Ο ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ

Για 1.130 χρόνια και βάλε ήταν χριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, του Ακαμάτη, όπως λεγόταν, ίσως επειδή οι Τούρκοι του επέτρεπαν να λειτουργεί μόνο μία φορά τον χρόνο.Εκεί αποδίδουν εν μέρει οι αρχαιολόγοι την καλή διατήρησή του μέχρι τις μέρες
μας.

Ο ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης, που δεσπόζει στον λόφο του Αγοραίου Κολωνού μέσα στην αρχαία Αγορά είναι ο καλύτερα διατηρημένος επί ελληνικού εδάφους και το παλαιότερο δείγμα ναού κατασκευασμένου σχεδόν εξ ολοκλήρου από μάρμαρο.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από τον Παρθενώνα, αλλά ολοκληρώθηκε μετά από αυτόν. Για χρόνια είχε παρερμηνευθεί ως «Θησείο», ως ναός δηλαδή αφιερωμένος στον Θησέα, λόγω των γλυπτών στις μετόπες.

Επί Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν το ρομαντικό άντρο των ερωτευμένων. Πάνω στα μάρμαρά του χάραζαν οι Αθηναίοι τις εμπειρίες και τους καημούς τους. Τον 18ο αιώνα εδώ ενταφιάσθηκαν πολλοί επιφανείς προτεστάντες κι αργότερα, το 1834, η πόλη υποδεχόταν με δοξολογίες τον Οθωνα. Μετά έγινε μουσείο κι επέστρεψε σταδιακά στην αρχαιοελληνική μορφή του.

loading...