.

Το ΗΒ πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ την 29η Μαρτίου 2019. Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι (το 52%) είχαν ταχθεί υπέρ του Μπρέξιτ, ενώ 16,1 εκατομμύρια (το 48%) είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ένωση.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι παρότι τους λύπησε η απόφαση του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα τη σεβαστούν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τους όρους του διαζυγίου αυτή την εβδομάδα. Όμως αντίπαλοί της στο διχασμένο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα προσπαθούν να την ανατρέψουν, διότι πιστεύουν ότι η συμφωνία θα διατηρήσει υπερβολικά στενούς δεσμούς με την Ευρώπη μετά το Μπρέξιτ.

Ο Μπάνον βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές στην Οξφόρδη, που κατήγγειλαν το γεγονός ότι προσκλήθηκε να μιλήσει ένας ρατσιστής ακροδεξιός, όπως τόνισαν. Τελικά, ο 64χρονος μπόρεσε να μπει στην αίθουσα διαλόγου η οποία στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της ένωσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από μια πίσω πόρτα, με συνοδεία αστυνομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...