Οι Πλούσιοι Κενυάτες Κάνουν Ενέσεις για να Γίνουν Λευκοί

Κάθεται σε ένα μικρό ξύλινο περίπτερο, γεμάτο με πολύχρωμα κουτιά καλλυντικών. Βγάζει μια σύριγγα και τη βελόνα από τη συσκευασία τους. Στη συνέχεια τη γεμίζει με μια ροζ κρέμα που την μεταγγίζει από ένα μπλε πακέτο. «Πρέπει να …χρησιμοποιήσεις μόνο μια μικρή ποσότητα,
διαφορετικά θα γίνεις αλμπίνος. Είναι πολύ ισχυρό αυτό το πράγμα» λέει η γυναίκα καθώς τρυπάει το δέρμα του πελάτη της.

Η Rose είναι μία από τους δεκάδες γκουρού που ασχολούνται με τη λεύκανση του δέρματος κατά μήκος του River Road, στο κέντρο του Ναϊρόμπι. Μια περιοχή παράνομων δραστηριοτήτων που είναι διαβόητη για τα ψιλομάπα ηλεκτρονικά της, τα οικονομικά μπουρδέλα της, τις φανταχτερές τρανσέξουαλ και το μικροέγκλημα. Είναι επίσης γνωστή για τις αισθητικούς δρόμου, όπως είναι η Rose, η οποία υπόσχεται στους πελάτες ότι οι θεραπείες της θα τους κάνουν να δείχνουν έξι χρόνια νεότεροι και με δέκα τόνους πιο ανοιχτό δέρμα.

Αυτά τα σαλόνια ομορφιάς υπάρχουν πολύ καιρό. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν προκαλέσει πολλές φορές φόβο για θέματα υγείας, συχνά λόγω των κρεμών που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδραργύρου. Προσφάτως όμως οι πιο ακραίες θεραπείες που παρέχουν έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς και να προκαλούν ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Τους τελευταίους 18 μήνες, οι ενέσεις για τη λεύκανση του δέρματος έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς, σύμφωνα με τον Dr Pranav Pancholi, δερματολόγο εκπαιδευμένο στο Χάρβαρντ ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Shah της Κένυας. Ο Pranav λέει ότι επειδή πρόκειται για ένα πρόσφατο φαινόμενο, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

«Τα προϊοντα που χρησιμοποιούνται στους δρόμους δεν χρησιμοποιούνται από πτυχιούχους επαγγελματίες» λέει. «Το εμπόριο κρεμών και ενέσεων στη μαύρη αγορά είναι εντελώς ανεξέλεγκτο. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνες είναι».

Στο River Road, οι ειδικοί στη λεύκανση του δέρματος πουλάνε τα προϊοντα τους καθισμένοι σε σκαμπό στο δρόμο ή ενώ στέκονται στις πόρτες των καταστημάτων τους, κάποια από τα οποία είναι απλώς ξύλινα περίπτερα γεμάτα από μικρά χρωματιστά κουτιά και κρέμες. Τα πιο ετοιμόρροπα σαλόνια ομορφιάς έχουν φανταχτερές ζωγραφισμένες στο χέρι ταμπέλες και βρίσκονται χωμένα ανάμεσα σε άθλια μπαρ, πωλητές DVD και έντονα φωταγωγημένα μπουρδέλα. Άλλα είναι πιο κομψά, με μεγάλα γυάλινα παράθυρα και ταμπέλες νέον.

Τις πωλήσεις κάνουν μόνο γυναίκες που ξέρουν πώς να προωθήσουν τα προϊοντα. Μπορεί να είναι παράτολμες και επιθετικές. Σσυχνά στέκονται έξω σφυρίζοντας και ψιθυρίζοντας σε γυναίκες που περνάνε για να τις δελεάσουν να μπουν στο μαγαζί τους.

Την πρώτη φορά που πήγα στο River Road και άρχισα να μιλάω στον κόσμο προκειμένου να μου επιτρέψουν να βγάλω φωτογραφίες, οι πωλήτριες μου την έπεσαν. Με ρώτησαν τι ήθελα, ενώ με έσπρωξαν σε ένα δωμάτιο όπου μπορούσαν να με ρωτήσουν σχετικά με το τι έκανα εκεί. Ζήτησαν πάνω από 500$ για να πουν την ιστορία τους κι όταν αρνήθηκα με πέταξαν έξω στο δρόμο κοιτάζοντας με άγρια. Η λεύκανση του δέρματος είναι ένα πολύ ευαίσθητο δέρμα σε μια συντηρητική και θρησκευτική χώρα όπως η Κένυα. Και η λειτουργία σαλονιών ομορφιάς που προσφέρουν ενέσεις χωρίς την κατάλληλη άδεια, αντιτίθεται στη νομοθεσία. Επιβιώνουν χάρη στη θεσμοθετημένη δωροδοκία και εάν κάποιος από τους ‘ειδικούς’ μπλέξει, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να πληρώσει πολλά για να αποφύγει τη φυλακή.

Η Rose δείχνει τους αγκώνες της, την μόνη απόδειξη που έχει για το πώς ήταν το δέρμα της.

Η Rose είναι διαφορετική από τις άλλες γυναίκες που συναντώ. Έχει αυτοπεποίθηση αλλά είναι λιγότερο επιθετική. Είναι περήφανη για την επιχείρηση της και πρόθυμη να μου δείξει τα κατατόπια χωρίς να με εκβιάσει για χρήματα. Κάτω από το βαρύ μακιγιάζ της, το δέρμα της είναι λεπτό και χλωμό, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς θεραπείας λεύκανσης. Το προηγούμενο χρώμα του δέρματος της φαίνεται μόνο από κάποιες περιοχές με πιο σκούρο δέρμα γύρω από τις αρθρώσεις και τους αγκώνες της.

Στην αρχή αρνείται ότι πουλάει ενέσεις λεύκανσης δέρματος, αλλά μια ώρα μετά μου λέει πως πράγματι κάνει αυτές τις θεραπείες και συμφωνεί να μου δείξει πως λειτουργούν. «Η ένεση ανοίγει το χρώμα από μέσα. Κάνει τις γυναίκες καθαρές» μου λέει. «Εάν θέλεις ομοιόμορφο χρώμα και γρήγορα αποτελέσματα, η ενέσιμη θεραπεία είναι πολύ καλύτερη από μια κρέμα».

Η ένεση είναι ακριβή. Φθάνει τα 70$ η μία, δηλαδή όσο ο μηνιαίος μισθός για πολλούς Κενυάτες. «Πολλοί από τους πελάτες μου είναι πλούσιοι και μερικοί είναι εγχώριες διασημότητες» λέει. «Πολλοί είναι Σομαλοί ή Ινδοί. Αλλά αυτοί δεν έρχονται ποτέ στο μαγαζί μου. Στέλνουν τον οδηγό με φωτογραφία του χρώματος του δέρματος τους και τους προμηθεύω αυτό που χρειάζονται».

Η Rose γελάει «Πολλά κορίτσια επιστρέφουν στο χωριό τους και λένε ότι το νερό του Ναϊρόμπι άνοιξε το χρώμα του δέρματος τους. Θεωρείται μεγάλη ντροπή να θέλεις να αλλάξεις αυτό που σου έδωσε ο Θεός». Ο χώρος εργασίας της Rose είναι ένα από τα πολλά ξεχαρβαλωμένα και ανοργάνωτα περίπτερα για δερματοθεραπείες. Μέσα στο μικρό δωμάτιο, η Rose μου δείχνει με υπερηφάνεια τα λογιστικά της βιβλία, γεμάτα με ονόματα και αριθμούς. Επίσης με συστήνει σε μία πελάτισσα που περιμένει να κάνει την ένεση λεύκανσης, μια γελαστή και κοινωνική γυναίκα γύρω στα 24-26, η οποία δεν ήθελε να κατονομαστεί, οπότε θα την αποκαλώ Mercy. Μου λέει ότι ζει κοντά στο River Road και πως επίσης πουλάει κρέμες.

Η Mercy είναι ενθουσιασμένη που θα κάνει την ακριβή θεραπεία. Όσο περιμένουμε την Rose να επιστρέψει από το κοντινό φαρμακείο όπου πήγε για να πάρει μια σύριγγα, μου λέει ότι χρησιμοποιεί λευκαντικές κρέμες εδώ και μερικά χρόνια και πως ήδη την έχουν βοηθήσει ‘ανοίγοντας’ το χρώμα του δέρματος της, ωστόσο βρίσκει τη διαδικασία πολύ αργή.

Το κουτί με τη λευκαντική θεραπεία.

Λέει ότι το όνειρο της είναι να γίνει λευκή σαν Ευρωπαία και ότι θα δοκιμάσει τα πάντα μέχρι να πετύχει το στόχο της. «Ο άνδρας μου προτιμάει τις γυναίκες μιγάδες από τα πιο σκουρόχρωμα κορίτσια και είναι περήφανος που είναι δικός μου όταν πηγαίνουμε στο κλαμπ» λέει. «Τώρα που έχω πιο ανοιχτό χρώμα, τραβάω πολύ περισσότερο τα ανδρικά βλέμματα».

Όταν η Rose επιστρέφει από το φαρμακείο ετοιμάζει προσεκτικά την ένεση και ρίχνω μια ματιά στη συσκευασία της θεραπείας. Οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ως κρέμα και όχι ενέσιμα. Το ροζ υγρό περιγράφεται ως «απολεπιστικό διάλυμα που σβήνει τις ανεπιθύμητες χρωστικές και ξεφλουδίζει τις σκληρές/τραχιές στιβάδες του δέρματος».

Σύμφωνα με τη συσκευασία, η θεραπεία θα πρέπει να έχει ορατά αποτελέσματα σε μια ή δυο εβδομάδες. Έχει παρασκευαστεί στην Κινσάσα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και περιέχει AHAs, δηλαδή τα α-υδροξυοξέα.

Αργότερα, έδειξα μια φωτογραφία από τη συσκευασία της θεραπείας στον Dr Pranav και μου είπε ότι τα άλφα υδροξυοξέα είναι ένας τύπος διαβρωτικού συστατικού που χρησιμοποιείται στα χημικά πίλινγκ και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας εάν χρησιμοποιείται λανθασμένα. Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας, συνήθως, δεν χρησιμοποιούν ενέσιμα τα προϊοντα που περιέχουν AHAs, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση και να νεκρώσουν τους ιστούς του σώματος και να αποδυναμώσουν τους μύες. Ο Pranav μου εξήγησε επίσης ότι οι κρέμες και οι θεραπείες που πωλούνται στη μαύρη αγορά της Κένυας, συχνά περιέχουν ισχυρά στεροειδή που λεπταίνουν το δέρμα και το κάνουν να καταστρέφεται εύκολα.

Η Mercy φωνάζει όταν η βελόνα τρυπάει το δέρμα της αλλά μετά φαίνεται ικανοποιημένη που τα κατάφερε. Χαμογελώντας, ανασηκώνει τους ώμους της και λέει «Το Ναϊρόμπι είναι πολύ ανταγωνιστικό και στους άνδρες Κενυάτες αρέσουν οι γυναίκες με λευκότερο δέρμα».

loading...

2 thoughts on “Οι Πλούσιοι Κενυάτες Κάνουν Ενέσεις για να Γίνουν Λευκοί

  1. για δειτε μια φωτο το ''ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ'' Του Γιαννη πριν μερικα χρονια προτου παει Αμερικη δειτε τον και τωρα, διτετον και διπλα διπλα με τον αδελφο του. τι κανει νιαου νιαου στα κεραμυδια? ο Βατραχας?,,,ο εχων ΛΕΦΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ…(παλιο Θιβετιανο ρητο)

  2. Ενώ οι χαχόλοι Ευρωπέοι κάθονται καί πηδιένται με αραπάδες για να μαυρίσουν!!………………… Βρε σε τί κόσμο ζούμε!!!……………….. …Λ.

Comments are closed.