Πάππαλα η ΕΡΤ: Μαλλιοτραβήγματα στον αέρα από τις φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοι εναντίον Παππά… προς τέρψιν Φίλη και Τζανακόπουλου – Υπουργοί στη «μυστική συνεδρίαση» της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Μπάχαλο η δημόσια τηλεόραση, δεν ελέγχουμε πια κανένα κανάλι. Αλλο κρατική TV και άλλο… Παππική τηλεόραση» – Τσίπρας μαινόμενος: «Μη διαβάσω τίποτε διαρροές στον Τύπο, θα σας τις χρεώσω προσωπικά»
Αν για την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά η υπόθεση «ΕΡΤ» -το περιβόητο «μαύρο»- αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την αρχή της πτώσης της, για την τωρινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., που είχαν κάνει τότε σημαία την επανίδρυσή της, κρύβει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε Βατερλό, σε μία «μαύρη σελίδα», που φανερώνει αφενός μία παλαιοκομματική, πελατειακή και εν τέλει καθεστωτική νοοτροπία και αφετέρου ένα πολιτικό, με σφοδρές εσωκομματικές συγκρούσεις, κάζο.

Από έμβλημα της νέας εποχής η περίπτωση της ΕΡΤ γίνεται μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου και συμπυκνώνει περίπου όλες τις παθογένειες του κυβερνώντος κόμματος: από την προσπάθεια ελέγχου κάθε κρατικής δομής, στο πλαίσιο «κατάκτησης και της εξουσίας, μετά τη διακυβέρνηση», όπως αρέσκονται να λένε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έως την κραυγαλέα ανικανότητα και την εκκωφαντική τσαπατσουλιά, ακόμη και τη διολίσθηση στην κακοδιοίκηση, ου μην και τη σκανδαλώδη σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

Μετά από τρία χρόνια πειραματισμών, άγριας κυβερνητικής προπαγάνδας, πολέμου φατριών και φαυλότητας στην Αγία Παρασκευή, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν με δέος ότι η παλινόρθωση όλου του παλαιού, αμφιλεγόμενου και πασοκικής προέλευσης μηχανισμού και «η μετατροπή της ΕΡΤ σε κομματική ντουντούκα» -σύμφωνα με τα λεγόμενα ακόμα και κομματικών στελεχών- όχι μόνο δεν βοηθά την κυβέρνηση, αλλά και της προκαλεί τεράστια προβλήματα. Η κυβερνητική αναδίπλωση είναι θεαματική, αν και πολλοί εκτιμούν ότι το Μαξίμου έχασε οριστικά το στοίχημα, αφού της τωρινής δραματικής παρέμβασης από την Κουμουνδούρου είχαν προηγηθεί η κατακραυγή της κοινωνίας και η σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Ουσιαστικά, η παρέμβαση της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε εν κρυπτώ την περασμένη Πέμπτη και οδήγησε τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο να ζητήσει την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου και του αναπληρωτή του, Γιώργου Θαλασσινού, άδειασε μεγαλοπρεπώς τον αρμόδιο υπουργό και ήρθε ως αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας του εγχειρήματος για μια απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση κρατική τηλεόραση.

Συγκρούσεις και οξύτητα

Οι πρώτοι που κατάλαβαν αυτή την αποτυχία ήταν οι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μια στοιχειώδη επαγγελματική τριβή και οπτική, όπως ο Νίκος Φίλης, οι οποίοι έθεσαν το θέμα με ιδιαίτερη οξύτητα. Στη συνέχεια και αφού συγκρούστηκαν ανοιχτά με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, που υπερασπιζόταν μετά μανίας την καρικατούρα τηλεόρασης που στήθηκε στο Ραδιομέγαρο, έπεισαν την ηγεσία ότι αυτή η συγκεκριμένη ΕΡΤ δεν εξυπηρετούσε στο παραμικρό την κυβέρνηση, καθώς απαξιώθηκε ραγδαία, χάνοντας οποιαδήποτε αξιοπιστία και έχοντας θλιβερή τηλεθέαση και επιρροή.

Η κακή διοικητική διαδρομή, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες και τη φημολογία περί αδιανόητης και προκλητικής σπατάλης έδωσαν τη χαριστική βολή στο όλο εγχείρημα. Τα όσα ειπώθηκαν στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα όρια του τραγέλαφου, με την ΕΡΤ να γίνεται στόχος σκληρών σχολίων από τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και τον κ. Αλέξη Τσίπρα να παρακολουθεί ενεός το σφυροκόπημα. Χαμηλό ποιοτικό επίπεδο, χαμηλά ποσοστά, έλλειψη στοιχειώδους αντικειμενικότητας, χαμηλής στάθμης ενημέρωση ήταν μερικές από τις επισημάνσεις. Ηταν φανερό ότι η διαμάχη ανάμεσα στις φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ, που ερίζουν μήνες τώρα, είχε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο και ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού. Πολλά στελέχη, με πρώτο τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, μίλησαν για «παραδιοίκηση Καλφαγιάννη», εννοώντας ουσιαστικά ότι ο κ. Παππάς έχει δώσει το τιμόνι της ΕΡΤ στον διαχρονικό συνδικαλιστή του Ραδιομεγάρου.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση της Π.Γ. ήταν πολύ βαρύ, με τον κ. Παππά στη θέση υπόλογου και πολλούς από τους πρωτοκλασάτους συντρόφους του σε ρόλο επικριτών του. Στην πραγματικότητα και με αφορμή την ΕΡΤ, συνασπίστηκαν όλοι οι εσωκομματικοί «εχθροί» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: από τους «αριστερούς» κυρίους Φίλη και Σκουρλέτη έως τον νέο ισχυρό άνδρα του Μαξίμου, τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Και από τους κομματικούς, που είχαν διαμαρτυρηθεί το προηγούμενο διάστημα ότι στην ΕΡΤ «καλούνται και προβάλλονται μόνο οι φίλοι του Παππά» (!!!), έως τους κυβερνητικούς και άλλους, που είδαν ότι οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της απόλυτης κυριαρχίας του υπουργού ΨΗΠΤΕ και το αποκλειστικό δικαίωμα στον διορισμό ατόμων της δικής του επιλογής στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα δύσθυμος με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Και δεν έκρυψε την οργή του, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης μίλησε πολύ αυστηρά προς τα κορυφαία στελέχη. «Δεν θέλω να δω διαρροές στα ΜΜΕ από ό,τι πρόκειται να ειπωθεί εδώ γιατί θα τις χρεώσω προσωπικά στον καθέναν σας», είπε χαρακτηριστικά σε μια προσπάθεια να περιορίσει κάπως τη ζημιά που ήδη προκαλείται στην εικόνα της κυβέρνησης από το όλο θέμα.

Παρ’ όλα αυτά οι διαρροές έγιναν. Και τα όσα ειπώθηκαν ήταν κάτι περισσότερο από αιχμηρά για τον κ. Παππά. «Αλλο κρατική και άλλο… Παππική τηλεόραση», είπε μέλος της Π.Γ., δίνοντας τον τόνο της συζήτησης. «Δεν ελέγχουμε τίποτα, καμία τηλεόραση», συμπλήρωσε άλλος στο ίδιο μοτίβο. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Φίλης επανέλαβε ακόμη πιο έντονα όσα είχε πει και δημόσια για την ΕΡΤ πριν από μερικές εβδομάδες: «Πρόεδρε, δεν μας βλέπει κανένας, ίσως μόνο οι φίλοι του Νίκου (σ.σ.: Παππά). Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει περισσότερο διοικητικά, να μπουν διαφορετικά πρόσωπα. Μέχρι τον Ταγματάρχη βάλαμε και πάλι δεν καταφέραμε να βάλουμε τάξη στο ‘‘μαγαζί’’. Εχουμε καταλήξει πάλι στο μηδέν, να βλέπουμε τον Καλφαγιάννη (σ.σ.: πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ) να κάνει ό,τι θέλει. Και στο κάτω-κάτω ο Κωστόπουλος είναι απλώς ο άνθρωπος που ο Καλφαγιάννης υπέδειξε στον σύντροφο Παππά» – σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρατηρήσεις όλων.

Ο τραγέλαφος με τον Βασίλη Κωστόπουλο

Στον υπουργό ΨΗΠΤΕ χρεώθηκε και ο τραγέλαφος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν κατά την κατάθεσή του ο κ. Κωστόπουλος, μόλις μερικές ώρες πριν από τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, είχε επιτεθεί εξαιρετικά απαξιωτικά στον πρώτο πρόεδρο της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Διονύση Τσακνή – παρά την πικρία που εξέφρασε πριν από έναν χρόνο με την παραίτησή του από την προεδρία της ΕΡΤ, ο τραγουδοποιός εξακολουθεί να θεωρείται τοτέμ για την αριστερή συνείδηση του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, κάποιος από τους συντρόφους του στενού του κύκλου υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι «δεν μπορεί να υπολειτουργεί η ΕΡΤ και να μη διεκδικεί μερίδιο, να μην έχει παρέμβαση, σε μια περίοδο όπου αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό τώρα που έκλεισε το MEGA, τώρα που ο Βαρδινογιάννης μπήκε στον ALPHA. Τα πράγματα αλλάζουν – και δεν είναι σίγουρο ότι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται θα μας συμφέρει». Εννοείται πως κανείς δεν χρειάστηκε να υπενθυμίσει στον κ. Τσίπρα ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να εισέλθει ακυβέρνητη, παραπαίοντας στην προεκλογική περίοδο.

Η πίεση για κατεπείγουσα παρέμβαση στην ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα εντάθηκε τόσο από τον εμφύλιο πόλεμο εντός του Ραδιομεγάρου όσο και από την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο. Ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον Νίκο Φίλη, έφτασαν να καταγγέλλουν δημόσια την απαράδεκτη κατάσταση στην ΕΡΤ, μιλώντας για «παραδιοίκηση και συντεχνιακό καθεστώς», αλλά και για προπαγανδιστικές τακτικές που δεν εγγυώνται «απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση» κ.λπ. Ως αρμόδιος υπουργός, ο κ. Παππάς είχε σηκώσει το γάντι, διατυμπανίζοντας ότι θα ανοίξει ο φάκελος «μαύρο στην ΕΡΤ», εννοώντας το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το καλοκαίρι του 2013.

Ωστόσο, το υποτιθέμενο άνοιγμα του εν λόγω φακέλου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής λειτούργησε ανάποδα για την κυβέρνηση. Διότι κατά τη διάρκεια της ελεγκτικής διαδικασίας ο κ. Κωστόπουλος επιβεβαίωσε αυτά που όλοι γνώριζαν: ότι στην ΕΡΤ το πραγματικό κουμάντο ασκείται από τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, τον αρχισυνδικαλιστή Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Οτι στην ΕΡΤ μαίνεται εσωτερικός πόλεμος μεταξύ 4-5 φατριών – αν και το παράδοξο είναι ότι όσοι κονταροχτυπιούνται για τη νομή της εξουσίας μέσα στο επιβλητικό κτίριο της Αγίας Παρασκευής πρόσκεινται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναλόγως της υπο-ομάδας του κυβερνώντος κόμματος με την οποία συνδέονται, υπάρχουν π.χ. οι «προεδρικοί», οι «φίλοι των 53+», οι «άνθρωποι των Φίλη και Βούτση», ακόμη και οι συμπαθούντες τον «Ρουβίκωνα», προς υπεράσπιση του οποίου ορισμένοι εξ αυτών προσέρχονται ενίοτε στα δικαστήρια ως μάρτυρες υπεράσπισης κ.λπ.

Ο κ. Κωστόπουλος στη Βουλή κατηγόρησε ανοιχτά την προηγούμενη διοίκηση, δηλαδή κυρίως το δίδυμο Διονύση Τσακνή – Λάμπη Ταγματάρχη, ένα σχήμα όμως που είχε τοποθετηθεί στην ΕΡΤ κατευθείαν από το γραφείο του πρωθυπουργού. Κατήγγειλε «ανηλεή πόλεμο» και καταλόγισε ανικανότητα στους προκατόχους του. Μεταξύ πολλών άλλων τραγελαφικών, αφηγήθηκε το πώς βρήκε «το γραφείο μου κλειδωμένο και τα κλειδιά χαμένα» την πρώτη ημέρα που πήγε να αναλάβει υπηρεσία. Τελικά, η προσπάθεια του υπουργείου ΨΗΠΤΕ να αλλάξει την ατζέντα για την ΕΡΤ σκαλίζοντας παλιές πληγές απέτυχε παταγωδώς. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία Αννέτα Καββαδία, θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη γραμμή Παππά και τη μεταχείριση της ΕΡΤ ως υπουργικό φέουδο. «Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες τις οποίες ούτε μπορούμε αλλά ούτε και θέλουμε να αγνοήσουμε», δήλωσε η κυρία Καββαδία.
Η παρέμβαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε εν κρυπτώ την περασμένη Πέμπτη, οδήγησε τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο να ζητήσει παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου και του αναπληρωτή του Γιώργου Θαλασσινού
Ο εμφύλιος Κωστόπουλου – Θαλασσινού

Από μια άποψη, οι κύριοι Κωστόπουλος και Θαλασσινός ήταν τα εύκολα και προφανή θύματα. Κλήθηκαν να επιδώσουν τις παραιτήσεις τους παρόλο που είχαν διοριστεί στην ΕΡΤ τον περασμένο Μάρτιο με την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και, βεβαίως, κατόπιν εισήγησης του κ. Παππά.

Οι δυο τους είχαν προλάβει να έρθουν σε ολέθρια ρήξη. Στην τελευταία επιστολή του προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, ο κ. Θαλασσινός καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «ο Βασίλης Κωστόπουλος επέλεξε να ορίσει τον εαυτό του ως προσωρινό γενικό διευθυντή Ραδιοφωνίας γιατί όλες οι αποφάσεις για την επιλογή προσώπων -και σ’ αυτή όπως και σε άλλες Γενικές Διευθύνσεις- είναι προειλημμένες από άλλα κέντρα παραδιοίκησης. Ο ίδιος δεν γνώριζε ούτε καν πού βρίσκεται το στούντιο» κ.λπ. Ο κ. Θαλασσινός ήταν αποκαλυπτικός για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ: «Σε ορισμένες περιπτώσεις ο προσωρινός γενικός διευθυντής κατέφυγε σε μεθόδους ανακριτικές ή σε χρήση ‘‘πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων’’, π.χ. ‘‘εσύ είσαι του Φίλη’’». Κατόπιν αναφέρεται στον κ. Πάνο Χρυσοστόμου, τον οποίο ο κ. Καλφαγιάννης προώθησε στη Διεύθυνση της Ραδιοφωνίας ως εκλεκτό του, παρόλο που κατά τον κ. Θαλασσινό δεν διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για τη θέση. «Ο Π. Καλφαγιάννης, με το γνωστό αχαρακτήριστο ύφος», καταγγέλλει ο κ. Θαλασσινός, «μου είπε ‘‘λοιπόν, διώξε αμέσως όλους αυτούς τους… (σ.σ.: είπε ονόματα και χαρακτηρισμούς) και βάλε διευθυντή Ραδιοφωνίας τον…’’».

Στον κ. Θαλασσινό είχε απαντήσει με μια οξύτατη ειρωνική επιστολή ο Βασίλης Κωστόπουλος, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες: «Ο κ. Θαλασσινός μιλάει για ‘‘παραδιοίκηση’’ όταν όλη η συμπεριφορά του εδώ και 15 μήνες αποδεικνύει ότι η μόνη παραδιοίκηση είναι αυτή που προσπάθησε να εγκαθιδρύσει ο ίδιος»!

Πάντως η απόφαση του κ. Κωστόπουλου να αναλάβει ο ίδιος εκτός όλων των άλλων καθηκόντων και χρέη προσωρινού γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας είχε προκαλέσει σεισμό στο Ραδιομέγαρο. Η έλλειψη ικανών ανθρώπων στην ΕΡΤ, που αριθμεί περισσότερους από 2.500 υπαλλήλους, συνδυάζεται με την παράλληλη και συντονισμένη προσπάθεια απομάκρυνσης των αξιόλογων στελεχών. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα και ενδεικτικά, ας αναφερθούν απλώς τα ονόματα του τεχνικού γκουρού της ΕΡΤ Νίκου Μιχαλίτση, της νομικής συμβούλου Βίκυς Σουλτανιά και του εντεταλμενου συμβούλου Προγράμματος Σπύρου Κρίμπαλη.

Οταν ο Θαλασσινός, σε προηγούμενη επιστολή του, έκανε λόγο αηδιασμένος για «προϊσταμένους που δεν γνωρίζουν ούτε αγγλικά» έδειχνε με το δάχτυλο την κραυγαλέα αναξιοκρατία που επικρατεί στην ΕΡΤ. Η Μαίρη Κρέτση ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προγράμματος παρόλο που είχε να επιδείξει μηδενική εμπειρία, καθώς προηγουμένως εργαζόταν στο τμήμα μεταφραστών-διερμηνέων. Υπάρχουν όμως πολύ χειρότερα: σε θέση προϊσταμένου υπηρετούσε κάποιος που έχει καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών. Πιθανώς όμως η στήριξη από κάποια κυρία με επιρροή, πρώην υπουργό στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να λειτουργεί ως εξαγνισμός για κάθε αδίκημα, όσο σοβαρό και εάν είναι.

Η κυβερνητική αγωνία

Η πρωτοβουλία του Λευτέρη Κρέτσου να απαιτήσει παραιτήσεις στην πραγματικότητα είναι μια φριχτά καθυστερημένη πρωτοβουλία. Θεωρητικά συμβολίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να σπάσει το θεσμικό απόστημα στην ΕΡΤ – μόνο που είναι πια πολύ αργά, καθώς ο οργανισμός έχει υποστεί βαρύτατα ηθικά πλήγματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλησε να δείξει ότι ανέλαβε δράση επειδή προφανώς συνειδητοποίησε ότι η παρασιώπηση, κοινώς το «κουκούλωμα», δεν είναι πλέον εφικτό. Πλέον από το Μαξίμου αναζητούνται εναγωνίως τα πρόθυμα εκείνα πρόσωπα που θα αναλάβουν το πηδάλιο της βαριά άρρωστης ΕΡΤ. Ο 78χρονος Βασίλης Κωστόπουλος έχει υπογράψει σύμβαση που τυπικά λήγει στις 27/7/2022. Επομένως, δικαιούται αποζημίωση για το εναπομείναν διάστημα της θητείας του ως CEO της ΕΡΤ, η οποία διακόπτεται μονομερώς με απόφαση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ. Το να μείνει διοικητικά ακέφαλος ο οργανισμός για ένα διάστημα τουλάχιστον 40 ημερών δεν αποκλείεται καθόλου – εφόσον, βάσει κοινής λογικής, αποκλείεται να υπάρξει πληθώρα προσφορών για τη συγκεκριμένη θέση στην τρέχουσα συγκυρία, όπου ο χρονικός ορίζοντας δεν ξεπερνά τον Μάιο του 2019. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί η ΕΡΤ.

Η αντίδραση των δημοσιογράφων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκπροσωπώντας συνδικαλιστικά τον δημοσιογραφικό κλάδο ως δευτεροβάθμιο όργανο έλαβε και αυτή μέρος στον χορό των δριμύτατων καταγγελιών για την κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ, κάνοντας ανοιχτά λόγο για «έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών» κ.λπ. Σε εκτενή της ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ αναφέρεται στην αθέτηση «της δέσμευσης περί του αυτονόητου, ότι δηλαδή επικεφαλής των ενημερωτικών τομέων θα είναι δημοσιογράφοι. Αντί αυτού με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ ανέλαβε και τον τομέα της Ενημέρωσης. Ενώ και στον ορισμό των διευθυντών των περιφερειακών σταθμών η δέσμευση του Δ/ντος Συμβούλου ενώπιον των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και πάλι δεν τηρήθηκε. Στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και στη Φωνή της Ελλάδας επελέγησαν διευθυντές μη δημοσιογράφοι». Και το πράγμα χειροτερεύει: «Σε σύνολο 19 περιφερειακών σταθμών, μόνο σε 5 ορίστηκαν επικεφαλής δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι 14 προέρχονται από άλλες ειδικότητες εργαζομένων. Συγκεκριμένα, 5 διοικητικοί υπάλληλοι, 4 μουσικοί παραγωγοί, 3 τεχνικοί και 1 χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Τα πολικά νούμερα και το χρήμα

Το Ραδιομέγαρο, για άλλη μια φορά στην ιστορική του πορεία, γίνεται πεδίο μάχης για την επιρροή και τη νομή της εξουσίας. Την ίδια στιγμή οι εκπομπές της ΕΡΤ παραμένουν κολλημένες στα χαμηλά μονοψήφια των μετρήσεων τηλεθέασης. Αλλά και οι κομπασμοί της ηγεσίας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ για τα… εκατομμύρια των Ελλήνων που παρακολουθούν τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις από τους εντός έδρας αγώνες 7 ομάδων της Σούπερ Λιγκ δεν είναι επαρκώς κοστολογημένοι. Για την μπάλα δαπανώνται 53 εκατ. ευρώ από το δημόσιο χρήμα, τα έσοδα από διαφημίσεις είναι ανάξια λόγου, ενώ οι πρωτότυπες παραγωγές είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Ιδιαίτερα όταν διάφορα κουλτουριάρικα αναμασήματα όπως η μίνι σειρά «Το πέταγμα του Κύκνου» κοστίζουν 6-7 φορές περισσότερα από τα επεισόδια μιας διεθνούς υπερπαραγωγής, όπως το «Peaky Blinders». Ο στρεβλός, εντελώς παρανοϊκός τρόπος που διοικείται η ΕΡΤ σήμερα προβλέπει ότι στο ένα γραφείο ανατίθενται αχρείαστες δήθεν μεικτές παραγωγές, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα τη διαβόητη «Επόμενη Ημέρα», η οποία γυρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου εντός ΕΡΤ, αλλά πληρώνεται εκτός. Σε κάποιο άλλο γραφείο, πάντως, στον δεύτερο όροφο, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης προκηρύσσει στάσεις εργασίας. Υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι του είχαν τάξει μια-δυο εκατοντάδες προσλήψεις σε αντάλλαγμα της εργασιακής ειρήνης εντός ΕΡΤ. Μάλλον όμως η συμφωνία παραβιάστηκε – και οι απεργίες της ΠΟΣΠΕΡΤ έρχονται.

loading...