Αυτά τα είδη καρκίνου αυξάνονται λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μας

Σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή για την ιατρική επιστήμη, που οι νίκες πάνω στον καρκίνο αυξάνονται συνεχώς, έρχεται μια δημοσίευση από το περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians», που προκαλεί ανησυχία.

Φέτος εκτιμούν ότι 9,6 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο, ενώ 18,1 εκατ. θα νοσήσουν. Τα αντίστοιχα νούμερα το 2012, ήταν 8,2 εκατ. θάνατοι και 14 εκατ. αυτοί που εμφάνισαν καρκίνο για πρώτη φορά.

Με μια λεπτομερή ανάλυση προσπαθούν να εξηγήσουν τα στατιστικά, ρίχνοντας φως στην ασθένεια που αποδεκατίζει πληθυσμούς. Ενώ μειώθηκαν αισθητά οι καρκίνοι που σχετίζονταν με τη φτώχεια, αυξήθηκαν δραματικά οι καρκίνοι που συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Στη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες εμφανίζουν κάποιο καρκίνο, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες πεθάνουν από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν σχεδόν μια πενταετία μετά την αρχική διάγνωση, υπολογίζεται σε 43,8 εκατομμύρια.

Πρωταθλητής στους καρκίνους και για τα δύο φύλα, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ενώ ακολουθούν, αυτοί του μαστού και του παχέος εντέρου. Το περίεργο είναι ότι οι καρκίνοι που εμφανίζονται συχνότερα, είναι και αυτοί που μπορούν να βρεθούν ευκολότερα με τις σωστές εξετάσεις, αλλά η τάση στο κόσμο είναι η παράλειψη προληπτικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα η Ευρώπη είναι η ήπειρος που ανησυχεί περισσότερο, κυρίως λόγω γήρανσης πληθυσμού, και γιατί ενώ είναι μόλις το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει 24% των κρουσμάτων σε καρκίνο.

loading...