Μεταναστευτικό και ασφάλεια στο επίκεντρο των συναντήσεων του Δ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα

Οι μεταναστευτικές προκλήσεις, η βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων και η ενίσχυση της ασφάλειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα και
τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στα Τίρανα χθες και σήμερα. Ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην χώρα και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έγινε σήμερα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σύνοδο και συζήτησε με τους υπουργούς τις τρέχουσες προκλήσεις που αφορούν τόσο στη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων, όσο και σε ζητήματα ασφάλειας όπως η συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές των κρατών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Παράλληλα, υπέγραψε συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής καθώς και το κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ παρευρέθηκε και στη μονογραφή της συμφωνίας για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Αλβανίας.

«Η σημερινή Υπουργική Σύνοδος ήταν ιδιαίτερα σημαντική, είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους τομείς της μετανάστευσης, της προστασίας των συνόρων και της ασφάλειας, και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της όλο και πιο στενής συνεργασίας μας» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κίκλ και τον ομόλογό του της Αλβανίας Φατμίρ Τζάφαϊ.

«Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια έρχονται όλο και πιο κοντά, ενισχύοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς και τη συνεργασία τους σε όλη την Ευρώπη. Οι συχνές συναντήσεις μας τον τελευταίο καιρό αποδεικνύουν την κοινή μας προσήλωση στην από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων της ασφάλειας και της μετανάστευσης» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος συμπληρώνοντας πως: «Το τοπίο της μετανάστευσης μεταβάλλεται διαρκώς. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση προσαρμόζοντας τις κοινές μας απαντήσεις στις νέες εξελίξεις. Οικοδομώντας πάνω στην στρατηγική των Δυτικών Βαλκανίων, πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας ώστε να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση, να καταπολεμήσουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών και να αποτρέψουμε κάθε κατάχρηση των διαδικασιών μετανάστευσης και παροχής ασύλου, να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τα σύνορά μας και να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας για τις επιστροφές και τις επανεισδοχές, αλλά, ταυτόχρονα, και να διαφυλάξουμε την κινητικότητα και τις νόμιμες οδούς για τους καλόπιστους ταξιδιώτες».

Αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου των συνόρων, σημείωσε ότι «Σήμερα κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με τρίτη χώρα –την Αλβανία – κάτι που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να δραστηριοποιηθεί στα εδάφη της. Θα ήθελα να συγχαρώ την Αλβανία για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην περιοχή και ευρύτερα. Αυτή η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασίας μας και θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα την παράτυπη μετανάστευση, καθώς και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Για παράδειγμα, το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορεί να διεξάγει συνοριακούς ελέγχους στα σημεία διέλευσης και περιπολίες κατά μήκος των συνόρων μαζί με Αλβανούς συνοριοφύλακες.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σκοπό έχει να υποστηρίξει το έργο των Αλβανών συνοριοφυλάκων και όχι να τους υποκαταστήσει ή να αναλάβει δικές τους αρμοδιότητες και καθήκοντα. Αυτό αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα και μοντέλο δράσης για τη συνεργασία και με τα υπόλοιπα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης υπογραμμίζοντας ότι «Συζητήσαμε, επίσης, σχετικά με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας στην περιοχή για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την παράτυπη μετανάστευση και τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών. Η ΕΕ και οι Οργανισμοί της είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή και τη συνεργασία των εταίρων μας.

Υπενθύμισα, επίσης, στους εταίρους μας τη σημασία όχι μόνο της ελαχιστοποίησης κατάχρησης του ασύλου, αλλά και της συμμόρφωσης των πολιτικών για τις θεωρήσεις κάθε χώρας με αυτές που ισχύουν στην ΕΕ, ώστε να μην περιορισθεί η κινητικότητα των πολιτών στην ΕΕ.

Πριν το τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε τη δεύτερη έκθεση για τον μηχανισμό αναστολής των θεωρήσεων που περιλαμβάνει την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Σε ό, τι αφορά την ασφάλεια, η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ικανότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να καταπολεμούν την τρομοκρατία και το βίαιο εξτρεμισμό.

Για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε απειλές που δεν σταματούν στα σύνορα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εντατικοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας, με την υποστήριξη των Οργανισμών της ΕΕ.

Η πολιτική βούληση και δέσμευση υπάρχουν. Πρέπει ωστόσο να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συμπλήρωσε: «Για τον λόγο αυτόν, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπογράψαμε το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το σχέδιο αυτό θέτει συγκεκριμένους στόχους και βήματα για τα επόμενα δύο χρόνια σε ό, τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης τόσο σε τοπικό επίπεδο για κάθε έναν από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και περιφερειακά, καθώς και για τη στοχευμένη και κατάλληλη στήριξη εκ μέρους της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και την επιχειρησιακή συνεργασία.

Το σχέδιο δράσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινή μας ασφάλεια και είναι προς όφελος των πολιτών μας. Η ΕΕ θα συνεργασθεί όλους τους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια σε συγκεκριμένες δράσεις προτεραιότητας.

Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το νέο Περιφερειακό Δίκτυο Συντονιστών για την Αποτροπή και την Καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η άμεση εφαρμογή στην πράξη.

Επίσης, σήμερα, η Αλβανία και Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας προχώρησαν στη μονογραφή πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής κατά των ναρκωτικών, κάτι που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Αλβανικών αρχών στις κοινές μας δράσεις για την καταπολέμησή των ναρκωτικών στην Αλβανία αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια γενικότερα.

Αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος της υγείας των πολιτών μας αλλά και προς όφελος της ασφάλειάς τους καθώς όλοι γνωρίζουμε τις διασυνδέσεις μεταξύ των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, και ορισμένες φορές, και της τρομοκρατίας. Οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας απαιτούν συνολικές λύσεις και στενή συνεργασία με όλους τους εταίρους της ΕΕ.

Όσον αφορά στο θέμα των αποβιβάσεων, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κείμενο θέσεων αμέσως μετά το Συμβούλιο του Ιουνίου.

Η ΕΕ προσβλέπει σε ενισχυμένη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των χωρών και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Έχουμε συλλογική ευθύνη να σταματήσουμε τις απώλειες ζωών, να καταπολεμήσουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών και να περιορίσουμε τις παράτυπες διαδρομές.

Αναμένουμε τη συνέχιση των συζητήσεων τους επόμενους μήνες υπό τον συντονισμό της αυστριακής προεδρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο εταιρικής σχέσης, επί ίσοις όροις, με την Αφρική. Αυτό το έχω συζητήσει επανειλημμένα με συναδέλφους μου και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να επιβάλλουμε στους εταίρους μας στις αφρικανικές χώρες τη δημιουργία κέντρων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνάντησή μας, υπενθύμισα στους συναδέλφους μου ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκουν στο πρόσωπό μου ένα φίλο και σύμμαχο. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την προστασία των συνόρων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της ασφάλειας.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν κοινό χώρο ευημερίας και θα κάνουμε περαιτέρω βήματα στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

loading...

2 thoughts on “Μεταναστευτικό και ασφάλεια στο επίκεντρο των συναντήσεων του Δ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα

  1. Για το μονο που είχε δίκιο ο Πάγκαλος ήταν όταν αποκάλεσε τον τύπο αυτόν ως ''ο κύριος τίποτα''

Comments are closed.