Η ΜΟΝΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ…

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ










Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

O εχθρός δεν είναι εντός των συνόρων μας, αλλά εκτός, σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ούτε η ΕΕ, ούτε η Ευρωζώνη, αλλά για μία
ακόμη φορά στην πρόσφατη ιστορία η Γερμανία – ενώ μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά εάν ενωθούμε όλοι μαζί, με έναν κοινό στόχο: να ανακτήσουμε όλα όσα χάσαμε, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής μας κυριαρχίας.

«Η κυρία Merkel άλλαξε ριζικά την αντίληψη της γερμανικής πολιτικής, η οποία έως την ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους της είχε μία αρρενωπή χροιά – δίνοντας της ένα θηλυκό πρόσωπο.

 Το γεγονός αυτό λειτούργησε θετικά για τη Γερμανία, καθιστώντας ευκολότερη την άνοδο της στην κορυφή της Ευρώπης – κάτι εξαιρετικά δύσκολο, με κριτήριο τα θηριώδη εγκλήματα που διέπραξε στην ήπειρο μας τον 20ο αιώνα (για τα οποία δυστυχώς αμείφθηκε από τους συμμάχους αντί να τιμωρηθεί το 1953 με τη διαγραφή χρέους, ενώ δεν τήρησε καν τις υποχρεώσεις που ανέλαβε όταν θα ενωνόταν, όπως την πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων).

Η αλλαγή αυτή ήταν το αποτέλεσμα της ύπουλα συγκρατημένης συμπεριφοράς της καγκελαρίου, η οποία κατά κανόνα επιδίωκε τη διατήρηση των ισορροπιών – χωρίς όμως ουσιαστικά να συμβιβάζεται, αλλά επιβάλλοντας με μία αποφασιστική νηφαλιότητα ανυποχώρητα τις προειλημμένες δικές της αποφάσεις.

Απέφευγε δε με έντεχνο τρόπο να κατηγορηθεί πως ο απώτερος στόχος της ήταν η κυριαρχία της Ευρώπης, μέσω της ΕΕ και του ευρώ – χρησιμοποιώντας έξυπνα τη Γαλλία και τους εγωκεντρικούς αλλά απελπιστικά αδύναμους προέδρους της.

Η συμπεριφορά αυτή εμφάνιζε την πολιτική της καγκελαρίου πολύ πιο αδύναμη, από ότι ήταν στην πραγματικότητα – επειδή δεν έδειχνε πως ήθελε να επιβάλλει τις απόψεις της, παρά το ότι τελικά αυτό έκανε. Ο τρόπος όμως που το πετύχαινε δεν ήταν εκδηλωτικός, οπότε περιόριζε τις αντιστάσεις των άλλων από την αρχή.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, η γερμανική ηγεμονία με τη μορφή της συνεχούς επίτευξης ευρωπαϊκών συμβιβασμών δήθεν για το καλό όλων, δεν ήταν διαφορετική στην εποχή της κυρίας Merkel, σε σχέση με αυτήν των προκατόχων της – αφού λειτουργούσε μεν πιο ήπια και συμβιβαστικά, αλλά ταυτόχρονα πολύ περισσότερο αποφασιστικά.

Ως εκ τούτου ελάχιστοι υποπτευόταν πως εγκυμονούσε έναν νέο Χίτλερ, στον οποίο θα παρέδιδε μία οικονομικά κατακτημένη Ε.Ε. – μία ένωση που οι μεγάλες χώρες είναι επικίνδυνο να εγκαταλείψουν, για τις μικρές είναι συνώνυμο με την αυτοκτονία, ενώ για τις αποικίες, όπως η Ελλάδα, εντελώς αδύνατο».

Ανάλυση

Υπάρχουν πράγματι δύο βασικά πολιτικά ή/και φιλοσοφικά δόγματα: ο εθνισμός (μεταξύ άλλων κλειστά σύνορα, πατριωτισμός) και ο διεθνισμός (ανοιχτά σύνορα). Τα δόγματα δε αυτά μπορούν να εφαρμόζονται με δύο κεντρικά οικονομικά συστήματα: (α) με το φιλελεύθερο, το οποίο στηρίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς επίσης (β) με το κομμουνιστικό-σοσιαλιστικό που κατευθύνεται από το κράτος.

Ενδιάμεσα υπάρχουν βέβαια πολλές «αποχρώσεις» – από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που σήμερα μετατρέπεται σταδιακά σε μία κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία των ελίτ, έως τον ολοκληρωτικό κομμουνισμό που απαγορεύει εντελώς την ιδιοκτησία, τείνοντας πια να εξαφανιστεί (λόγω αναποτελεσματικότητας και μη συμβατότητας με τον ανθρώπινο χαρακτήρα).

Περαιτέρω, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το χωρισμό του πλανήτη σε δύο διαφορετικά πολιτικοοικονομικά στρατόπεδα, οι ηγέτιδες δυνάμεις και των δύο περιοχών, οι Η.Π.Α. στη Δύση και η Ρωσία στη Σοβιετική Ένωση, πίστευαν στον εθνισμό όσον αφορά τον εαυτό τους, καθώς επίσης στο διεθνισμό όσον αφορά τους άλλους για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται – με κριτήριο την κυριαρχία τους, την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων/επιχειρήσεων τους, καθώς επίσης τη γλώσσα που επέβαλλαν ως διεθνή στους δικούς τους χώρους επιρροής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...