Αρχαίος Έλληνας με μολότοφ στους Στύλους Ολυμπίου Διός

Κλειστό ήταν το κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, λόγω ενός μαθητικού συλλαλητηρίου που εξελίχθηκε σε «μάχη» με τα ΜΑΤ.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια, τα αίματα άναψαν στο Σύνταγμα -αφού πίσω από την πορεία εμφανίστηκαν κουκουλοφόροι- ωστόσο η ένταση μεταφέρθηκε ως και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Εκεί, εκτοξεύτηκαν μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, με τον δρόμο να μεταμορφώνεται σε… πεδίο μάχης.

Μάλιστα, ένα ξύλο, αρκετά μεγάλο, είχε πέσει κάθετα στο δρόμο και καιγόταν. Όπως αποδείχτηκε δεν ήταν ένα απλό ξύλο, αλλά ένα… κοντάρι.

Ο φακός πολλών φωτογραφικών πρακτορείων αποτύπωσε ένα ιδιαίτερο καρέ: Τη στιγμή που το κοντάρι έχει πιάσει φωτιά από τη μολότοφ εμφανίζεται και ο ιδιοκτήτης του, ένας… αρχαίος Ελληνας! Ενας άνδρας ντυμένος με χλαμύδα, ο οποίος κρατούσε την ασπίδα του.

Απολύτως φυσιολογικά, η εικόνα αυτή έγινε viral , ενώ τα σχετικά σχόλια των χρηστών έκαναν λόγο για «αρχαιολατρεία», «για το πνεύμα το αρχαίο, το αθάνατο, που ξύπνησε από τη λήθη και επέστρεψε για να τιμωρήσει τους μπαχαλάκηδες που διαταράσσουν την ησυχία του μνημείου και βεβηλώνουν την ιερότητα του χώρου».

Η αλήθεια, βέβαια, απέχει από τα όσα γράφτηκαν σχετικά, την οποία περιέγραψε ο Παναγιώτης 

Παπαχατζής σε ένα ποστ του.

«Αυτή εδώ η εικόνα δεν δείχνει ΕΛΙΝΑΡΑ, αδέλφια. Έναν απλό μεροκαματιάρη -που ντύνεται αρχαίος Έλληνας για να βγάλουν φωτό οι τουρίστες μαζί του στους Στύλους του Ολυμπίου Διός- δείχνει. Που βρέθηκε, άθελά του, δίπλα στις μολότοφ και τον έψησαν οι φωτογράφοι να βγάλει δυο πόζες. Την πάτησαν μέχρι και κόμματα σήμερα (όσο κόμμα μπορεί να είναι το Ποτάμι).
Γκουγκλ ιτ βρε, δεν είναι δύσκολο».

Όντως, αυτός ο άνθρωπος ζει από αυτή τη δουλειά, με τους τουρίστες να ποζάρουν δίπλα του, και τη στιγμή της σύρραξης και της ρήψης των μολότοφ χρειάστηκε να διασχίσει τη λεωφόρο Αμαλίας. Οι φωτογράφοι των πρακτορείων του ζήτησαν να ποζάρει, εκείνος το έκανε και έτσι προέκυψε αυτό το μοναδικό στιγμιότυπο.

Ησυχάστε, λοιπόν, δεν σηκώθηκαν από τους τάφους τους οι αρχαίοι Έλληνες, αντιδρώντας στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Αν και, μεταξύ μας, πολλοί αρχαιολάτρες προσδοκούν μια τέτοια εξέλιξη. Αλλωστε, πόσοι από αυτούς δεν βρίσκονται και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Παναγιώτης Παπαχατζής
loading...