Πτώση δίχως τέλος για το πετρέλαιο – 12 ημέρες πτώσης και συνεχίζει

Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο επεκτείνοντας το πτωτικό σερί σε 12 ημέρες μετά τις πιέσεις Τραμπ στον ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε μείωση της προσφοράς, την ώρα που ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών προειδοποιεί για πλεονάζουσα προσφορά το
2019.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI υποχωρεί κατά 1,6% στα 58,98 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας ένα ιστορικό πτωτικό σερί, ενώ έχει απωλέσει πάνω από το 20% της αξίας του από το υψηλό τεσσάρων ετών του Οκτωβρίου.

«Η αγορά φαίνεται όλο και περισσότερο ανήσυχη για την προοπτική πλεονάζουσας προσφοράς», σχολίασε ο Norbert Ruecker της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, ενώ πρόσθεσε «Τα hedge funds και οι άλλοι κερδοσκόποι άλλαξαν απότομα τις θέσεις τους από long σε short».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΟΠΕΚ προέβη σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019, προειδοποιώντας παράλληλα για πλεονάζουσα προσφορά του χρόνου.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, ήτοι κατά 70.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (1,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

Παράλληλα, η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις εντείνοντας τις ανησυχίες για μια νέα περίοδο υπερπροσφοράς.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες, με οδηγό τις ΗΠΑ, θα είναι κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως μεγαλύτερη των εκτιμήσεων το 2019 στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η συνολική μέση παραγωγή πετρελαίου το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 62,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

loading...