ΕΜΠΛΕΚΕΙ Ο ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗΝ Ή ΑΠΟ ΒΛΑΚΕΙΑ;

ΤΑ «ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ» ΤΗΣ   ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ   ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ





Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιος και γιατί πήρε την απόφαση να στείλει τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ένα…

υποβρύχιο στην πορεία του τουρκικού «Μπαρμπαρός», στρατιωτικοποιώντας την αντιπαράθεση με την Τουρκία ως προς τα δικαιώματα ερευνών μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου.

 Ούτε γνωρίζουμε ποια «συνέχεια» προβλέπει αυτό το σχέδιο, αν υπάρχει δηλαδή κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο πίσω από την απόφαση της αποστολής. 
Γιατί βέβαια ακόμα και ένα παιδί καταλαβαίνει ότι αν στείλεις τον Φωκά εκεί που τον έστειλαν, το αποτέλεσμα δεν θα είναι να φύγει το Μπαρμπαρός, αλλά να στείλουν οι Τούρκοι μια υπέρτερη αεροναυτική δύναμη, όπερ και έγινε!
Ποιος αποφάσισε την αποστολή Φωκά; Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ; Ποιος δηλαδή μπορεί να πάρει αποφάσεις που μπορούν, δυνητικά, να οδηγήσουν σε πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας;
Εντάσσονται αυτές οι αποφάσεις σε κάποια στρατηγική, ή λαμβάνονται αποσπασματικά και «στα κουτουρού». Σχεδιάζονται αυτά τα πράγματα στην Αθήνα ή τα συζητάμε, πριν τα κάνουμε, με «ενδιαφερόμενους τρίτους»;
Η εντύπωση που αποκομίζει ένας παρατηρητής διαχρονικά είναι ότι η ελληνική δράση καθορίζεται εμπειρικά και αποσπασματικά, με αποτέλεσμα, όπως έγινε και στα Ίμια το 1996, να φτάνει τάχιστα στο δίλημμα «Κατεβάζουμε τα βρακιά, ή πάμε σε γενικό πόλεμο, διακινδυνεύοντας πλήρη καταστροφή».
Στην πραγματικότητα χάνουμε πριν αρχίσει η μάχη…
Το προηγούμενο των Ιμίων
Ανάλογα φαινόμενα με τα εν εξελίξει τωρινά, είχαν παρατηρηθεί και στην μίνι κρίση των Ιμίων τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε κάποιος αποφάσισε στις 11 το βράδυ να στείλει το μόνο άοπλο πλοίο του Λιμενικού στα Ίμια, όπου και το εμβόλισαν οι Τούρκοι. Ποτέ δεν μάθαμε ποιός ήταν ο λόγος αυτής της αποστολής την οποία δεν γνώριζε εκ των προτέρων ο Πρωθυπουργός!
Είναι φυσικά πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι τα Ίμια είναι περιοχή περιορισμένης κυριαρχίας. Αλλά αυτό έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Σημίτη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και των τελευταίων με την Τουρκία. Αν η Αθήνα επιδιώκει να μεταβάλλει αυτό το καθεστώς οφείλει να έχει κάποιο σοβαρό σχέδιο, αλλοιώς τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί.
Πάιατ και Νετανιάχου σε ρόλο Προφητών
Μια ακόμα ομοιότητα μεταξύ της μίνι κρίσης των Ιμίων και της ακόμα εν εξελίξει στην Αν Μεσόγειο, είναι το γεγονός ότι προανηγγέλθησαν από το… εξωτερικό, λίγες μέρες πριν γίνουν. 
Της κρίσης των Ιμίων προηγήθηκε η συνέντευξη Πάιατ στον Σκάι, όπου εξέφραζε τους φόβους του για ελληνοτουρκικό πόλεμο. Της κρίσης στην αν. Μεσόγειο προηγήθηκε η δήλωση του Νετανιάχου ότι βλέπει επεισόδιο στην περιοχή.






loading...