Ο πόλεμος που κράτησε 335 χρόνια και δεν είχε κανέναν νεκρό

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία κράτησε 335 χρόνια και τελείωσε το 1986! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος στην ιστορία ξεκίνησε το 1651 και τελείωσε μόλις πριν από 31 χρόνια.

Τα νησιά Σίλι βρίσκονται στα ανοιχτά του αρχιπελάγους της Κορνουάλης.
Το 1651, κατά την διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου, ενεπλάκησαν σε μια διαμάχη με την Ολλανδία που κράτησε μέχρι το 1986. Το ακόμα πιο περίεργο ήταν πως δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός!

Οι Ολλανδοί εκείνη την εποχή, χωρίς να αναμειγνύονται πραγματικά στον Εμφύλιο, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στο πλευρό των Κοινοβουλευτικών, που από το 1642 βρίσκονταν σε διαμάχη με τους Βασιλόφρονες. Θεώρησαν πως αυτοί θα είναι οι τελικοί νικητές του εμφυλίου, οπότε πήγαν με το μέρος τους. Οι Βασιλόφρονες από την άλλη, ήταν για πάρα πολλά χρόνια σύμμαχοι με τους Ολλανδούς. Θεώρησαν αυτή την κίνηση κάτι σαν προδοσία και αποφάσισαν να εκδικηθούν τους πρώην συμμάχους τους, κάνοντας επιδρομές σε ολλανδικά πλοία που έπλεαν σε αγγλικά ύδατα.

Προς το τέλος του εμφυλίου, το 1651 δηλαδή, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για τον Βασιλιά Κάρολο τον Α’ και τους Βασιλόφρονες φίλους του. Ύστερα από πολλές και σφοδρές μάχες, ο Όλιβερ Κρόμγουελ είχε αναγκάσει τους βασιλόφρονες να υποχωρήσουν στο τελευταίο τους οχυρό, την Κορνουάλη, την ίδια στιγμή που το ναυτικό τους, είχε αναγκαστεί να καταφύγει στα μικρά νησιά Σίλι.

Οι Ολλανδοί, θέλοντας να αναπληρώσουν με κάποιο τρόπο τις ζημιές που δέχτηκαν από τις επιδρομές των Βασιλοφρόνων, έστειλαν στόλο 12 πολεμικών πλοίων στα νησιά Σίλι ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Αφού οι συζητήσεις έπεσαν στο κενό, ο Ολλανδός Ναύαρχος Μάαρτεν Τρομπ κήρυξε πόλεμο στα νησιά Σίλι, στις 30 Μαρτίου του 1651.

Τρεις μήνες αργότερα, οι δυνάμεις του Κρόμγουελ, υπό τις διαταγές του Ναυάρχου Ρόμπερτ Μπλάκ, ανάγκασαν τον στόλο των Βασιλοφρόνων να παραδοθεί στα νησιά Σίλι, τα οποία έπεσαν στα χέρια των Κοινοβουλευτικών.

Οι Ολλανδοί τα μάζεψαν και πήραν τον δρόμο του γυρισμού για την πατρίδα τους. Όμως ξέχασαν να κηρύξουν ειρήνη με τα μικροσκοπικά νησιά Σίλι!

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ

Το 1985 ένας ιστορικός από τις νήσου Σίλι, με το όνομα Ρόι Ντάνκαν, έστειλε γράμμα στην ολλανδική πρεσβεία του Λονδίνου, για να μάθει αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα υποστήριζαν τον παράλογο ισχυρισμό του πολέμου των 335 ετών. Προς έκπληξη όλων, η πρεσβεία έφερε στην επιφάνεια μια σειρά στοιχείων, που αποδείκνυαν πως τα νησιά Σίλι και η Ολλανδία ήταν όντως ακόμα σε πόλεμο!

Ανήσυχος ο Ντάνκαν, έγραψε ξανά στον Ολλανδό πρέσβη, Ρέιν Χαϊντεκόπερ, προσκαλώντας τον στα νησιά ώστε να υπογραφεί μια συμφωνία ειρήνης. Ο πρέσβης δέχθηκε και στις 17 Απριλίου του 1986, η Ολλανδία και τα νησιά Σίλι, υπέγραψαν την συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο στην ιστορία, που δεν είχε κανέναν νεκρό!

Οι κάτοικοι των νησιών, μπορούσαν τώρα να κοιμούνται ήσυχοι. Γιατί όπως είπε και ο Ολλανδός πρέσβης, «Θα πρέπει να ήταν τρομερό να νομίζουν ότι θα μπορούσαμε να επιτεθούμε ανά πάσα στιγμή». Ο παραλογισμός του πολέμου σε όλο του το μεγαλείο..

loading...