IncreaseRev

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος: Εργαζόμαστε για να μην επιβαρυνθεί η κατανάλωση

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση δεν προσανατολίζεται σε πολλά κέρδη,  κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον

Την επιβάρυνση των ήδη προβληματικών οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αναφορικά δε με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή ρεύματος λόγω της οικονομικής επιδείνωσης, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε πως «εργαζόμαστε με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατό η κατανάλωση».

«Όσον αφορά στα αποτελέσματα, πράγματι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν το τρίτο τρίμηνο από τη μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος και από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, όπως καταλαβαίνετε, είμαστε εισηγμένη εταιρεία και πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, όμως εκείνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν θα μηδενιστεί το EBITDA και ότι εργαζόμαστε με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατό η κατανάλωση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι από τότε, τουλάχιστον, που αναλάβαμε εμείς ως Διοίκηση δεν έχει γίνει η παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Έχουμε δώσει και την έκπτωση του 15%, έχουμε απορρόφηση όλες τις συνέπειες από τα δικαιώματα του διοξειδίου του άνθρακα, από την άνοδο της οριακής τιμής, από το άνοιγμα της αγοράς ως τυπικό μονοπώλιο σε ένα μεγάλο μέρος, αυτό είθισται να γίνεται ανεξάρτητα, αν εμείς ως επιχείρηση αντιδρούμε ή λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει ή οτιδήποτε άλλο. Έχουμε εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική και είχα την ευκαιρία σε μια συνέντευξή μου να πω, ότι όλοι όσοι συνδιαλέγονται με τη ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, εκτός ίσως από τους μετόχους μας, στους οποίους δεν έχουμε δώσει μέρισμα, γιατί δεν προσανατολιζόμαστε να έχουμε κέρδη πολλά, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον. Η επιχείρηση ως εταιρία θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα κέρδη χωρίς να σημαίνει ότι είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Είναι εταιρεία και προς σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως είπα, προσανατολιζόμαστε».

Νωρίτερα το ζήτημα της οικονομικής πορείας της ΔΕΗ έθεσε ο κ. Κώστας Σκρέκας (ΝΔ) λέγοντας «Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι πάρα πολύ άσχημα το τρίτο τρίμηνο.

Τι εννοώ πολύ άσχημα; Εκτιμούμε, ότι το EBITDA σχεδόν θα μηδενιστεί, ενώ θα παρουσιάσει σημαντικές ζημιές το τρίτο τρίμηνο, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε επίπεδο έτους, εάν συνεχιστούν έτσι, περίπου, οι τιμές των ρύπων και γενικά η λειτουργία της εταιρίας, έτσι όπως πηγαίνει σήμερα, τα ΝΟΜΕ που έχει υποχρεώσει το κράτος στη Δ.Ε.Η. να πουλάει κάτω του κόστους ρεύματος και να το παίρνουν ιδιώτες είτε να το πουλάνε στο εξωτερικό εξάγοντάς το είτε να προσπαθούν να ανταγωνιστούν τη Δ.Ε.Η. και να φέρουν τους καλύτερους πελάτες, όλα αυτά θα οδηγήσουν σε οικονομικά αποτελέσματα τέλος χρόνου, όπου η Δ.Ε.Η. θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ζημιές, κατά τις δικές μας εκτιμήσεις, επαναλαμβάνω, χωρίς να ξέρουμε βέβαια αυτά που γνωρίζετε εσείς από μέσα». Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Παναγιωτάκη να απαντήσει εάν «Είναι πραγματικότητα, ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι τόσο άσχημα και τι σημαίνει να έχει ζημιές η Δ.Ε.Η. πάνω από 200 εκατ. τέλος χρόνου και λειτουργικό περιθώριο κέρδους EBITDA, δηλαδή, περιθώριο κέρδους προ φόρων τόκων αποσβέσεων να είναι κοντά στο 0; Τι σημαίνει αυτό για τη βιωσιμότητα της Εταιρείας; Μία Εταιρεία θεωρείται ζόμπι στη διεθνή Βιβλιογραφία όταν το EBITDA προς το καθαρό χρέος ξεπεράσει τις 7 φορές.

Εδώ θα χρειαστούν 20 και 30 φορές το EBITDA για να καλυφθεί το καθαρό χρέος της εταιρίας που σημαίνει, ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική αυτός είναι ένας δείκτης που δείχνει ότι μια εταιρεία πια έχει περάσει στο στάδιο της μη βιωσιμότητας.

Επειδή, λοιπόν, κατά την άποψη της Ν.Δ. εθνική στρατηγική, ενεργειακός κλάδος και οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα χωρίς μια ισχυρή Δ.Ε.Η. παρακαλούμε να μας πείτε τι προτίθεστε να κάνετε, εάν αυτά τα οποία λέω ισχύουν όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα και εσείς ως Διοίκηση και ο Υπουργός ως πολιτική διακυβέρνηση για να διασφαλίσουμε το βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και ευστάθειας της χώρας μας;»
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...