Το επίσημο ντεμπούτο του «νέου» τροποποιημένου τυφεκίου G3A3

Το νέο τροποποιημένο τυφέκιο έχει εφοδιάσει το προσωπικό του «Λόχου Αμέσου Επεμβάσεως» (ΛΑΕ).

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Μια ευχάριστη έκπληξη είχαν όσοι βρέθηκαν στο παρατηρητήριο της αμφίβιας αποβατικής ενεργείας, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων 2018».

Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε δημόσια και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αφού παρίσταντο πέντε αρχηγοί, το «νέο» τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατασκευαζόταν από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων ΑΕ (ΕΒΟ ΑΕ), νυν «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ)!

Το νέο τροποποιημένο τυφέκιο δεν έχει εφοδιάσει το σύνολο του προσωπικού της τοπικής 96 ΑΔΤΕ, προφανώς λόγω υψηλού κόστους για το σύνολο του προσωπικού, αλλά «μόνο» το προσωπικό του «Λόχου Αμέσου Επεμβάσεως» (ΛΑΕ) του Σχηματισμού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του ΛΑΕ αποτελείται από μόνιμα, έμπειρα στελέχη, έτσι ώστε να επέρχεται συσσωρευμένη εμπειρία στο τμήμα, και έχει ως αποστολή του την άμεση επέμβαση, όπως λέει και ο τίτλος του, σε οποιοδήποτε από τα 43 νησιά, νησίδες και μικρονησίδες της Χίου δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, είτε από τους Τούρκους είτε από οποιαδήποτε άλλη απειλή.

Κάθε σχηματισμός των νησιών είναι υπεύθυνος και για ένα τμήμα ΛΑΕ που υπάρχει στη δύναμή του για τον ίδιο σκοπό και αποστολή και με τις ίδιες «προδιαγραφές»!

Το «νέο» τροποποιημένο τυφέκιο G3A3, στους νεωτερισμούς που έχει ενσωματώσει, και είναι προϊόν των εμπειριών του προσωπικού αλλά και των υπαρχουσών επιχειρησιακών αναγκών το τελευταίο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνει και τα εξής:

1) Πτυσσόμενο κοντάκιο, όπως αυτών της αραβίδος των Ειδικών Δυνάμεων του Μ4.

2) «Ανοικτή» κάννη, όπου έχουν προσαρμοσθεί τέσσερις ράβδοι «Πικαντίνυ» πάνω σε κάθε μία από τις οποίες μπορεί να προσαρμοσθούν – προσθαφαιρούμενα – φακός, σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος (red spot) κλπ

3)Κάθετη λαβή στη θέση του χειροφυλακτήρα για καλύτερο και πιο άνετο «πιάσιμο» του τυφεκίου από τον κάτοχό του.

4)Ειδική θέση στο πάνω σημείο του κορμού του τυφεκίου, όπου μπορεί να προσαρμοσθεί είτε θερμική νυχτερινή διόπτρα, είτε μονόφθαλμη διόπτρα νυχτερινής οράσεως, είτε συνδυασμός των προαναφερθέντων.

Η εκτίμηση είναι ότι παρόμοια «τροποποιημένα» τυφέκια G3A3 διαθέτει το προσωπικό όλων των ΛΑΕ όλων των σχηματισμών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και όλοι οι ΛΑΕ των μηχανοκινήτων και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη!

Ασφαλώς πρόκειται για μία καλή αρχή, οικονομικού μεγέθους προς το παρόν, που ευχής έργον είναι να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό, όταν το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας.

loading...