Ο αλυτρωτισμός των Σλάβων των Σκοπίων και ο μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών

Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, συγγραφέα

Πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο γειτονικό κράτος με αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις.

Στην δική μου ανάλυση θέλω να επισημάνω ορισμένες σταθερές που παραμένουν διαχρονικές και έχουν επιβεβαιωθεί από το δημοψήφισμα.

Πρώτον, οι Σλάβοι των Σκοπίων, κατά Γκλιγκόροφ, παραμένουν σταθερά και ανυποχώρητα υπέρ του αλυτρωτισμού, παρ’ όλο που τους παραχωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ιθαγένεια, εθνότητα και γλώσσα. Απέδειξαν ότι ακόμη και τον όρο Βόρειος Μακεδονία δεν αποδέχονται, με την προτιθέμενη αλλαγή του συντάγματος, γιατί τους αφαιρεί, κατά την άποψή τους, το δικαίωμα να υλοποιήσουν τα αλυτρωτικά τους σχέδια για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων αδελφών τους στην ελληνική Μακεδονία. Την δυσκολία αφαίρεσης του αλυτρωτισμού των Σλάβων των Σκοπίων τόνισε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σε ομιλία του στο Κρούσεβο (27.9.2018), όπου είπε ότι: «Δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας, αλλά σε αντάλλαγμα διασφαλίζουμε μια αιώνια αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας μας».

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αυτό το αντάλλαγμα δεν ήταν αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία των Σλάβων των Σκοπίων, παρ’ όλο που και οι αξιώσεις των Σκοπιανών έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση αποδεκτές. Αυτό τονίζει βασικά και η προ δεκαετίας (29.7.2008) αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με τίτλο «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας». Η κυβέρνηση των Σκοπίων θα δύνατο να αποδεχθεί μια συμφωνία για το ονοματολογικό υπό τους ακόλουθους όρους:
«– Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. […].
– Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, […].
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Κατόπιν των ανωτέρω είναι σαφές ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν πρόκειται να αποδεχτούν και στο μέλλον καμία συμφωνία που θα τους θέτει οποιουσδήποτε διεθνείς φραγμούς στον αλυτρωτισμό τους. Η τελική απόδειξη ήρθε σε όσους αμφισβητούσαν αυτήν την πραγματικότητα με το δημοψήφισμα.

Δεύτερον, η επιμονή των Αλβανών των Σκοπίων και μάλιστα με την απαράδεκτη για διεθνείς πρακτικές παρέμβαση στα εσωτερικά του κράτους αυτού από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, να υπερψηφίσουν οι Αλβανοί την συνθήκη των Πρεσπών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα που πρέπει να ερμηνευτούν και αξιολογηθούν αναλόγως.

Η ερμηνεία της στάσης της Αλβανίας και των Αλβανών των Σκοπίων βρίσκεται στα πρακτικά της υποεπιτροπής για την Ευρώπη, την Ευρασία και τις αναδυόμενες απειλές, της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των αντιπροσώπων του Κογκρέσου των Η.Π.Α., (Μάιος 2017), όπου οριοθετείται η αναγκαιότητα της ένταξης, υπό οποιοδήποτε καθεστώς ή ιδιότητα, των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, για την επίτευξη του αντικειμενικού στρατηγικού στόχου των ΗΠΑ – ν’ αναχαιτισθεί «“πάση δύναμη και θυσία” η βαθιά διείσδυση και ο έλεγχος της Μόσχας στην ευρύτερη και μείζονα περιοχή των Βαλκανίων».

Η αναχαίτιση αυτή μπορεί κατά τους Αμερικανούς και του λοιπούς «άσπονδους φίλους και συμμάχους μας» στο ΝΑΤΟ και κυρίως τους Γερμανούς και όχι μόνο, στην Ευρώπη, να επιτευχθεί με την ενίσχυση και ανάδειξη της Αλβανίας ως της μεγαλύτερης και ισχυρότερης δύναμης στα Βαλκάνια, για τους εξής απλούς και αυτονόητους λόγους: Κατά κύριο λόγο η Αλβανία είναι το μόνο μη σλαβικό έθνος στην Χερσόνησο του Αίμου, που δεν έχει καμία απολύτως συγγένεια με τα σλαβικά φύλα των Βαλκανίων και που οι δυτικοί δεν εμπιστεύονται ότι ο δεσμός τους με την σλαβική Ρωσία θα διασπαστεί στο διηνεκές.

Εκτός αυτού η προοπτική για την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας με την μελλοντική αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια θα ευνοήσει την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, η οποία θα ενισχύσει την προσπάθειά της να εντάξει στην επικράτειά της και την «Νότια Ήπειρο» δηλαδή την ελληνική Ήπειρο, που την αποκαλεί Τσαμουριά και την θεωρεί κατακτημένη από τους Έλληνες, με την συνθήκη της Λωζάννης.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι μια των ημερών, όταν γίνουν πλειοψηφία στα Σκόπια και αυτό θα γίνει σε μερικές δεκαετίες, όπως αναλογικά έγινε και στο Κόσοβο, την καρδιά της σερβικής επικράτειας, θα διεκδικήσουν και την Μακεδονία του Αιγαίου, γιατί θα ισχυριστούν, ανάμεσα στα άλλα, ότι λόγω συγγένειας της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπία με τους Ιλλυριούς, καθ’ ότι θεωρούν την μητέρα του ιλλυρικής καταγωγής, θα διεκδικήσουν και την σημερινή περιοχή που διεκδικούν οι Σλάβοι των Σκοπίων. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της δικής τους επίμονης προσπάθειας να υπερψηφιστεί η προδοτική από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνίας των Πρεσπών. Ούτως ή άλλως διακηρύττουν οι Αλβανοί στην διαπασών ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στην Ελλάδα, αλλά μόνο αλβανικής καταγωγής. Η προπαγάνδα αυτή θα αποτελέσει την επόμενη φάση ανατροπής, ακύρωσης ή όπως λέγεται επικαιροποίησης της διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία μας κατοχύρωσε την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Δυτική Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που διεκδικούν τώρα όλοι οι γείτονές μας.

Συμπερασματικά η προσπάθεια των γειτόνων μας και των «άσπονδων φίλων και συμμάχων μας», κυρίως Αμερικανών και Γερμανών, αποσκοπεί στην εδαφική συρρίκνωση της Ελλάδας και την πληθυσμιακή της μείωση (και αλλοίωση και με την υπογεννητικότητα και την εισροή και νομιμοποίηση αλλοδαπών και των μνημονίων), ώστε η Ελλάδα ποτέ στο παρόν και στον μέλλον να μην είναι σε θέση να προσεγγίσει την Ρωσία, που θεωρείται ο θανάσιμος κίνδυνος της Δύσης στα πλαίσια του νέου Ανατολικού Ζητήματος, σε απευθείας αναλογία με το παλιό Ανατολικό Ζήτημα.

Ο Δυτικοί «σύμμαχοί μας» μας θεωρούν, όπως και την Κύπρο, τον Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Αυτό ειπώθηκε δια στόματος του γνωστού Τζορτζ Σόρος, που απηχεί την επίσημη άποψη της Αμερικής και των «συμμάχων μας» στην Δύση γενικά.

Στα πλαίσια αυτά εξηγείται και η πλήρης ενδοτική προσαρμογή των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης, και κυρίως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν αναφερθούμε στην σημερινή συγκυρία, για να εξυπηρετήσουν τα αντεθνικά αυτά σχέδια των ξένων και ντόπιων συμφερόντων, που οδηγούν σε εθνικές καταστροφές. Είχα τονίσει στο παρελθόν επανειλημμένα, πολύ πιο πριν εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση ότι οι Αμερικανοί θα αναδείξουν τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση για να λύσουν σε βάρος μας τα εθνικά θέματα με πρώτο το Σκοπιανό. Δεν σέβονται και δεν υπολογίζουν οι «σύμμαχοί μας» και όχι μόνο, όσους θεωρούν δοσμένους και υποτελείς.

Εν κατακλείδι -και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε Έλληνα που πονά τον κατά τα άλλα ευλογημένο αυτόν τόπο-, οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να βάλουν φραγμό στον προβλεπόμενο καθολικό αυτόν εθνικό όλεθρο και αναστρέψουν αυτήν την πορεία είναι οι δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις.

http://koukfamily.blogspot.com/

loading...